Tuulivoima kulutti sähköä enemmän kuin tuotti – kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa

Suomeen on valitettavasti rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima kapasiteetiltaan jo peräti 7148 MW – kuitenkin 26.3.2024 tuulivoiman tuotto oli pitkään miinuksen puolella. Suurin bongaamani tuulivoimaloiden teho, jota tuulivoimalat kuluttivat enemmän kuin tuottivat oli -22 MW.

Kuva on peräisin Fingridin tältä sivulta:

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/

Kun Fingridin alkuperäinen kuva ei näytä selvästi negatiivista tehoa, niin lisäsin kuvaan punaisen viivan nollatehon kohdalle. Siten kuvassa näkyy selvästi jakso, jolloin oltiin nollan hujakoilla tai nollan alapuolella.

Jos tuulivoima olisi tuottanut sähköä teholla 22 MW, niin tuulivoiman ”hyötysuhde” olisi ollut 0,3%. Kun tuulivoima tuotti sähköä teholla -22 MW, niin en tiedä miten se ”haittasuhde” kannattaisi laskea.

Tuulivoima Suomessa oli konkreettisesti haitta, sillä tuulivoimalat kuluttivat sähköä enemmän kuin tuottivat.

Ydinvoima

Joku kiirehtii varmaankin kohta ainakin ajattelemaan, että Olkiluoto 3 ydinvoimala oli ja on pitkässä huoltoseisokissa, eikä tuota sähköä teholla 1600 MW – kuten voimalan nimellisteho on.

Suomen ydinvoima tuotti kuitenkin eilen 26.3.2024 sähköä nettona teholla noin 2800 MW. Siten vastaavasti laskettuna ydinvoiman ”hyötysuhde” oli eilen 63,6% (tuotanto prosenttia kapasiteetista).

Ydinvoimalat tarvitsevat huoltoseisokin yleensä kerran vuodessa. Silloin niihin vaihdetaan osa polttoaineesta ja tehdään erilaisia ennakkohuoltotoimenpiteitä, jotta ne toimisivat erittäin suurella toimitusvarmuudella talvella – jolloin Suomessa sähkönkulutus on suurinta.

Ongelma

Suomessa ongelmana ei suinkaan ole se, että ydinvoimalat tarvitsevat kauan etukäteen suunniteltuja huoltoseisokkeja, vaan se, että Suomeen on rakennettu aivan liian vähän ydinvoimaa – ja aivan liian paljon haitallista sattumavoimaa tuulivoima.

Eilen 26.3.2024 Suomeen tuotiin sähköä ”langat punaisina” karkeasti teholla 2500 MW – esimerkiksi kello 6.43 teholla 2583 MW.

Suomen sähköhuoltovarmuus on surkealla tolalla.

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu