Tilanne Talvisodan päättyessä?

Melko yleisesti historiastamme annetaan ymmärtää, että Talvisodan päättyessä Suomi oli kaatumaisillaan ja vain sodan päättyminen pelasti Suomen välittömältä tuholta.

Olikohan se tilanne ihan niin synkkä?

Talvisodassa toteutunutta

Venäjän 44.Divisioona tuhottiin Raatteen tiellä tammikuussa 1940. Pieni määrä sotilaita pääsi karkuun Venäjän puolelle rajaa, mutta ei siitä divisioonasta ollut hyökkääjäksi pitkiin aikoihin.

Venäjän 163.Divisioona tuhottiin Suomussalmella vuoden vaihteessa. Melkoinen määrä sotilaita pääsi karkuun pohjoiseen Kiantajärveä pitkin, mutta ei siitä divisioonasta ollut hyökkääjäksi pitkiin aikoihin. Näiden kahden divisioonan tuhoamisesta kerrotaan tässä artikkelissa tilannekartoin. Käyttökelpoista sotasaalista saatiin varsin runsaasti.

Venäjän 168.Divisioona ja 18.Divisioona käytännössä tuhottiin mottitaisteluissa Laatokan pohjoispuolella. Tästä mottisodasta on seuraavat artikkelit:

https://jput.fi/Suurmotin_teko.htm

https://jput.fi/Rykmentinmotti.htm

https://jput.fi/Kenraalimotti.htm

https://jput.fi/Motissa.htm

168.D:sta oli hieman porukkaa hengissä Talvisodan päättyessä, mutta ei heistä enää hyökkäämään ollut – jos Talvisota olisi vielä jatkunut, niin tilanne olisi motitettujen osalta käynyt vieläkin huonommaksi. Kelirikon tullessa motin huolto jäitse olisi katkennut kokonaan.

Venäjän 139.Divisioona hyökkäsi Tolvajärvelle, mutta piestiin takaisin itään Aittojoelle, johon Mannerheim käski pysäyttämään hyökkäyksen. Siellä käytiin asemasotaa Talvisodan loppuun saakka, eikä silläkään divisioonalla ollut edellytyksiä siirtyä hyökkäykseen.

Venäjän 56.Divisioona hyökkäsi Kollaalle, mutta Kollaa kesti. Oletettavasti olisi kestänyt jatkossakin.

Venäjän 54.Divisioona hyökkäsi Kuhmoon, mutta motitettiin. 54.Divisioonaa pelastamaan Venäjä lähetti Hiihtoprikaati Dolinin, mutta se tuhottiin. Rauhan tulo pelasti 54.D rippeet. Jos sota olisi jatkunut, niin 54.D olisi tuhoutunut, Suomi saanut lisää sotasaalista ja joukkoja olisi vapautunut, esimerkiksi Kannakselle.

Venäjän 122.Divisioona hyökkäsi Sallasta Rovaniemen suuntaan ja pahimmillaan uhkasi jopa Kemijärveä. 122.D kuitenkin pysäytettiin ja piestiin takaisin itään. Sodan päättyessä oli käynnissä asemasota Märkäjärvellä.

Laatokasta pohjoiseen ei siten ollut oikeastaan mitään hätää. Päinvastoin sieltä olisi jatkossa saatu lisää sotasaalista ja vapautunut joukkoja etelämmäksi.

Kenttätykistö

Kenttätykistöä kutsutaan aiheellisesti Taistelukentän Jumalaksi tai ainakin Taistelukentän Kuninkaaksi.

Kuten tunnettua, niin Talvisodan alkaessa Suomen kenttätykistöllä oli aivan liian vähän ammuksia ja niistä oli huutava pula. Varsinkin raskaamman kaliiberin tykeistäkin oli pulaa.

Kuinka ollakaan tilanne oli kuitenkin paranemassa monin tavoin. Saatiin lisää tykkejä ja ammuksia – ja omakin ammustuotanto saatiin käyntiin isommilla kierroksilla. Talvisodan kenttätykeistä on artikkeli täällä. Talvisodan ammuksista on artikkeli täällä.

JOS Talvisota olisi jatkunut, niin olisi saatu käyttöön yhä lisää tykkejä ja ammuksia.

Talvisodan Ilmavoimat

Urbaani legenda kertoo, että Suomea ei autettu.

Tosiasiassa Suomi sai Talvisodan aikana hankittua melkoisesti uutta kalustoa, mutta kaikki kalusto ei ennättänyt kunnolla tai ollenkaan käyttöön ennen kuin Talvisota yllättäen päättyi. Jos Talvisotaa olisi jatkettu, niin:

  • Fiat hävittäjät olisivat ennättäneet vaikuttamaan sodan kulkuun;
  • Morane-Saulnier hävittäjät olisivat ennättäneet vaikuttamaan sodan kulkuun;
  • Hyvät Brewster hävittäjät olisivat ennättäneet vaikuttamaan sodan kulkuun;
  • Bristol Blenheim pommikoneita saatiin lisää. Englanti lupasi, että JOS Suomi tekee virallisen avunpyynnön, niin Suomi saa 50 pommikonetta miehistöineen. Se olisi ollut varsin merkittävä apu.

Sotilaat

Ei Suomelta ollut suinkaan sotilaat loppumassa. Suomalaisia koulutettiin lisää, ulkomaalaisia vapaaehtoisia koulutettiin huomattavia määriä. JOS Talvisotaa olisi jatkettu, niin näitä koulutettuja olisi voitu käyttää kuluneiden ja väsyneiden joukkojemme täydennyksenä.

Talvisota kesti vain 105 päivää

Niin, sota oli varsin lyhyt.

Verrataanpa Ukrainan sotaan. Tätä kirjoitettaessa 9.9.2024 Ukrainan sota on kestänyt oikeastaan jo yli 10 vuotta. 24.2.2022 alkanutta Venäjän suurhyökkäyksen jälkeistä täysimittaista sotaa on käyty jo 929 päivää. Osa miehistä on ollut rintamalla yli vuoden ilman kunnollista lomaa. Sanotaan, että Talvisodan päättyessä suomalaiset sotilaat olisivat olleet loppuun saakka väsyneitä, vaikka saivat yleisesti jopa kotilomia Talvisodan aikana. Sotilas venyy tarvittaessa melkoisiin suorituksiin väsyneenäkin, mutta parasta olisi tietysti antaa sotilaiden välillä levätä kunnolla selustassa.

Tilanne Kannaksella

Taipale Laatokan rannalla oli edelleen Suomen joukkojen hallussa, kuten yleisesti koko Vuoksen pohjoispuolinen alue.

Viipuri oli Suomen hallussa, eikä Viipurin menetys olisi merkinnyt sodan menetystä, kuten ei merkinnyt Jatkosodassakaan.

Vihollinen oli saanut jäitse sillanpään Viipurista länteen olevalle alueelle ja joutui huoltamaan sillanpäätä Meren jäälakeuksien kautta. Kelirikon tultua sillanpäässä oleva porukka olisi jäänyt ilman huoltoa.

Venäjän tavoite Talvisodassa

Venäjän tavoite Talvisodassa oli yksiselitteisesti valloittaa koko Suomi takaisin orjuuteensa. Venäjä siten epäonnistui, kun Suomi saavutti torjuntavoiton.

Miksi Venäjä epäonnistui

Sitä käsitellään tässä artikkelissa hyvinkin tarkoin. Tietysti tarkoin lähdeviittein luotettaviin lähteisiin.

Olisiko Talvisotaa kannattanut jatkaa

Siihen kysymykseen en osaa vastata – mutta mitään ehdottoman välttämätöntä syytä Talvisodan lopettamiseen juuri maaliskuussa 1940, ei ole tiedossani.

Tässä artikkelissa pohditaan sodan lopettamista ihan perusteellisesti.

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu