Viedään sähköä hintaan noin 1€/MWh ja tuodaan sähköä hintaan noin 200€/MWh – tuulivoimassa ei ole järkeä

Suomeen on valitettavasti rakennettu tuulivoimaa jo kapasiteetiltaan 5700 MW.

Lähde: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/

Ja valitettavasti rakennetaan koko ajan lisää haitallista sattumavoimaa tuulivoima.

Tuulivoiman antama sähköteho (MW) vaihtelee koko ajan erittäin paljon. Suomen kaikki tuulivoimalat tuottavat yhteensä teholla 0-5000 MW. Siis välillä ne kaikki tuulivoimalat yhteensä eivät tuota ollenkaan sähköä – välillä voisivat tuottaa ainakin teoriassa teholla 5000 MW. Yllä olevan linkin takaa löytyvältä sivustolta voi katsoa minkä hyvänsä viikon tai kuukauden tuotannon vaihtelun. Grafiikan pystyakselilla on teho (MW) ja vaaka-akselilla aika.

Sellaisia eri kuukausien kuvia olen tulostanut kotisivulleni huomattavan määrän. Kuvat löytyvät täältä: https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm

Aivan tuore tieto tuulivoiman tuotannosta, ydinvoiman tuotannosta, sähkön kulutuksesta, sähkön aluehinnasta, sähkön tuonnista, sähkön viennistä, jne. löytyy täältä: https://www.fingrid.fi/online

Mennäänpä otsikon asiaan

Kun Suomeen on rakennettu aivan liian vähän ydinvoimaa ja aivan liian paljon tuulivoimaa olemme siinä tilanteessa, että:

Kun kaikkialla Suomen alueella tuulee hyvin (tuulen nopeus vähintään 6 m/s ja korkeintaan 25 m/s), niin Suomessa tuotetaan sähköä liikaa kulutukseen nähden ja sitä on vietävä ulkomailla erittäin alhaiseen hintaan, esimerkiksi 1 €/MWh. Tänäänkin hinta kävi nollan hujakoilla ja tätä kirjoitettaessa hinta on 7,28 €/MWh.

Kun Suomen alueella tuulen nopeus on alle 6 m/s, niin tuulivoimalat eivät tuota sähköä ainakaan mainita saakka. Sellainen tilanne on esimerkiksi talvella kun Suomen yllä on laaja korkeapaineen selänne – on reippaasti pakkasta, eikä tuule. Silloin sähkön kulutus Suomessa on huipussaan, ja sähkön hinta karkaa taivaisiin (jopa yli 200 €/MWh. Kotisivullani on siitä useita kovaa faktaa numeroin antavaa esimerkkiä:

https://jput.fi/Kylmia_tosiasioita_numeroin_talvipaiva_helmikuussa_2023.htm

https://jput.fi/Talvipaiva_numeroin_tuulivoima.htm

Hullu tilanne

Tilanne on nyt niin hullu, että OL2 ydinvoimalaa ei ole kannattanut käynnistää vuosihuollon jälkeen ja OL3 ydinvoimalaa ajetaan alennetulla teholla – kun sähkön hinta muuten painuisi vieläkin alemmaksi.

Olkiluodon ydinvoimaloiden hetkellinen teho (MW) näkyy täältä:

https://www.tvo.fi/

Olisipa mellevää JOS

Olisipa mellevää, jos Suomessa ei olisi ollenkaan tuulivoimaa, mutta sen sijaan olisi edes 4000 MW enemmän ydinvoimaa kuin nyt on.

Silloin voisimme toisinaan viedä sähköä hyvällä hinnalla ja tuoda toisinaan alhaisella hinnalla.

Taloudesta jotakin ymmärtäville pitäisi olla itsestään selvää, että kannattaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla – eikä päinvastoin.

Ehdotan

1. Lopetetaan haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen Suomeen.

2. Rakennetaan Suomeen lisää ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.

Katsokaapa miten Barakahin ydinvoimalan kolme reaktoria jauhavat sähköä. Neljännen reaktorin on tarkoitus valmistua vielä vuonna 2023.

https://www.enec.gov.ae/

 

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu