Suomen turvallisuuspolitiikassa on tehty paljon hyvää, mutta kaikki ei ole vieläkään hyvin
Olen toivonut toivomasta päästyäkin julkisuudessa, että Suomi liittyisi NATOn jäseneksi. Nyt jäsenhakemus on jätetty ja jäsenyys ei ilmeisesti ole enää kovin kaukana.
On tehty mielestäni hyvä ratkaisu, kun on tilattu 64 kpl monitoimihävittäjiä F-35. Siinä olisi voinut käydä paljon huonommin.
Puolustusmäärärahoihinkin on annettu edes pikkuisen lisää, että pahimpia puutteita voidaan vähentää. Liian vähän, mutta suunta on oikea.
Ukrainalle on lahjoitettu edes vähän puolustusmateriaalia, enemmänkin pitäisi lahjoittaa, mutta periaatteessa hyvä.
Mikä ei ole hyvällä mallilla?
Suomen maavoimien puolustusvalmius on mielestäni huono yllätyshyökkäyksen tapauksessa, varsinkin viikonloppuisin, juhlapyhinä ja ikäluokan vaihtuessa. Imperialistinen roistovaltio Venäjä tulee tekemään nimenomaan yllätyshyökkäyksen. Venäjä haluaa valloittaa koko Suomen ”takaisin”.
Mitä pitää tehdä?
Suomeen pitää perustaa uudelleen Suojeluskunnat Puolustusvoimain komentajan alaiseksi puolustushaaraksi.
Suojeluskuntalaisille henkilökohtainen ase (rynkky) ja patruunat koteihinsa hyviin asekaappeihin ja raskaat aseet läheisten suojeluskuntatalojen asevarastoihin. Niitä raskaita aseita ovat mm.: kylkimiinat, viuhkapanokset, konekiväärit, singot, NLAW-panssarintorjuntaohjukset, Stinger-ilmatorjuntaohjukset, jne.
Siten Venäjän ei enää ole helppo tuhota yllätyshyökkäyksen alussa vähäisiä asevarastoja, kun aseet on hajasijoitettu ympäri maata. On millä aloittaa vastarinta vihollisen erikoisjoukkoja vastaan, sekä suojata tärkeitä kohteita ja liikekannallepanoa.
Suojeluskunnat antavat jatkuvasti koulutusta jäsenilleen, sekä järjestävät sotaharjoituksia ja muita harjoituksia.
”Sveitsin malli” on kannatettava. Sehän on kutakuinkin suojelukuntamalli, mutta koskee kaikkia asevelvollisia, ei vain suojeluskuntalaisia.
Ei ole ensimmäinen kerta kun tätä ehdotetaan.
Miksihän kaikuu kuuroille korville?
Ilmoita asiaton viesti
”Sveitsin mallissa” on hyviäkin puolia, mutta en tykkää siitä, että peruskoulutus on hyvin lyhyt ja lisää oppia tulee vasta vuosien mittaan.
Minusta tämä Suomen nykyinen varusmieskoulutusjärjestelmä on varsin hyvä. Kertausharjoituksia pitäisi tietysti olla aivan oleellisesti enemmän.
Minä en puuttuisi tähän jo olemassa olevaan toimivaan järjestelmään, vaan täydentäisin sitä Suojeluskunnilla – kuten Virossa on tehty (Eesti Kaitseliit).
Ilmoita asiaton viesti
Juu, en tarkoittanut sitä että peruskoulutusta muutettaisiin.
Minulla on sveitsiläinen tuttava, ja hänen puolustaitojen ylläpidosta pidetään kyllä todella hyvää huolta. Kertauksia on todella usein.
Suomessa suurin osa reservistä unohdetaan – jo kustannussyistä – asepalveluksen jälkeen, tai korkeintaan yhden kertauksen jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on hyvä asia, että on suuri peruskoulutettu reservi. Sieltä saadaan lyhyellä lisäkoulutuksella porukkaa korvaamaan sodassa väistämättä tulevia tappioita.
Mutta sodanajan joukkojen määrä on aivan liian pieni. Ja käytännössä vain niitä sodanajan joukkoihin sijoitettuja kertausharjoitetaan edes tyydyttävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Ketä ja mitä ne Sveitsissä niin pelkäävät, että siellä pidetään puolustustaitoja yllä hyvin. Siis ketkä ovat Sveitsin vihollisia, omat kansalaisetko vaiko vuorien toisella puolella asuvat naapurit? Ihan aikuisten oikeasti kysyn!
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä juuri siksi eivät pelkää, että ovat pitäneet puolustuksesta huolta.
Liittoutumattoman, netraalin valtion uskottavuus sitä edellyttää.
Itse olen ymmärtänyt niin, että asevelvollisuudella on myös puolustusvalmiutta suurempi merkitys – asevelvollisuuden suorittaminen on olennainen osa sveitsiläisyyttä, eräänlainen yhdistävä tekijä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomeen pitää perustaa uudelleen Suojeluskunnat”
Kestää ainakin vielä seuraavat sata vuotta lisää ennen kuin Suomeen voidaan perustaa Suojeluskuntia tai Punakaarteja. Parempi kun kehitetään olemassa olevia paikallisjoukkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyiselle maanpuolustusjärjestöpohjalle kannattaa lähteä rakentamaan ja sitähän nyt ilmeisesti aloitetaankin. Luin uutisen, että puolustusvoimat lisäisi yhteistyötä maanpuolustusjärjestöjen kanssa liittyen koulutuksiin ja harjoituksiin. En nyt muista missä tämä uutinen oli, joten jos joku löytää sen niin kannattaa laittaa lähdelinkki tänne.
Ilmoita asiaton viesti
Maanpuolustusjärjestöt eivät anna taistelukoulutusta, kuten vaikkapa joukkue puolustuksessa tai komppania hyökkäyksessä. Ei taisteluammuntoja.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle sopisi toki sekin, että kehitettäisiin nykyisiä paikallispataljoonia maakuntakomppanioineen:
– aseet patruunoineen sotilaiden koteihin hyviin asekaappeihin;
– raskaat aseet hajasijoitettuna lukuisien paikallisesikuntien asevarastoihin;
– paikallisjoukoille kunnolliset viestijärjestelmät (salatut radioverkot datansiirrolla, ei yhteydessä nettiin, eikä mobiiliverkkoihin);
– jatkuvasti koulutusta ja harjoituksia sodanajan kokoonpanoissa;
– paikallisesikunnat valmiina johtamaan sotatoimia;
– jne.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäisi siltä, että tähän puolustusvalmiuden nostamiseen haetaan ratkaisua aktiivisesti. Mykkänen on nostanut keskusteluun Naton tukikohdan saamiseksi Suomeen.
Viron pääministeri nosti esiin tyytmättömyyden Naton puolustusratkaisusta baltian osalta ja toivoi siihen muutosta, eli se ei riitä, että annetaan ensin Venäjän miehittää ja reagoidaan sitten vasta.
Ruotsin ja Norjan puolustus on käytännössä Suomessa mahdollisen maahyökkäyksen osalta, joten nekin todennäköisesti ajavat tukikohtien lisäämistä pohjolaan ja baltiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein Jorma!
Viro, Latvia ja Liettua ovat kaikki jo vanhoja NATOn jäsenmaita ja kaikilla niillä on myös Suojeluskunnat. Kaikissa niissä on periaatteessa yhden pataljoonan taisteluosasto liittolaisten joukkoja. Ne eivät riitä torjumaan Venäjän hyökkäystä – eikä riitä myöskään Suomen rauhanajan varuskunnat.
Ilmoita asiaton viesti
Osaavatko mainitsemasi suojeluskunnat käyttää Naton tai omia aseitaan ja viestintävälineitä niin, että heistä on myös riittävästi hyötyä siinä tapauksessa, kun Venäjä hyökkää heidän alueelleen?
Ilmoita asiaton viesti
Pentti, aiheellinen kysymys.
Parhaiten tunnen Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit), joten vastaan nyt vain Viron osalta, vaikka tunnen jonkin verran myös Latvian Suojeluskuntaa (Zemessardze) ja Liettuan Suojeluskuntaa (KASP).
Suojeluskunnan sodanajan joukkoihin kuuluvilla on ihan kunnolliset rynkyt, konekiväärit, singot, jne. Myös kranaatinheittimiä, Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, jne.
Erilaisia ampumaharjoituksia ja koulutustilaisuuksia kaikilla niillä pidetään varsin usein. Harjoitellaan myös sissitoimintaa, mukaan luettuna väijytysten tekemistä kylkimiinoilla ja viuhkapanoksilla.
Harjoitellaan myös liittolaisten joukkojen kanssa, välillä vastaosastoina, välillä samalla puolella. Liittolaiset ovat olleet hyvin tyytyväisiä suojeluskuntalaisten osaamiseen ja motivaatioon.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä, että suojeluskuntajoukot ovat nimenomaan kevyttä jalkaväkeä ja sissejä. Ei ole panssariajoneuvoja, tms. No, jokunen on, mutta niitä ei saa yleistää.
Ilmoita asiaton viesti
Koska Pihtiputaalle on paljon vaikeampi tehdä yllätyshyökkäys kuin Helsingin kauppatorille ja kaupunginmuseoon, niin Suomen pääkaupunki tulisi pikimmiten siirtää Pihtiputaalle.Vähän siinä joutuisi suota kuokkimaan, mutta olisihan siinä samalla työllistävä vaikutuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi n.100 panssarihaupitsia lisää, n.50 raskasta raketinheitintä lisää, 3 sodanajan panssariprikaatia, Pohjois-Karjalan prikaati, tehokkaat ohjustentorjunta-järjestelmät, 12-20 taisteluhelikopteria jne…..
Ilmoita asiaton viesti
Oikein!
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sodan kaksi viimeisintä viikkoa (1.7.-15.7.2022) ovat todistaneet aseiden ja ammusten hajavarastoinnin erittäin tärkeäksi. Suuret keskusvarastot yksinkertaisesti tuhotaan vihollisen toimesta.
Myöskään suuria keskitettyjä esikuntia ja komentopaikkoja ei saa olla – ne tuhotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Uskotaan liikkuvuuteen enemmän kuin suojautumiseen.
Liikkuvuus on hyvä asia – esimerkiksi komentopaikka ei saa olla pitkään samassa paikassa, tai se tuhotaan.
MUTTA suojautuminen on yhä tärkeää, aina ei voi olla liikkeessä. Kun pysähtyy, niin pitää kaivaa suojapoterot – mieluiten myös kattaa ne poterot ylhäältä päin tulevilta sirpaleilta yms.
Esimerkiksi ukrainalaisten tappiot olivat aluksi hyvin suuria, kunnes tajusivat kaivautumisen tärkeyden. Suomalaistenkin pitää tajuta se – meitä ei ole liian paljon tapettavaksi. Meidän pitää tappaa, eikä kuolla.
Esimerkiksi Venäjän tykistötuli on 15.7.2022 yhtä tappavaa, tai jopa tappavampaa kuin 9.6.-10.6.1944 Valkeasaaren tulimyrskyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on hyvä vapaaehtoisuuteen perustuva MPK joka kouluttaa monenlaisia taitoja reserviläisille sekä ei reserviläisille, eli koko kansan koulutusportaali.
Tässä mm hyviä kursseja parantamaan ampumataitoja tai tutustumaan ampumiseen turvallisesti:
https://mpk.fi/koulutukset/ase-ja-ampumakoulutus/
Ilmoita asiaton viesti
Asiasta kukkaruukkuun!
Nämäkin voimat on syöty pois Venäjän ”voittamattomasta armeijasta” joka käy ”erikoisoperaatiota” eli sotaa Ukrainaa vastaan. Jokainen venäläisen veripisara on myös pois Suomen suunnan hyökkäys suunnitelmista. Suomi menee varmoilla kiskoilla Natoon. Ukraina on nyt kovassa paikassa.
”Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on menettänyt yhteensä noin 38 140 miestä lauantaihin mennessä. Viimeisen vuorokauden aikana 140 venäläistä olisi kaatunut.
Ukraina sanoo tuhonneensa 1 677 Venäjän panssarivaunua, 3 784 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua ja 2 735 muuta ajoneuvoa.
Lisäksi Venäjän kerrotaan menettäneen 220 lentokonetta, 188 helikopteria, 687 lennokkia, 109 ilmatorjuntayksikköä, 846 tykkiä ja 247 raketinheitintä.
Risteilyohjuksia Ukraina kertoo ampuneensa alas 162.” (Verkkouutiset 16.7.2022)
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki Venäjän tappiot Ukrainassa ovat hyvä asia Suomen kannalta.
Venäjällä on kuitenkin edelleen sekä kalustoa, että sotilaita, meidän kannalta katsottuna ihan liian paljon.
Hyvää sotaa ei saa jättää kesken – Ukrainan pitää jatkaa harvennusta.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Sekä pitää olla äänessä ja jatkaa keskustelua Ukrainasta. Sota ei saa unohtua, siihen se Venäjä pyrkii.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää epätoivoiselta…?
”VENÄJÄ on alkanut muodostaa vapaaehtoisista koostuvia pataljoonia kaikilla Venäjän federaation muodostavilla alueilla, Institute for the Study of Warin tuoreimmassa tilannepäivityksessä arvioidaan. Vapaaehtoisten rekrytoiminen alkoi jo kesäkuussa, mutta on kiihtynyt nyt heinäkuussa. ISW:n mukaan uusista vapaaehtoisyksiköistä raportoidaan päivittäin.
Pataljoonien uskotaan koostuvan noin 400:sta miehestä, jotka ovat 18–60-vuotiaita. Vapaaehtoisilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta armeijasta. Vapaaehtoiset käyvät läpi vain 30 päivää kestävän koulutuksen, ennen kuin heidät lähetetään Ukrainaan, ISW:n katsauksessa sanotaan.” (IS)
Ilmoita asiaton viesti
Tämä sirkus siksi, että Venäjä ei halua tunnustaa käyvänsä sotaa.
Jos Venäjä toteaisi olevansa sodassa, niin reservistä voitaisiin yksinkertaisesti käskeä vaikka miljoona miestä palvelukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Se söisi ”johtajan” arvovaltaa kun koko ajan on todennut kansalle ”erikoisoperaation” olevan kyseessä…ei sotaa
Ilmoita asiaton viesti