USA on valtava taloudellinen mahti mutta poliitikot eivät anna voittaa sotia
USAn taloudellisilla voimavaroilla olisi mahdollista voittaa sotia, mutta jostakin aivan kummallisesta syystä vallassa olevat poliitikot tyrivät yleensä sodat.
Kurkistetaan ensin pikkuisen historiaan
Ei mennä nyt Ensimmäiseen Maailmansotaan eikä Toiseenkaan Maailmansotaan, vaan katsotaan tuoreempia munauksia.
Korean sota
Venäjä, Kiina ja Venäjän miehittämänä ollut Pohjois-Korea hyökkäsivät Etelä-Koreaan yrittäen valloittaa koko Etelä-Korean.
Tietenkin oli oikein, että USA liittolaisineen vapautti Etelä-Korean YK:n mandaatilla.
Mutta samoilla lämpimillä olisi pitänyt vapauttaa myös Pohjois-Korea kommunistimiehityksestä. Kun sitä ei tehty, niin Pohjois-Korean nomenklatuura rakentaa edelleen joukkotuhoaseita ja elää leveästi samalla kun tavallinen kansa viruu keskitysleireissä ja kuolee nälkään.
Vietnamin sota
Venäjä, Kiina ja Pohjois-Vietnam hyökkäsivät Etelä-Vietnamiin yrittäen valloittaa koko Etelä-Vietnamin.
Oli hyvä, että USA liittolaisineen yrittivät puolustaa Etelä-Vietnamia kommunistien hyökkäykseltä. Mutta sitä tehtiin poliitikkojen typeryyden vuoksi ”toinen käsi selän taakse sidottuna”. Kun USA teki lopulta sopimuksen Pohjois-Vietnamin kanssa ja veti joukkonsa Etelä-Vietnamista ja Pohjois-Vietnam luonnollisesti hyökkäsi Etelä-Vietnamiin rikkoen sopimusta, eikä USA ei enää auttanutkaan, niin Vietnam on nyt köyhä kommunistinen diktatuuri, jossa kansalla ei ole tavallisia ihmisoikeuksia.
USA ei halunnut voittaa Vietnamin sotaa.
Afganistanin sota 1979-1989
Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 yrittäen valloittaa koko Afganistanin. Venäjä harjoitti alueella säälimätöntä kansanmurhaa kymmenen vuotta.
Oli erinomainen asia, että USA auttoi afganistanilaisia sissejä taistelemaan Venäjän miehitystä vastaan mm. antamalla Stinger-ilmatorjuntaohjuksia sisseille. Siten Afganistanin sissit voittivat sodan ja Venäjä joutui vetäytymään alueelta.
Sodan jäljiltä Afganistan oli raunioina – silloin olisi välittömästi pitänyt auttaa afganistanilaisia rakentamaan maastaan demokraattinen hyvinvointivaltio (kuten USA auttoi Toisen Maailmansodan jälkeen Saksaa ja Japania, sekä Korean sodan jälkeen Etelä-Koreaa).
Persianlahden sota
Venäjän aseistama ja kouluttama Irak hyökkäsi Kuwaitiin miehittäen sen nopeasti – tietenkin murhattiin, ryöstettiin, jne. Oli aivan erinomainen asia, että USA organisoi operaatio Aavikkomyrskyn, jossa USA liittolaisineen heitti Irakin miehitysjoukot Kuwaitista vuonna 1991.
Mutta oli suuri virhe, ettei veristä diktaattoria Saddam Husseinia kaivettu samoilla lämpimillä maakuopastaan kuten jenkkikenraali Norman Schwarzkopf olisi halunnut. USA:n poliitikkojen suuri moka.
Ensimmäinen Tshetshenian sota
Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 yrittäen valloittaa koko Tshetshenian – erittäin puhtaine öljyineen, josta saa helposti kotikonstein tehtyä autoon kelvollista polttoainetta.
USA:n olisi ehdottomasti pitänyt auttaa Tshetshenian demokraattisesti valittua maallista hallintoa puolustautumaan Venäjän hyökkäystä vastaan. Tshetsheniassa oli otettu vastaan upea länsimainen perustuslaki kaikkine normaaleine vapauksineen kuten uskonnonvapaus ja naisten tasa-arvoisuus.
Tshetshenia voitti tämän sodan ja Venäjä joutui vetämään miehitysjoukkonsa Tshetshenian alueelta vuonna 1996 Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti.
Viimeistään tässä vaiheessa USA:n olisi pitänyt tukea Tshetshenian demokraattisesti valittua hallintoa rakentamaan Tshetsheniasta demokraattinen hyvinvointivaltio – vaan ei. Venäjä sai vapaasti järjestää provokaatioita ja epävakauttaa tilannetta murskaksi pommittamassaan Tshetsheniassa.
Toinen Tshetshenian sota
Venäjä hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999 järjestettyään ”Mainilan laukaukset”. Nykyisessä Ukrainan sodassa tshetsheenejä taistelee molemmilla puolin rintamaa.
Afganistanin sota
Kun USA oli mokannut, eikä auttanut Afganistanista demokraattista hyvinvointivaltiota, niin kiihkoislamilaiset talebanit pääsivät siellä valtaan.
Afganistanissa toimi kiihkoislamististen terroristien koulutusleirejä, joten oli hyvin ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että USA liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin ja kaatoi talebanhallinnon.
Sinne olisi kuitenkin heti pitänyt panostaa oleellisesti enemmän. Viimeistään heti sodan päätyttyä rakentaa tehokkaasti Afganistanista demokraattinen hyvinvointivaltio – estäen Pakistanin koraanikouluissa koulutettujen kiihkoislamilaisten terroristien soluttautuminen Afganistaniin. Lisää täällä.
Irakin sota
Kun USA liittolaisineen ei kaatanut Persianlahden sodan yhteydessä veristä diktaattoria Saddam Husseinia, niin uusi sota jätettiin muhimaan. Irak ei noudattanut YK:n määräyksiä ja järjesti kansanmurhia alueellaan.
Venäjä esti YK:n turvallisuusneuvostossa tehokkaat toimenpiteet Irakia vastaan omalla veto-oikeudellaan. Kannattaa muistaa, että nimenomaan Venäjä aseisti Irakin enemmän kuin hampaisiin saakka.
Oli täysin oikein, että USA liittolaisineen hyökkäsi Irakiin ja kaatoi Saddam Husseinin verisen diktatuurin – mutta valitettavasti USA jätti suunnittelematta ja kunnolla toteuttamatta sodan jälkihoidon. Se oli todella iso moka ja siitä USA on saanut maksaa kalliisti – eikä vain USA, mutta myös viattomat siviilit.
Georgian sota
Joku voi ihmetellä miksi kirjoitan tässä yhteydessä Georgiasta – eihän USA ole hyökännyt Georgiaan, vaan Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008.
Georgia rakensi itselleen valitettavasti pienen palkka-armeijan, joka koulutettiin lähinnä ”terrorismin vastaiseen sotaan” Irakissa. Georgian parhaiten koulutettu prikaati oli Irakissa Venäjän hyökätessä Georgiaan – ja sitä piti sitten kiireen vilkkaa alkaa organisoimaan takaisin Georgiaan.
Oletan, että USA neuvoi Georgiaa rakentamaan itselleen suureen reserviin perustuvan aluepuolustuksen sijaan pienen palkka-armeijan. Se oli väärin. Ainakaan minulla ei ole mitään tietoa siitä, että USA olisi neuvonut rakentamaan tehokkaan aluepuolustuksen – Georgia on köyhä pitkien Venäjän miehitysten vuoksi, joten Georgialla ei kerta kaikkiaan ole varaa palkka-armeijaan. USA oli antanut Georgian ymmärtää, että Georgia pääsee NATOn ”sateenvarjon” suojaan – vaan Venäjä hyökkäsi ennen kuin Georgia pääsi NATOon, eikä sen pääsyn ajankohdasta ole vielä mitään tietoa.
Ettei vaan USA ole väittänyt Georgian johdolle, ettei Venäjä hyökkää Georgiaan – katsoihan presidentti Bush Putinin silmiin ja näki … – kun olisi pitänyt nähdä kolme kirjainta KGB.
Ukrainan sota
USAn olisi kannattanut tukea Ukrainaa heti vuonna 2014, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – vaan hyökkäyksen uhri Ukraina asetettiin päinvastoin aseidenvientikieltoon.
Kun Venäjä teki täysimittaisen peittelemättömän hyökkäyksen Ukrainaan 24.2.2022, niin USA on vähitellen auttanut Ukrainaa asetoimituksin – hitaasti ja vähän (USAn voimavaroihin verrattuna).
Yhteenveto
Homma mitä on tekemässä pitää hoitaa kerralla loppuun saakka, ettei sama ongelma pulpahda esille kohta uudelleen. Vähemmän projekteja, mutta ne täytyy hoitaa kunnialla loppuun saakka.
USAlla on aivan valtavat taloudelliset voimavarat, mutta USAn vallassa olevat poliittiset johtajat eivät syystä tai toisesta halua voittaa sotia.
Mielenkiintoinen näkökulma.
Eräs ystäväni on tarkastellut asiaa samoin oletuksin. Jenkkilän taloudellis-sotilaallinen voima on ylivertaista.
Hän tosin totesi päätelmänään: ”niin tai näin, Jenkkilä pettää aina liittolaisensa”.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkkilä ei pettänyt Englantia, ei Ensimmäisessä Maailmansodassa, eikä Toisessa Maailmansodassa.
Kummassakin tapauksessa USA auttoi Englantia valtavin materiaalisin ponnisteluin ja myös amerikkalaisten sotilaiden menetyksin. Nimenomaan USAn avun vuoksi Englanti ei hävinnyt sotia.
USAn ja Englannin välillä ei edes ollut liittosuhdetta, joten ei olisi tarvinnut auttaa millään tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikka ei myy koskaan valmista tuotetta. Sillä ei ole sellaiseen kärsivällisyyttä. Amerikka myy ideoita ja se itse siirtyy aina uuteen kun vanhassa tulee arki vastaan. Amerikka on perustettu tälläisille perustuksille. Siksi Amerikka on valtava taloudellinen mahti, mutta se ei voita sotia jotka vaativat pitkäjänteistä tahtoa. Marja Heinonen on kirjoittanut Puheenvuoroon Louise Glückin kirjasta “Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä” oivaltavan tiivistelmän Amerikan synnyn olosuhteiden suorasta yhteydestä Amerikan spirittiin ja sen ongelmiin.
”…miten aikoinaan amerikkalaisten maahanmuutot olivat enimmäkseen “pakoja vankeudesta, pidätyksestä, vaarasta tai osattomaksi jättämisestä” ja miten valkoisen Amerikan myytti kansakuntana koostuu “rikollisista, nuoremmista pojista, vainotuista vähemmistöistä ja opportunisteista”. Hän epäilee, että tämä tuskin suosi stoalaista kärsivällisyyttä, vaan ennemmin ihaili aloitekykyä. Siksi amerikkalaiset arvostavat määrätietoisuutta, uskallusta ja oman edun tavoittelua enemmän kuin kestävyyttä ja luonteenlujuutta.
Jotta tätä ymmärtäisi paremmin, Glück vertaa omaa kansaansa britteihin. Kun englantilainen näkee itsensä pitkän perinteen perillisenä, amerikkalainen puolestaan sen perustajana. Glück ottaa esimerkiksi sattuvasti politiikan kielen sodan aikana. Euroopassa Churchillin kielenkäyttö keskittyi vetoamaan pärjäämisen ytimessä oman perinteen parhaiden puolien korostamiseen, USA:ssa retoriikassa korostuivat aggressiivinen voimankäyttö ja halu omistaa. Kuulostaa tutulta.
Amerikkalaisten arvostamat hyveet juontuvat Glückin mukaan historian opettamana torjunnasta ja siteiden katkaisemisesta sekä kekseliäisyydestä, joka parhaimmillaan voi tuottaa jaettua kunnianhimoa tai yleisiä toimintatapoja. Silti Glück ei uskonut edes vuonna 2001, että pakonomainen itsensä luominen pitää yhteiskuntaa kasassa yhtä tehokkaasti kuin yhteiseen perinteeseen vetoaminen. ”
Ja lopuksi ehkä parhain koskaan lukemani tiivistelmä Amerikan sielusta:
”Kun persoona ei ole rakentunut sisältä päin ja kasvanut vähitellen puun tavoin, vaan pikemminkin olettaen ja improvisoiden, liikkuen yhtaikaa eteen- ja taaksepäin – tällainen minuus on kummallisen epävakaa ja epävarma.”
Ilmoita asiaton viesti
”USA on valtava taloudellinen mahti.”
Tuo lause sisältää jo useamman valheellisen sanan. USA on tuleva entinen supervalta, joka yrittää säilyttää supervalta-asemansa keinolla millä hyvänsä piittaamatta kustannuksista. Kustannukset ovat karanneet käsistä jo aikaa sitten ja pahinta sotaa USA käy aikaa vastaan. Sitä sotaa USA ei voi voittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on koko joukko asioita jätetty huomiomatta.
Koreaa ei uskallettu valloittaa kokonaan koska Neukkulalla oli jo pommi.
Pohjois-Vietnamiin hyökkääminen olisi ollut ilmeinen sotilaallinen ratkaisu mutta sitä ei uskallettu tehdä koska Neukkulalla oli pommi., III maailmasotaa välteltiin.
USAn sota Afganistanissa ei epäonnistunut ainakaan heikon rahoituksen vuoksi. Obama suorastaan kaatoi rahaa Afganistaniin välittämättä asiantuntijoiden varoituksista että niin ei pitäisi tehdä.
Niitä koraanikouluja oli ihan Afganistanissa eikä talibaneja ole tarvinnut tuoda ulkomailta.
Irakin sodan jälkihoito oli tosiaan katastrofi ja johti mm ISISksen syntyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloilla on sama ongelma ”sotakestävyydessä” kuin demokratioilla yleensäkin. Kansalaiset eivät kannata sotaa, joka vie resursseja heidän jokapäiväisestä elämästään, mikäli kyse ei ole oman valtion olemassaolosta tai sen aivan elintärkeistä eduista. Totalitaarisilla valtioilla ei ole tätä ongelmaa, kansalta ei kysytä ja/tai se on manipuloitu kannattamaan hallintoa, siksi Venäjäkin voi sotia Ukrainassa vuosikausia, vaikka budjetista käytetään jo kolmasosa sodan rahoittamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä ideologioiden painoarvo vähätellään. Ja niiden kykyä kilpailla keskenään.
Demokratia on yksilökeskeinen järjestelmä. Sukukeskeinen eli kollektiivinen ei sitä ole. Yksilö hahmottuu maailmaan sukunsa, klaaninsa yms… edustajana.
Demokratia meidän näkökulmastamme on järjestelmätasona toiminut Euroopassa max. sata vuotta.
*** ***
Evoluution näkökulmasta en oikein löydä syytä olettaa että yksilökeskeinen järjestelmä olisi sen toimivampi saati arvoiltaan välttämättä parempi tai jalompi kuin sukukeskeinen järjestelmä.
Julistus siitä että ”Länsi taistelee oikeiden arvojen eli yksilökeskeisyyden ja valinnanvapauden” jne puolesta on vaikeammin perusteltavissa oleva asia kuin luulisi.
– no, viime kädessä riittää että ”uskon niihin” -arvojen perusteluksi.
Mutta entä jos ihmislajin jatkuvuuden näkökulmasta kollektiiviinen, suku- ja klaaniperusteinen järjestelmä olisi parempi?
– ainakin se on varmempi. Demokratia omaa elinkokemusta järjestelmänä max noin 200 vuotta. Kollektiiviset, ei-demokraattiset järjestelmät, omaavat elinkokemusta tuhansia vuosia, ensimmäisistä yhteiskunnista alkaen.
Mistä siis tiedämme olevamme oikeassa kun ”vapautamme” kansoja huonoin tuloksin sieltä sun täältä?
Ilmoita asiaton viesti
Kauanko USA oli Afganistanissa? Parikymmentä vuotta?
Tuo älytön demokratian vienti on todella hölmöä puuhaa, ei ole onnistunut kertaakaan. Irak, Afganistan ja vihoviimeinen ”arabikevät” loivat pakolaisaallon Eurooppaan, ja taisi kevät muuttua talveksi ilman sitä demokratiaa.
Yhdysvallat esiintyy kaksinaamaisesti ihmisoikeuksien edistäjänä ja vapauden soihdunkantajana, eikä itse ole mitään näistä. Mustat saivat jonkinlaiset kansalaisoikeudet 58 vuotta sitten. Lähes koko alkuperäinen väestö hävitettiin murhaamalla ,ryöstämällä maat ja ajamalla se reservaatteihin.
Jokaisen käymänsä sodan Yhdysvallat on hävinnyt sitten toisen maailmansodan. Reaganin oli pakko käydä Grenadassa, Thatcherilla kun oli Falkland…
Suurin osa Yhdysvaltain kansalaisista on hihhuliskonnollisia umpitolloja, eivät tiedä edes kahta naapurimaataan. Ja Walesin prinssi omistaa kaikki valaat, eikä kuu ole sama joka maassa, se kun on Yhdysvalloissa suurempi kuin muualla.
Yhdysvallat on pettänyt kaikki ne, joita se on lähtenyt auttamaan viimeisten vuosikymmenten aikana, Vietnamin, Irakin ja Afganistanin.
Ja Putkinen, Vietnam on melkoisen erilainen kuin kuvauksesi siitä. Toki lehdistä voi lukea kaikenlaista.
Ilmoita asiaton viesti
Lähi-Itään on vaikea viedä demokratiaa, se tuskin onnistuisi keneltäkään, mutta Länsi-Saksassa ja Japanissa amerikkalaisen miehityshallinnon myötä demokratia vakiintui natsismin ja japanilaisen militarismin raunioille.
Ei kai Pohjois-Amerikan valloitus kovin paljon eronnut siitä mitä tapahtui Väli- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja vaikkapa Siperian alkuperäiskansoille. Tunnen kyllä suurta sympatiaa niin USA:n intiaaneja kuin mustia kohtaan. Martin Scorsesen uusi elokuva (en ole vielä ehtinyt katsomaan) kertoo juuri siitä käsittämättömän epäoikeudenmukaisesta kohtelusta mitä intiaanit joutuivat vielä 1920-luvulla kohtaamaan.
Mitä tulee USA:n sotiin II maailmansodan jälkeen, niin Koreassa taisi tulla tasapeli, Vietnamissa selkeä tappio, Irakin sodissa ja Afganistanissa voitto ( mutta molemmista olisi pitänyt häipyä heti kun vihollinen oli lyöty). Kylmän sodan Yhdysvallat voitti. Tiedän että et pidä vertailusta Kiinaan, mutta vertailen silti. Koreassa tasapeli, Intiaa vastaan voitto ja Vietnamia vastaan tappio, eli aika samanlaiset pisteet kuin jenkeillä.
Olen matkustanut USA:han yli kaksikymmentä kertaa ja tavannut niin valkoisia, mustia kuin myös intiaaneja. Pidän kokemani perusteella luonnehdintaasi heistä umpitolloina hihhuleina suuresti liioiteltuna. Tolloimmatkaan eivät juuri poikkea jostain Itä-Helsingin kapakasta poimitusta persusta (anteeksi itähelsinkiläiset 😁).
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, miten vertailu espanjalaisten ja portugalilaisten kanssa vähentää jollain tavalla muiden tekemien kansanmurhien merkitystä.
Einstein sanoi jotain asioiden tekemisestä samalla tavalla odottaen erilaista lopputulosta…sitä se USAn demokratian vienti on ollut.
Afganistanista lähtivät suoraa sanoen karkuun.
Oletko tavannut ketään veteraania? Minä olen. Heidän asiansa on hoidettu aivan päin helvettiä, pelkällä ”thank you for your service”-sanonnalla.
Miten asunnottomuus on hoidettu? Minun ystävieni mukaan se ongelma on kasvanut älyttömäksi.
Minun puolestani Kiinasta saa aivan rauhassa kirjoittaa mitä tahansa, en minä Kiinaa ihaile. Sinulle tosin näyttää olevan ylivoimaista kuulla mitään totuuksia Yhdysvalloista.
Minäkin olen käynyt siellä muutaman kerran ja minullakin on siellä ystäviä. Enää en sinne tule matkustamaan, se on samanlainen persläpi kuin Lähi-Itä. Poliisi täysin arvaamaton ja ihmiset pelkäävät hulluina toisiaan.
Joko joukkoampumisia on ollut 500? Heinäkuussa vuoden saldo oli 420.
Ilmoita asiaton viesti
Olenhan minä täälläkin arvostellut mm. USA:n terveydenhoitojärjestelmää ja kertonut kodittomien suuresta määrästä. Tykkään enemmän tästä meidän pohjoismaisesta ”sosialidemokraattisesta” systeemistä.
Matkustan kyllä edelleen mielelläni Yhdysvaltoihin kun pidän amerikkalaista autoista ja moottoripyöristä sekä amerikkalaisesta musiikista. Amerikkalaisiin ihmisiin on ollut myös helppo tutustua jo kielenkin takia. En viitsi syyllistää heitä kaikista maansa tekemistä vääryyksistä kuten en viitsi siellä Espanjassa käydessänikään syyllistää tavallista espanjalaista inkvisitiosta, siirtomaavallasta, Francon diktatuuurista ja edelleenkin jatkuvasta eläinten huonosta kohtelusta. Puhtaita pulmusia kun on kansojen, valtioiden kuin ihmistenkin joukossa perin vähän.
Ilmoita asiaton viesti
Mittakaavavirhe. Espanja ei ole tainnut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana systemaattisesti kiduttanut vangitsemiaan ”vierastaistelijoita’ tai aiheuttanut pakolaisvyöryä, kuten tämä vapauden soihdunkantaja.
Ilmoita asiaton viesti
Se nyt vaan on ollut aina niin,että raha määrää tahdin ja poliitikon niijailee.
Ilmoita asiaton viesti
Paljoa tämän kauempaa en syitä hakisi. Ovat tosiaan ennakkoluulottomasti tekemässä sitä, mille asialle omistautuneita.
Koskee toiminnan luonteen sitkeystekijöitä, jotka vaihtelevat alueittain. Venäjä eräs alue, toinen vaikka lähi-itä, josta eräs blogisti juuri aloitteli minusta osuvan oloisesti:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/artoartovihavainen/palestiinan-tulevaisuus/
Mikä tulee perintöön… sitä helposti jatkaa, ellei isompaa kriisiä. Näin aina, tosin isomman toimijan tapauksessa, menee näkyvämmin.
…
Mitä tulee tulos-odotuksiin… näissä tosiaa voi huomata kehittymistä. Tässä mielessä tilanna on toinen, kuin mitä eri Jumittulissa.
Ilmoita asiaton viesti
’Ja jeesus tykkää laihoista tytöissä”
Siinäpä.on 60 kymppiselle ukolle.
Ilmoita asiaton viesti
Joissain tapauksissa Yhdysvaltain olisi varmaan ollut mahdollista viedä sota jotenkin loppuun asti. Yhdysvaltain sotia kohtaan maailmalla on kuitenkin ollut erittäin laaja vastustus viimeistään 1960-luvulta asti. Varsinkin Vietnamin sodan kritiikki oli hurjaa aivan maan kotikentilläkin.
Tällainen kritiikki on perinteisesti liittynyt vasemmistoideologiaan sekä kolonialismin ja imperialismin kritiikkiin. USA:han oikeutetusti tai näennäisesti heijastettu kolonialismi- ja imperialismikritiikki on länsimaisessa akateemisessa maailmassa edelleen enemmän sääntö kuin poikkeus, monista ei-länsimaisista maista puhumattakaan. Selvästi USA-myönteiset toimintaympäristöt ovat harvassa.
USA:n demokraattipuolue ja monet muut vasemmalle kallellaan olevat länsipuolueet näyttävät uskovan nykyisin paljon enemmän aseisiin kuin ennen. Kuitenkin operaatioiden suunnittelu ja kannatus tuppaavat nousemaan ristiriitaisesta aatteellisesta maaperästä, mikä näkyy helposti tuloksissa.
Länsimaiden pitäisi lisäksi aina pystyä sotimaan siten, että omia sotilaita kuolee tuskin ollenkaan. Maailma on avara ja monin paikoin raju. Näistä lähtökohdista sotien voittaminen ei ole helppoa taloudellisesta ja teknisestä ylivoimasta huolimatta, eikä näilläkään alueilla ole vakaata ylivoimamarginaalia aina kovin paljoa (länsitaloudet voivat romahdella, hurjia ohjuksia kehitetään muuallakin, jne.).
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi keskeisintä syytä Putkisen kuvaamaan tilaan:
-demokratia
-viisauden puute
Yksi lukuisista – mutta myös kauaskantoisimmista – esimerkeistä puutteesta hahmottaa maailmaa USA:n ulkopuolella oli 1. Maailmasodan Versaillesin rauhansopimus.
Tunarointi tuossa yhteydessä johti sekä 2. Maailmansotaan että Vietnamin sotaan.
Ensimmäisen maailmansodan loputtua vietnamilainen nuori poliitikko Ho Tši Minh vaati ihmisoikeuksia ja hallinnollisia oikeuksia Ranskan Indokiinalle Versailles’n rauhan neuvotteluiden aikana, mutta hänestä ei välitetty. Hän jopa vetosi Yhdysvaltojen presidentti Woodrow Wilsoniin, jotta Ranska vetäytyisi pois Vietnamista, mutta hänen toivomuksiaan ei kuunneltu, käytännössä tuleva Pohjois-Vietnamin johtaja – huom. ei vielä tuolloin kommunisti – naurettiin ulos.
Ho Tši Minh kääntyi tuolloin Neuvostoliiton puoleen, joka johti Vietnamin ajautumiseen kommunismiin, Ranskan vetäytymiseen Vietnamista ja USA:n juuttumiseen sotaan yli 10 vuodeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Ho Tši Minhistä olisi voinut tulla hyvä liittolainen lännelle jopa toisen maailmansosdan jälkeen, ehkä hieman samaan tapaan kuin Titon Jugoslaviasta, ellei USA olisi sotkeutunut Ranskan kolonialistisiin fantasioihin. Vietnamhan on ollut perinteisesti Kiinan vastainen.
Nyt 2020-luvulla Vietnamista tullee lännen liittolainen, onneksi. Mikä muu maa on antanut köniin alivoimaisena kolmelle YK:n turvallisuusneuvoston jäsenelle (Ranska, USA, Kiina) 25 vuoden sisällä? En puolusta tässä tippaakaan maan diktatuuria, mutta sotia tuo kommunistidiktatuuri ja sen mobilisoima Vietnamin kansa osasivat.
Ilmoita asiaton viesti
Se Titon Jugoslavia sorti vähemmistökansoja ja oli puhtaasti diktatuuri.
Ilmoita asiaton viesti
USA sortaa vähemmistöjään ja on umpirasistinen kleptokratia.
Ilmoita asiaton viesti
Herätys
Ilmoita asiaton viesti
Titolandia ei ollut sen enempää diktatuuri kuin Kekkoslandia.
Ilmoita asiaton viesti
Mollasin artikkelissani USAn poliittista johtoa ihan perusteellisesti – mielestäni aiheellisesti.
Tulee kuitenkin antaa myös rajallisesti kiitosta. USA on edes yrittänyt hillitä jossakin määrin imperialistisen roistovaltion Venäjän imperialistista muiden kansojen ja valtioiden alueiden ryöstämistä. Jossakin se on jopa jossakin määrin onnistunut ainakin jonkin aikaa. Päättäväisyyden puute viedä asia loppuun saakka on kuitenkin vesittänyt näitä sinänsä hyviä pyrkimyksiä.
Nimenomaan Venäjä on se varsinainen syyllinen, USA ei ole pannut riittävän hanakasti vastaan. Maailmanpoliisia tarvitaan ja USA on siihen tarkoitukseen paras. Tsemppiä USA!
Ilmoita asiaton viesti
Pienellä varauksella komppaan Juhania. Mielummin USA:n ”hegemonia” kuin Kiinan ja Venäjän.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Venäjä miehittää tällä hetkellä mm.:
– Moldovan Transnistriaa;
– Georgian Abhasiaa, ns. E-Ossetiaa ja Akhalgoria;
– Ukrainan Krimiä, osaa Donbasista, jne.;
– Japanin Kuriileja;
– Tshetsheniaa;
– jne.
Kiina miehittää mm. Tiibetiä ja sortaa tiibetiläisiä, uiguureja, jne.
USAn alueista tuskin yksikään haluaa itsenäistyä aikuisten oikeasti.
USA haluaisi vetää joukkojaan joistakin maista, mutta jostakin syystä kyseiset valtiot eivät halua USAn joukkoja pois maistaan – sen sijaan jotkut maat haluaisivat saada USAn joukkoja maihinsa turvakseen Venäjältä.
Ilmoita asiaton viesti
10-15 vuotta sitten reissasin jonkin verran Etelä-Aasissa, myös hieman Lähi-Idässä ja Kiinassa. Muutamia yllä käsiteltyjä teemoja tuli käsiteltyä myös opettaessani Religion, Conflict, and Dialogue -ohjelmassa.
Aloin tuolloin nähdä useita kysymyksiä Etelä-Aasiassa ja Lähi-Idässä enemmän alueiden sorrettujen kuin niiden hallintojen kautta. Sorretuille on monesti suuri apu, jos alueella on yhdysvaltalaisia ja eurooppalaisia ihmisoikeuksista aidosti välittäviä toimijoita. Ei meidän tarvitse puhua noiden alueiden hallinnoista jotenkin erityisvarovasti, ikään kuin hallintoeliitit olisivat länsimaisen kolonialismin uhreja. Näille on mennyt liikaakin länsirahaa.
Monesti parhaita ovat ruohonjuuritason kehitys- ja dialogihankkeet, jotka toteutetaan yhdessä paikallisten vähäväkisten kanssa. Niiden vaikutus jää kuitenkin vähäiseksi, jos ympäristössä ei ole myös osin länsimaista rehellistä bisnestä ja pahemmissa paikoissa myös läntistä sotilaallista tukea sortajia vastaan.
Ainakin Isis oli tältä kannalta selvä tapaus. Se oli järkyttävä sortovalta, jonka kukistamiseen tarvittiin ennen kaikkea Yhdysvaltain sotilaallista voimaa. Toki sen syntyyn liittyi länsimaidenkin virheitä (pääosin Irakin sota), mutta kyse on tarkasta tasapainoilusta. Moni länsimainen akateeminen kritisoi Yhdysvaltojen läsnäoloa liiankin herkästi näkemättä, ajattelematta kunnolla läpi, että vaihtoehtoiksi voi helposti jäädä islamistinen ja/tai Venäjän tai Kiinan tukema vielä ongelmallisempi hallinto.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon ensimmäisen Irakin sodan osalta Bush fiksumpi hallintoineen oli oikeassa. He ymmärsivät, että demokratia ei sovi kaikkialle, vaan jossain tarvitaan vahvaa, jollain tasolla väkivaltaista johtajaa, jotta kansa ei ala riehumaan.
Bush tyhmempi osoitti tuon isänsä näkemyksen oikeaksi. Ei tullut pukua, ei tullut kukkaroa. Tuli ISIS ja satoja tuhansia kuolleita. Tuli sekasorto Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minun käsitykseni on, että Saddam Hussein olisi pitänyt kaivaa mutakuopastaan jo Persianlahden sodan yhteydessä. Se on sitten kokonaan eri asia mitä sen jälkeen olisi pitänyt tehdä.
Irak on miehittäjien toimesta pystytetty epävaltio (vailla etnisiä rajoja), joka oli Venäjän ”etupiiriä”. Venäjä aseisti Irakin enemmän kuin hampaisiin saakka.
Ehkäpä olisi pitänyt ryhtyä toimenpiteisiin, jonka jälkeen Irakia ei enää olisi ollut olemassa. Olisi ollut kurdeille oma itsenäinen Kurdistan (myös mm. Turkilta alueita Kurdistanille). Shiioille oma valtio välittämättä silloisista rajoista ja Sunneille oma valtio välittämättä silloisista rajoista.
Ilmoita asiaton viesti
Voisihan se noinkin olla, itse vain olen eri mieltä.
Kurdistanista. Olen tuota muutamalta kurdilta kysynyt. Haluavat kaikki heille pyhät kaupungit. Ongelma vain on, että ne sijaitsevat öljyrikkailla alueilla, joita niiden nykyiset omistajat eivät halua luovuttaa. Ihan asiallisesti keskusteltiin vaihtoehdoista ja ymmärtävät kyllä, että Kurdistan on nykyisellään mahdottomuus. Silti eivät halua kompromissia, missä nuo öljyrikkaat alueet jäävät Kurdistanin ulkopuolelle. Ehkä Kurdistan toteutuu, kun öljy tuolta alueelta loppuu. Ennen sitä, tuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Kurdit ovat suuri kansa ilman omaa itsenäistä valtiota, jossa he saisivat elää omien tapojensa mukaisesti, puhua, kirjoittaa ja opiskella omalla kielellään.
Kurdeilla on vuosituhansia vanha alue, jolla he ovat asuneet.
Kurdeilla on yhtä suuri oikeus omaan itsenäiseen valtioon kuin esimerkiksi: suomalaisilla, virolaisilla, tshetsheeneillä, katalaaneilla, jne.
Jossakin vaiheessa oikeudenmukaisuuden täytyy toteutua. On yksi syy epävakaudelle, että toisiaan vihaavat kansat joutuvat elämään samassa valtiossa.
Ihan vastaavasti Israelin olisi parasta olla vain israelilaisille – ei heitä vihaavia arabeja samalla alueella. Latviasta pitäisi saada venäläiset Venäjälle, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tästä aiheesta tarpeeksi kirjoitellut. Olisin kiinnostunut kuinka käy jos Trump pääsee valtaan,,,
Näin Iltalehti:
”Mikäli Donald Trump palaisi presidentiksi, pulassa olisivat niin Ukraina kuin sotilasliitto Natokin, brittiasiantuntija sanoo
Jos Donald Trump valitaan uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi, syytä huoleen on niin Ukrainassa kuin Suomessakin, sanoo maailmankuulu Venäjä-tuntija Luke Harding.”
Lähde:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/679cf905-abb9-4941-9575-4c63d79add73
.
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuuden ennustaminen ei ole helppoa. On helpompi kirjoittaa siitä, mitä on jo tapahtunut.
On mahdollista tehdä skenaarioita mitä tapahtuu, jos Ukrainalle annetaan enemmän aseita ja vastaavasti, jos Ukrainalle annetaan vähemmän aseita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämä hyvältä näytä. Venäjä käy hyökkäys-sotaa Euroopassa, Lähi-Itä ”paistuu” terroristien käsissä, Israel koetaan arabien osalta yleiseksi Jihad sodan kohteeksi, Turkin kanta on Israelia vastaan ja Venäjä myönteinen, Itämerellä case vielä kesken ”kaasuputki vahingon” kanssa. Pahan-akseli ( Venäjä, Kiina, Iran yms) tuntuvat vaikuttavan joka paikassa. P-Korean Kim julistaa jo WWIII alkaneeksi.
Ja lopulta pahin toteutuu kun Trump valitaan taas valtaan,,, 2024-2025 on helvetti irti.
Ennustanpa tässä näin niin jää aikakirjoihin. Reilu vuoden päästä nähdään kun olen oikeassa, ikävä kyllä.
Tuossa vielä Iltalehdestä poimittua ja olen samaa mieltä:
”Sittemmin Harding on toiminut sotareportterina useissa maissa sekä tehnyt tutkivaa journalismia Venäjän saralla, muun muassa liittyen Venäjän vaikuttamisyrityksiin USA:n vuoden 2016 presidentinvaaleissa.
Kaikkiaan Hardingia pidetäänkin yhtenä parhaiten Kremlin toimintaa ymmärtävistä länsimaalaisista toimittajista.
– Putin todellakin haluaa Donald Trumpin voittavan. Venäjällä on ymmärretty, että jos Trump voittaa, USA:n sotilaallinen tuki Ukrainalle loppuu silmänräpäyksessä, hän kommentoi Iltalehden haastattelussa.
– Trump on hyvin, hyvin Ukraina-vastainen, ja hänen asenteellaan on ollut vaikutus myös osaan republikaanista puoluetta.”
Ilmoita asiaton viesti
Hommassa on sekalaisia vaikuttavia tekijöitä.
Israel ei ole antanut, eikä myynyt aseita Ukrainalle – ei halua ärsyttää Venäjää.
Venäjä taas on takapiruna tässä Hamasin hyökkäyksessä Israelin kimppuun. Kun se todistetaan, niin Israelin asenne Ukrainan sotaan voi muuttua ja Ukraina saattaa saada edistyksellisiä ja hyödyllisiä asejärjestelmiä Israelilta.
Liikkuvia osia on hyvin paljon.
Yksi Trump on vain yksi liikkuva osa lisää. Trump ei päätä esimerkiksi paljonko USA rahoittaa Ukrainaa – siitä päättää USAn kongressi (senaatti, edustajainhuone).
Se on mielestäni selvää, että Ukrainan sota jatkuu vielä pitkään – kun USA ei ole ajoissa antanut Ukrainalle sen välttämättä tarvitsemia asejärjestelmiä.
Ilmoita asiaton viesti
Maailman historiaa emme voi muuttaa, tulevaisuutta voimme.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessa me suomalaiset emme voi, emmekä saa, vaikuttaa siihen kenet amerikkalaiset itse valitsevat itselleen presidentiksi. Venäjä varmaankin yrittää vaikuttaa.
Me voimme kuitenkin yrittää vaikuttaa siihen, että USA antaa enemmän aseita ja ammuksia Ukrainalle. Suomi ja USA ovat sekä ystäviä, että nyt myös liittolaisia.
Ilmoita asiaton viesti
USA on demokratia jossa on monia eri kansallisuuksia. Jo tästä tulee ristivetoa. Lisätään siihen vielä päälle hippiajoista lähtien rauhanliike jota Venäjä on saattanut ruokkia. Ja kun tulee sinkkiarkkuja kotiinpäin ja miljardeja dollareita ulospäin, voi joku ajatella että huolehditaan me oman maamme asioista ja annetaan muiden hoitaa omansa. Samaan aikaan Kiina lietsoo länsimaiden opioidiongelmaa salakuljettamalla laboratorioidensa tuotoksia omistamiensa satamien kautta länteen. Yhtälö ei ole helppo. Mutta ainakaan lännen rintaman hajautuminen ei ole suotavaa sen ratkaisemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen rintaman hajautuminen ei ole suotavaa, mutta yksi vallitsevan tilanteen ongelmista on USA:n sisäinen jakautuminen. Jakautuminen on kehittynyt niin pitkälle, että demokratia on sielläkin uhattuna – meinasi loppua siihen, kun edellinen presidentti yritti vallankaappausta.
Ilmoita asiaton viesti
Stubb ehdotteli aikoinaan kokoomuksen pressaehdokkaaksi Niinistön sijasta kenr. evp. Hägglundia.
– Entäpä jos nyt olisi vahvin pressaehdokas kenr. evp.-jopa ex-komentaja ja jatkossa ulko-ja puolustusministeritkin samaa kaluunatasoa, niin olisiko se näinä sotaisina, epävarmoina aikoina Suomelle onneksi ja turvaksi, paremmin tällainen ”kolmen suoran rautanyrkki…?”
– Nyt kun korkeat evp. kenraalitkin ovat ryhtyneet laajemmin politikoimaan.
(…Ja tulisiko Jussi Niinistönkin vielä löytää poliittinen kotinsa ja pyrkiä palaamaan ruotuun?)
Ilmoita asiaton viesti
Hägglund ainakin oli venäjämielinen ja länsivastainen – eli suomettunut.
Pekka Toveri olisi ilmeisesti hyvä puolustusministeri.
Elina Valtonen on hyvä ulkoministeri.
Alex Stubbista tullee ihan kelvollinen presidentti Suomelle.
Jussi Niinistö oli ihan hyvä puolustusministeri, olisi hyvä jos hän palaisi valtakunnanpolitiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti