USA on valtava taloudellinen mahti mutta poliitikot eivät anna voittaa sotia

USAn taloudellisilla voimavaroilla olisi mahdollista voittaa sotia, mutta jostakin aivan kummallisesta syystä vallassa olevat poliitikot tyrivät yleensä sodat.

Kurkistetaan ensin pikkuisen historiaan

Ei mennä nyt Ensimmäiseen Maailmansotaan eikä Toiseenkaan Maailmansotaan, vaan katsotaan tuoreempia munauksia.

Korean sota

Venäjä, Kiina ja Venäjän miehittämänä ollut Pohjois-Korea hyökkäsivät Etelä-Koreaan yrittäen valloittaa koko Etelä-Korean.

Tietenkin oli oikein, että USA liittolaisineen vapautti Etelä-Korean YK:n mandaatilla.

Mutta samoilla lämpimillä olisi pitänyt vapauttaa myös Pohjois-Korea kommunistimiehityksestä. Kun sitä ei tehty, niin Pohjois-Korean nomenklatuura rakentaa edelleen joukkotuhoaseita ja elää leveästi samalla kun tavallinen kansa viruu keskitysleireissä ja kuolee nälkään.

Vietnamin sota

Venäjä, Kiina ja Pohjois-Vietnam hyökkäsivät Etelä-Vietnamiin yrittäen valloittaa koko Etelä-Vietnamin.

Oli hyvä, että USA liittolaisineen yrittivät puolustaa Etelä-Vietnamia kommunistien hyökkäykseltä. Mutta sitä tehtiin poliitikkojen typeryyden vuoksi ”toinen käsi selän taakse sidottuna”. Kun USA teki lopulta sopimuksen Pohjois-Vietnamin kanssa ja veti joukkonsa Etelä-Vietnamista ja Pohjois-Vietnam luonnollisesti hyökkäsi Etelä-Vietnamiin rikkoen sopimusta, eikä USA ei enää auttanutkaan, niin Vietnam on nyt köyhä kommunistinen diktatuuri, jossa kansalla ei ole tavallisia ihmisoikeuksia.

USA ei halunnut voittaa Vietnamin sotaa.

Afganistanin sota 1979-1989

Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 yrittäen valloittaa koko Afganistanin. Venäjä harjoitti alueella säälimätöntä kansanmurhaa kymmenen vuotta.

Oli erinomainen asia, että USA auttoi afganistanilaisia sissejä taistelemaan Venäjän miehitystä vastaan mm. antamalla Stinger-ilmatorjuntaohjuksia sisseille. Siten Afganistanin sissit voittivat sodan ja Venäjä joutui vetäytymään alueelta.

Sodan jäljiltä Afganistan oli raunioina – silloin olisi välittömästi pitänyt auttaa afganistanilaisia rakentamaan maastaan demokraattinen hyvinvointivaltio (kuten USA auttoi Toisen Maailmansodan jälkeen Saksaa ja Japania, sekä Korean sodan jälkeen Etelä-Koreaa).

Persianlahden sota

Venäjän aseistama ja kouluttama Irak hyökkäsi Kuwaitiin miehittäen sen nopeasti – tietenkin murhattiin, ryöstettiin, jne. Oli aivan erinomainen asia, että USA organisoi operaatio Aavikkomyrskyn, jossa USA liittolaisineen heitti Irakin miehitysjoukot Kuwaitista vuonna 1991.

Mutta oli suuri virhe, ettei veristä diktaattoria Saddam Husseinia kaivettu samoilla lämpimillä maakuopastaan kuten jenkkikenraali Norman Schwarzkopf olisi halunnut. USA:n poliitikkojen suuri moka.

Ensimmäinen Tshetshenian sota

Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 yrittäen valloittaa koko Tshetshenian – erittäin puhtaine öljyineen, josta saa helposti kotikonstein tehtyä autoon kelvollista polttoainetta.

USA:n olisi ehdottomasti pitänyt auttaa Tshetshenian demokraattisesti valittua maallista hallintoa puolustautumaan Venäjän hyökkäystä vastaan. Tshetsheniassa oli otettu vastaan upea länsimainen perustuslaki kaikkine normaaleine vapauksineen kuten uskonnonvapaus ja naisten tasa-arvoisuus.

Tshetshenia voitti tämän sodan ja Venäjä joutui vetämään miehitysjoukkonsa Tshetshenian alueelta vuonna 1996 Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti.

Viimeistään tässä vaiheessa USA:n olisi pitänyt tukea Tshetshenian demokraattisesti valittua hallintoa rakentamaan Tshetsheniasta demokraattinen hyvinvointivaltio – vaan ei. Venäjä sai vapaasti järjestää provokaatioita ja epävakauttaa tilannetta murskaksi pommittamassaan Tshetsheniassa.

Toinen Tshetshenian sota

Venäjä hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999 järjestettyään ”Mainilan laukaukset”. Nykyisessä Ukrainan sodassa tshetsheenejä taistelee molemmilla puolin rintamaa.

Afganistanin sota

Kun USA oli mokannut, eikä auttanut Afganistanista demokraattista hyvinvointivaltiota, niin kiihkoislamilaiset talebanit pääsivät siellä valtaan.

Afganistanissa toimi kiihkoislamististen terroristien koulutusleirejä, joten oli hyvin ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että USA liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin ja kaatoi talebanhallinnon.

Sinne olisi kuitenkin heti pitänyt panostaa oleellisesti enemmän. Viimeistään heti sodan päätyttyä rakentaa tehokkaasti Afganistanista demokraattinen hyvinvointivaltio – estäen Pakistanin koraanikouluissa koulutettujen kiihkoislamilaisten terroristien soluttautuminen Afganistaniin. Lisää täällä.

Irakin sota

Kun USA liittolaisineen ei kaatanut Persianlahden sodan yhteydessä veristä diktaattoria Saddam Husseinia, niin uusi sota jätettiin muhimaan. Irak ei noudattanut YK:n määräyksiä ja järjesti kansanmurhia alueellaan.

Venäjä esti YK:n turvallisuusneuvostossa tehokkaat toimenpiteet Irakia vastaan omalla veto-oikeudellaan. Kannattaa muistaa, että nimenomaan Venäjä aseisti Irakin enemmän kuin hampaisiin saakka.

Oli täysin oikein, että USA liittolaisineen hyökkäsi Irakiin ja kaatoi Saddam Husseinin verisen diktatuurin – mutta valitettavasti USA jätti suunnittelematta ja kunnolla toteuttamatta sodan jälkihoidon. Se oli todella iso moka ja siitä USA on saanut maksaa kalliisti – eikä vain USA, mutta myös viattomat siviilit.

Georgian sota

Joku voi ihmetellä miksi kirjoitan tässä yhteydessä Georgiasta – eihän USA ole hyökännyt Georgiaan, vaan Venäjä hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008.

Georgia rakensi itselleen valitettavasti pienen palkka-armeijan, joka koulutettiin lähinnä ”terrorismin vastaiseen sotaan” Irakissa. Georgian parhaiten koulutettu prikaati oli Irakissa Venäjän hyökätessä Georgiaan – ja sitä piti sitten kiireen vilkkaa alkaa organisoimaan takaisin Georgiaan.

Oletan, että USA neuvoi Georgiaa rakentamaan itselleen suureen reserviin perustuvan aluepuolustuksen sijaan pienen palkka-armeijan. Se oli väärin. Ainakaan minulla ei ole mitään tietoa siitä, että USA olisi neuvonut rakentamaan tehokkaan aluepuolustuksen – Georgia on köyhä pitkien Venäjän miehitysten vuoksi, joten Georgialla ei kerta kaikkiaan ole varaa palkka-armeijaan. USA oli antanut Georgian ymmärtää, että Georgia pääsee NATOn ”sateenvarjon” suojaan – vaan Venäjä hyökkäsi ennen kuin Georgia pääsi NATOon, eikä sen pääsyn ajankohdasta ole vielä mitään tietoa.

Ettei vaan USA ole väittänyt Georgian johdolle, ettei Venäjä hyökkää Georgiaan – katsoihan presidentti Bush Putinin silmiin ja näki … – kun olisi pitänyt nähdä kolme kirjainta KGB.

Ukrainan sota

USAn olisi kannattanut tukea Ukrainaa heti vuonna 2014, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – vaan hyökkäyksen uhri Ukraina asetettiin päinvastoin aseidenvientikieltoon.

Kun Venäjä teki täysimittaisen peittelemättömän hyökkäyksen Ukrainaan 24.2.2022, niin USA on vähitellen auttanut Ukrainaa asetoimituksin – hitaasti ja vähän (USAn voimavaroihin verrattuna).

Yhteenveto

Homma mitä on tekemässä pitää hoitaa kerralla loppuun saakka, ettei sama ongelma pulpahda esille kohta uudelleen. Vähemmän projekteja, mutta ne täytyy hoitaa kunnialla loppuun saakka.

USAlla on aivan valtavat taloudelliset voimavarat, mutta USAn vallassa olevat poliittiset johtajat eivät syystä tai toisesta halua voittaa sotia.

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu