Suomeen on perustettava Suomen Ydinvoima Oyj

Johdanto

Suomi on saatava sähköomavaraiseksi hyvällä huoltovarmuudella. Tuulivoima on haitallista sattumavoimaa. Suomalainen ydinvoima tuottaa täydellä nimellistehollaan sähköä erittäin suurella toimitusvarmuudella juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten – ja juuri silloin tuulivoima Suomessa EI tuota sähköä ainakaan mainita saakka.

  • Sähköomavaraisuus
  • Tuulivoima on sattumavoimaa
  • Sähkön varastointi kompensoimaan tuulivoiman vaihtelua?
  • Pakkasella ei tuule tarpeeksi
  • Ydinvoiman huoltovarmuus on hyvä
  • Suomen Ydinvoima Oyj
  • Lisää ydinvoimaa

 

Sähköomavaraisuus

Sähköomavaraisuus tarkoittaa, että silloinkin kun Suomessa kulutetaan sähköä kaikkein eniten (kovalla pakkasella) Suomen sähkövoimalaitosten pitää kyetä kattamaan koko sähkön kulutus. Nykyisin sähkön kulutus on maksimissaan noin 13 000 MW teholla. Sähkön kulutus kasvaa, kun esimerkiksi öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuihin, sähköautot yleistyvät, teollisuus korvaa mm. maakaasua sähköllä, jne. Oletan, että edes 15 000 MW sähkön tuotantokapasiteettia ei riitä muutamien vuosien kuluttua.

Tätä kirjoitettaessa (5.9.2022 kello 14.05) Suomen sähkönkulutus on 8290 MW, Suomeen tuodaan sähköä nettona teholla 1132 MW ja suomalainen ydinvoima tuottaa verkkoon teholla 3092 MW, josta OL3 teholla 853 MW. Siitä yllämainitusta 15 000 MW tuotantokapasiteetista puuttuu siten karkeasti 7 000 MW, josta huollossa oleva Loviisan laitos kattaa noin 500 MW ja OL3 lopullisella tehollaan ajaessaan noin 800 MW. Puuttuu siis karkeasti 5700 MW tuotantokapasiteettia. Tuulivoima tuottaa parhaillaan teholla 382 MW, eikä se kovilla pakkasilla tuota sitäkään.

Huom! Suomi ei ole sähköomavarainen, vaikka vuodessa kulutetut terawattitunnit tuotettaisiin Suomessa – Suomessa pitää joka hetki olla tuotantoa teholtaan niin paljon kuin sähköä kulutetaan.

Tuulivoima on sattumavoimaa

Pelkästään Suomeen on jo valitettavasti rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo nimellisteholtaan noin 4200 MW. Käytännössä tuulivoiman tuotanto vaihtelee kuitenkin hulluna karkeasti välillä 20 MW ja 4000 MW. Oheisessa artikkelissa on pitkä kuvasarja, josta tuulivoiman tuotannon vaihtelu näkyy erinomaisesti. Jokainen kuva näyttää yhden kuukauden tuulisähkön tuotannon valtavan vaihtelun. Viimeisin kuva on elokuulta 2022.

https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

Sähkön varastointi kompensoimaan tuulivoiman vaihtelua?

Yllä olevan linkin takaa löytyvistä kuvista näkee jo ilman laskutoimituksia ihan loogisella päättelyllä, että millään sähkön varastointitavalla sitä vaihtelua ei ole mahdollista kompensoida taloudellisesti järkevällä tavalla – ei nyt eikä tulevaisuudessa. On yksinkertaisempaa ja halvempaa rakentaa Suomeen lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.

Pakkasella ei tuule tarpeeksi

Pakkasella ei tuule tarpeeksi, että Suomen tuulivoima tuottaisi sähköä ainakaan mainita saakka. Tuulivoimala tarvitsee tuulen nopeuden noin 6 m/s tuottaakseen sähköä, tuottaakseen sähköä kunnolla tuulivoimala tarvitsee tuulen nopeudeksi 10-25 m/s. Kun Suomen yllä on tammikuussa tai helmikuussa laaja korkeapaineen alue, niin silloin koko maassa on kova pakkanen, sähkön kulutus on huipussaan – eikä tuulivoimalat tuota sähköä ainakaan mainita saakka.

Pitkä kuvasarja tuulen nopeuden ja ilman lämpötilan korrelaatiosta löytyy täältä:

https://jput.fi/Pakkasella_ei_tuule.htm

Alla olevan linkin takaa löytyvästä artikkelista löytyy esimerkki tarkoin numerotiedoin, pvm, klo, lämpötiloja eri paikkakunnilla, sähkön kulutus, tuulivoiman tuotanto, jne.

https://jput.fi/Talvipaiva_numeroin_tuulivoima.htm

Seuraavan linkin takaa löytyy laajempi tarkastelu ”Pohjolan” alueelta. Kun ei tuule, niin ei tuule – ei vaikka itkisi:

https://jput.fi/Kun_ei_tuule_niin.htm

Ydinvoiman huoltovarmuus on hyvä

Ydinvoimalan polttoaine on halpaa, ja sitä on helppo varastoida ydinvoimalan yhteyteen usean vuoden kulutusta vastaava määrä.

Suomen Ydinvoima Oyj

Suosittelen, että perustetaan Suomen Ydinvoima Oyj. Siihen osakkaiksi TVO ja Fortum, jotka molemmat ovat historiassa halunneet rakentaa Suomeen lisää ydinvoimaa, mutta TVO luopui OL4 luvasta OL3 ongelmien vuoksi ja Fortumille poliitikkomme ”suuressa viisaudessaan” eivät antaneet lupaa. Lisäksi osakkaina voisivat olla Solidium (Suomen valtio) ja paljon sähköä kuluttavat yritykset.

Lisää ydinvoimaa

Sitten se Suomen Ydinvoima Oyj tilaa kerralla Etelä-Koreasta kolme identtistä APR1400 ydinvoimalaa sarjatuotantona: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Voimaloita voitaisiin aivan hyvin saada tuotantoon ensimmäinen 6 vuotta tilauksesta, toinen 7 vuotta tilauksesta ja kolmas 8 vuotta tilauksesta.

https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

 

+5
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu