Yksin on paha olla kovassa maailmassa (2)

Persut yrittävät ajaa Suomea eristyksiin, eikä muidenkaan puolueiden kannoissa ole juuri hurraamista – tarttis ottaa oppia historiasta. Kokoomuslaiset sentään yleisesti haluavat Suomen liittyvän demokraattisten maiden puolustusliittoon NATO, mutta se ei riitä.

Valitettavasti pitkä syvä ja synkkä suomettuminen hämärsi kovia faktoja historiastamme. Suomettumisesta ei meinata millään päästä eroon.

Vapaussodassa suomalaisilla oli kovan vapaustahdon lisäksi myös onnea. Oli Saksan intressissä kouluttaa Suomelle pataljoonan verran hyviä sotilaita – jääkärit. Lisäksi Venäjä oli heikkouden tilassa – ryssät tappelivat keskenäänkin. Silloin Suomi voitti Vapaussodan imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan säilyttäen itsenäisyytensä, saaden myös mukavan sotasaaliin perustaksi valtiolliselle itsenäisyydelle.

Mutta Suomi oli yksin. Saksa hävisi Ensimmäisen Maailmansodan, Ruotsi havitteli Suomelta Ahvenanmaata, eikä Suomella ollut oikeita liittolaisia. Kaiken kukkuraksi Suomi laiminlöi varustautumisen tulevaan sotaan. Niinpä Suomi oli melkoisessa kusessa kun imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Talvisodan.

Suomalaiset ja Suomi saivat toki sympatiaa ja mainetta, mutta kun liittolaisia ei ollut, niin merkittävää apua ei tullut mistään. Suomi oli suututtanut Saksan, joten Saksa lupasi Suomen liittolaiselleen Venäjälle ja jopa auttoi Venäjää sodassa Suomea vastaan.

Toki Suomi saavutti torjuntavoiton säilyttäen itsenäisyytensä kun suomalaiset yksimielisinä ponnistivat kaikki voimansa imperialistista hyökkääjää vastaan – mutta menetykset olivat kovin suuria:

– Talvisodassa kaatui 21 396 suomalaista sotilasta;

– Yli 400 000 suomalaista joutui pakolaisiksi omista kodeistaan;

– Venäjä miehitti noin 12% Suomen pinta-alasta.

Välirauhan aikana Suomi yritti liittoutua muiden Pohjoismaiden kanssa, mutta Venäjä esti liittoutumisen, koska Suomen liittoutumisesta olisi ollut haittaa uudessa hyökkäyksessä Suomen kimppuun – olihan Venäjän tavoitteena valloittaa koko Suomi.

Suomi oli yksin ja todella pahassa puristuksessa Venäjän taholta. Onneksi Berliinissä soivat viimeinkin hälytyskellot ja siellä ymmärrettiin Venäjän aikovan hyökätä länteen. Niinpä oli Saksan intressissä myydä Suomelle aseita, viljaa ja muitakin tarpeellisia tuotteita ja raaka-aineita. Suomi EI liittoutunut Saksan kanssa, mutta onneksi oli Saksan intressissä auttaa Suomea.

Venäjä hyökkäsi taas Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05 aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota. Suurin ponnistuksin ja Saksan avulla Suomi saavutti lopulta loistavat torjuntavoitot pysäyttäen ryssälaumojen rynnistyksen Suomeen.

Niinpä Suomi säilyi Jatkosodasta itsenäisenä vaikka Venäjän tavoitteena oli valloittaa koko Suomi. Suomen menetykset Jatkosodassa olivat kuitenkin kovin suuret.

Suomalaiset oppivat silloin ”kantapään kautta” ettei ole hyvä olla yksin. Niinpä kun historiallinen tilaisuus koitti, niin Suomi liittyi EUn jäseneksi – valitettavasti ei kuitenkaan NATOn jäseneksi.

Sotilaallisessa mielessä Suomi on taas yksin ja laiminlyönyt itsenäisen puolustuksen – aivan kuten Talvisodan aattona.

Persut nakertavat EU-jäsenyyttämme ja vastustavat NATOon liittymistä – yritän välttää ennustamista, mutta pelkään, että se linja tulee vielä kalliiksi Suomelle.

Suomen kannattaa kuulua EUn ja tehdä hartiavoimin töitä, että EUsta tulisi parempi kuin se nyt on. Suomen kannattaa liittyä NATOon, mutta Suomen on joka tapauksessa lujitettava itsenäistä suureen reserviin perustuvaa aluepuolustustaan. Meillä ei ole varaa illuusioihin.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu