Yhteisten arvojen puolustaminen on vaikeaa läntisille demokratioille

Yhteisistä arvoista puhuminen on ollut helppoa mm. EUssa ja NATOssa. Kun Venäjä noin kahdeksan vuotta kestäneen piilosodan jälkeen teki Ukrainaan täysimittaisen hyökkäyksen alkaen 24.2.2022, niin puhetta on ollut enemmän kuin tekoja – hyökkäyksen uhrin Ukrainan auttamiseksi. Tekosyistä, miksi ei voi auttaa ei sen sijaan ole ollut puutetta.

Toki on poikkeuksiakin säännöstä

Esimerkiksi Viro toimitti Ukrainalle mm. erinomaisia (kalliita) panssarintorjuntaohjuksia Javelin jo ennen 24.2.2022. Viro on jatkanut Ukrainan sotilaallista auttamista ja on auttanut suhteellisesti kaikkein eniten – enempää ei voi Virolta kukaan vaatia, mutta silti Viro etsii edelleen mahdollisuuksia auttaa Ukrainaa eri tavoin, ja myös auttaa.

Samoin pienet ja köyhät Latvia ja Liettua ovat auttaneet Ukrainaa kiitettävästi lahjoittaen mm. hyviä olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia Stinger.

Jatkossa käsittelen joitakin maita erikseen.

Saksa

Saksassa ei valitettavasti ole ollut vähäisintäkään puutetta venäjämielisistä poliittisista johtajista. Mainittakoon tässä esimerkiksi Gerhard Schröder (demari, entinen liittokansleri), Frank-Walter Steinmeier (demari, entinen ulkoministeri, nykyinen liittopresidentti).

Nykyinen Saksan liittokansleri Olaf Scholz (demari), näyttää ulospäin hieman paremmalta, puheetkin kuulostavat paremmalta, mutta käytännössä Saksa auttaa Ukrainaa aseellisesti varsin vähän – ainakin suhteellisesti katsottuna lähestulkoon mitättömästi.

USA

Trump oli ja on mikä on, mutta ei saa unohtaa, että nimenomaan Trumpin valtakaudella USA toimitti Ukrainalle mm. erinomaisia panssarintorjuntaohjuksia Javelin ampumalaitteineen – hyvissä ajoin ennen 24.2.2022. Se oli ehdottomasti tarpeellista Ukrainan puolustamiseksi.

Nähdäkseni Bidenin lähtökohtana oli, että Ukrainalle ei toimiteta tappavia aseita. Bidenin USA kuitenkin toimitti Ukrainalle arvokasta tiedustelutietoa tulevasta Venäjän hyökkäyksestä. Valitettavasti Ukrainan presidentti Zelenski ei käynnistänyt liikekannallepanoa ennen Venäjän suurhyökkäystä 24.2.2022, se varovaisuus johti melkoisiin aluemenetyksiin ja huomattaviin turhiin tappioihin.

Sittemmin USA on onneksi toimittanut Ukrainalle myös ns. tappavaa aseistusta – mutta tiukasti rajoitettuna ”puolustukselliseen aseistukseen”. Viimeisimpänä mielestäni täysin typeränä kieltona Bidenin hallinnolta tuli 30.5.2022 päätös, ettei Ukrainalle toimiteta kauas kantavia raskaita raketinheittimiä. Niillä raskailla kauas kantavilla raketinheittimillä olisi ollut mahdollista tuhota Venäjän kenttätykistöä, joka ampuu maan tasalle Ukrainan siviili-infraa, kuten asuinkerrostaloja. Venäjä toteuttaa Ukrainassa käytännössä ukrainalaisten kansanmurhaa, yrittäen hävittää ukrainalaiset, Ukrainan ja muistonkin ukrainalaisuudesta.

Ranska

Ranska on historiassa ollut usein tukemassa Venäjää eri tavoin. Venäjän hyökätessä Georgiaan 2008 Ranska ja Saksa toimivat Venäjän hyväksi, eikä hyökkäyksen uhrin Georgian hyväksi – niinpä Venäjä miehittää parhaillaankin laittomasti Georgian Abhasiaa, ns. E-Ossetiaa ja Akhalgoria. Ranska olisi myynyt imperialistiselle Venäjälle moderneja maihinnousutukialuksia Mistral, mutta onneksi muut länsimaat pakottivat Ranskan luopumaan hankkeesta.

Tässäkin Ukrainan sodassa Ranska käytännössä toimii Venäjän hyväksi – sallisi Venäjän pitää Ukrainan alueita.

Englanti

Englanti on tukenut Ukrainaa monin tavoin, mm. toimittamalla Ukrainalle panssarintorjuntaohjuksia NLAW ja paljon muutakin hyödyllistä puolustusmateriaalia. Englannin pääministeri ei myöskään ole koko ajan soittelemassa terroristille nimeltään Putin – siitä soittelusta on haittaa Ukrainalle.

+14
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu