Suomeen on perustettava Suomen Ydinvoima Oyj – päivitetty

Päivitetty 18.4.2024 Juhani Putkinen

Johdanto

Suomi on saatava sähköomavaraiseksi hyvällä huoltovarmuudella. Tuulivoima on haitallista sattumavoimaa. Suomalainen ydinvoima tuottaa täydellä nimellistehollaan sähköä erittäin suurella toimitusvarmuudella juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten – ja juuri silloin tuulivoima Suomessa EI tuota sähköä merkittävällä teholla, vaikka kapasiteetti on jo hirvittävän suuri.

  • Sähköomavaraisuus
  • Tuulivoima on sattumavoimaa
  • Sähkön varastointi kompensoimaan tuulivoiman vaihtelua?
  • Pakkasella ei tuule tarpeeksi
  • Ydinvoiman huoltovarmuus on hyvä
  • Suomen Ydinvoima Oyj
  • Lisää ydinvoimaa

Sähköomavaraisuus

Sähköomavaraisuus tarkoittaa, että silloinkin kun Suomessa kulutetaan sähköä kaikkein eniten (kovalla pakkasella) Suomen sähkövoimalaitosten pitää kyetä kattamaan koko sähkön kulutus. Nykyisin sähkön kulutus on maksimissaan noin 15 000 MW teholla. Sähkön kulutus kasvaa, kun esimerkiksi öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuihin, sähköautot yleistyvät, teollisuus korvaa mm. maakaasua sähköllä, jne. Oletan, että edes 15 000 MW sähkön tuotantokapasiteettia ei riitä muutamien vuosien kuluttua.

Esimerkiksi 6.2.2024 kello 10.20 Suomen sähkönkulutus oli 12 141 MW, Suomeen tuotiin sähköä nettona teholla 2185 MW ja suomalainen ydinvoima tuotti verkkoon teholla 4367 MW. Kaikkiaan Suomessa tuotettiin sähköä teholla 10 009 MW. Siitä yllä mainitusta 15 000 MW tuotantokapasiteetista puuttui siten karkeasti 5 000 MW.

Tuulivoima tuotti teholla 212 MW, eikä se kovilla pakkasilla (laaja korkeapaineen selänne Suomen yllä) tuota sitäkään. Aurinkovoima tuotti teholla 76 MW, eli merkityksettömästi. Vesivoima tuotti teholla 2181 MW, eikä siitä pitkäaikaisesti saa juurikaan enempää irti. Kaukolämmön oheistuotteena tuotettiin sähköä teholla 1632 MW, sekin karkeasti maksimitehollaan. Teollisuuden oheistuotteena tuotettiin sähköä teholla 1335 MW, siitäkään ei ole saatavissa oleellisesti enempää irti. Pakkasta oli vain vähänlaisesti (Helsinki -4,7; Jyväskylä -11,4; Oulu -19,2 ja Rovaniemi -25,5 astetta). Sähkön aluehinta Suomessa oli 146,50 €/MWh, eli olisi kannattanut tuottaa enemmänkin sähköä, jos olisi ollut vapaata kapasiteettia.

Esimerkkitilanteessa Suomeen tuotiin sähköä ”langat punaisina”, mutta ei ole suinkaan varmaa, että sähköä saadaan tuotua huippukulutuksen aikana.

Huom! Suomi ei ole sähköomavarainen, vaikka vuodessa kulutetut terawattitunnit tuotettaisiin Suomessa – Suomessa pitää joka minuutti olla omaa sähköntuotantoa teholtaan (MW) niin paljon kuin sähköä halutaan kuluttaa.

Tuulivoima on sattumavoimaa

Pelkästään Suomeen on jo valitettavasti rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo nimellisteholtaan noin 7148 MW. Käytännössä tuulivoiman tuotanto vaihtelee kuitenkin hulluna karkeasti välillä 0 MW ja 5000 MW. Oheisessa artikkelissa on pitkä kuvasarja, josta tuulivoiman tuotannon vaihtelu näkyy erinomaisesti. Jokainen kuva näyttää yhden kuukauden tuulisähkön tuotannon valtavan vaihtelun. Viimeisin kuva on maaliskuulta 2024.

https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

Laitan oheen kuvan, jossa tuulivoima tuotti minimissään teholla -22MW ja maksimissaan teholla 6076 MW. Tuulivoiman tuottama teho vaihteli siten 6098 MW – se on hirveän paljon.

Toinen kuva näyttää selvemmin sitä miinustuotannon aikaa, jolloin tuulivoimalat kuluttivat sähköä enemmän kuin tuottivat. Olen rajannut ja skaalannut kuvaa, jotta se olisi havainnollisempi. Lisäsin punaisen vaakaviivan tuotannon nollatasoa näyttämään, jotta paremmin näkyy nollan hujakoilla ja negatiivisena olo. Lisäsin myös kaksi sinistä pystyviivaa näyttämään, että tuulivoiman tuotanto oli noin 35 tuntia alle 200 MW tason. 200 MW ei ole juuri mitään, kun sähkön kulutus on karkeasti 11 000 MW, tai jopa 15 000 MW. Vuosi on 2024.

Sähkön varastointi kompensoimaan tuulivoiman vaihtelua?

Yllä olevista kuvista näkee jo ilman laskutoimituksia ihan loogisella päättelyllä, että millään sähkön varastointitavalla sitä vaihtelua ei ole mahdollista kompensoida taloudellisesti järkevällä tavalla – ei nyt eikä tulevaisuudessa. On yksinkertaisempaa ja halvempaa rakentaa Suomeen lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.

Pakkasella ei tuule tarpeeksi

Pakkasella ei tuule tarpeeksi, että Suomen tuulivoima tuottaisi sähköä ainakaan merkittävästi verrattuna kapasiteettiin. Tuulivoimala tarvitsee tuulen nopeuden noin 6 m/s tuottaakseen sähköä, tuottaakseen sähköä kunnolla tuulivoimala tarvitsee tuulen nopeudeksi 10-25 m/s. Kun Suomen yllä on tammikuussa tai helmikuussa laaja korkeapaineen alue, niin silloin koko maassa on kova pakkanen, sähkön kulutus on huipussaan – eikä tuulivoimalat tuota sähköä ainakaan mainita saakka.

Pitkä kuvasarja tuulen nopeuden ja ilman lämpötilan korrelaatiosta löytyy täältä:

https://jput.fi/Pakkasella_ei_tuule.htm

Alla olevan linkin takaa löytyvästä artikkelista löytyy esimerkki tarkoin numerotiedoin, pvm, klo, lämpötiloja eri paikkakunnilla, sähkön kulutus, tuulivoiman tuotanto, jne.

https://jput.fi/Talvipaiva_numeroin_tuulivoima.htm

Seuraavan linkin takaa löytyy laajempi tarkastelu ”Pohjolan” alueelta. Kun ei tuule, niin ei tuule – ei vaikka itkisi:

https://jput.fi/Kun_ei_tuule_niin.htm

Ydinvoiman huoltovarmuus on hyvä

Ydinvoimalan polttoaine on halpaa, ja sitä on helppo varastoida ydinvoimalan yhteyteen usean vuoden kulutusta vastaava määrä.

Suomen Ydinvoima Oyj

Suosittelen, että perustetaan Suomen Ydinvoima Oyj. Siihen osakkaiksi TVO ja Fortum, jotka molemmat ovat historiassa halunneet rakentaa Suomeen lisää ydinvoimaa, mutta TVO luopui OL4 luvasta OL3 ongelmien vuoksi ja Fortumille poliitikkomme ”suuressa viisaudessaan” eivät antaneet lupaa. Lisäksi osakkaina voisivat olla Solidium (Suomen valtio) ja paljon sähköä kuluttavat yritykset.

Lisää ydinvoimaa

Sitten se Suomen Ydinvoima Oyj tilaa kerralla Etelä-Koreasta kolme identtistä APR1400 ydinvoimalaa sarjatuotantona: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Voimaloita voitaisiin aivan hyvin saada tuotantoon ensimmäinen 6 vuotta tilauksesta, toinen 7 vuotta tilauksesta ja kolmas 8 vuotta tilauksesta.

https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu