Vietnamisaatio, Afganisaatio ja puuttuva ilmatuki

Vietnam

USA kävi Vietnamin sotaa, toinen käsi sidottuna selän taakse. USA ei halunnut voittaa Vietnamin sotaa, sillä käytännössä kyseessä oli sota Venäjää vastaan.

Lopulta USA kyllästyi sotimiseen ja vietnamisoi sodan. Koulutti E-Vietnamin armeijan sotimaan ja tilaamaan tarvittaessa ilmatukea, kun kohtasi vakavampaa vastarintaa. No, USAn ilmatuella sota oli menestyksellistä.

Sitten USA halusi kokonaan eroon Vietnamin sodasta ja lopetti myös ilmatuen – siitä oli katastrofaaliset seuraukset. E-Vietnamin joukot olivat tottuneet sotimaan menestyksellisesti USAn antaman ilmatuen avulla – ja sitten sitä ilmatukea ei enää ollutkaan saatavissa. Grrr…

Minun mielestäni USAn olisi pitänyt jaksaa jatkaa sotaa. Yksi hyvä lentotukikohta E-Vietnamissa ja lentotukialusosasto merellä. Puolen vuoden komennuksella sotilaat kiertämässä – puoli vuotta sotaa ja sitten rauhalliselle alueelle.

Afganistan

Venäjä oli Afganistanissa kymmenkunta vuotta (1979-1989) tekemässä afgaanien kansanmurhaa. Afgaanit ajoivat Venäjän maastaan USAn antaman avun turvin. Sitten Afganistanissa pääsivät valtaan kiihkoislamistit antaen alueensa terroristien koulutusleirikäyttöön.

USA liittolaisineen pisti kiihkoislamistit matalaksi, mutta ei vienyt sotaa menetykselliseen loppuun saakka. Kirjoitin elokuussa 2007 julkisuuteen artikkelin, miten minun mielestäni Afganistanissa pitäisi menetellä.

Loppu menikin sitten lähestulkoon samalla tavalla kuin olen yllä esittänyt Vietnamista. Hallituksen joukot opetettiin sotimaan käyttäen hyväksi erittäin tehokasta USAn ilmatukea – ja sitten se ilmatuki yksinkertaisesti lopetettiin kokonaan ja USA häippäsi Afganistanista.

Sielläkin olisi minun mielestäni täytynyt pitää yksi suuri lentotukikohta, vaikka vielä 20 vuotta ja antaa Afganistanin hallituksen joukoille tehokasta ilmatukea. Ja tietysti myös kierrättää omia joukkoja 6 kk komennuksilla Afganistanissa.

Olisi pitänyt iskeä kylmästi myös Pakistanin alueella piileskeleviin kiihkoislamisteihin. Pakistanin protesteihin olisi pitänyt vastata: Jos ette tuhoa kiihkoislamisteja itse, niin me teemme sen.

Korea

Koreassakaan USA ei jaksanut viedä sotaa voitolliseen loppuun saakka, mutta ei ole sentään vielä häippässyt sieltä.

Irak

Pelättävissä on, ettei USA jaksa olla Irakissakaan riittävän pitkän aikaa sotimassa riittävän tehokkaasti.

+4
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu