YLE, Soini ja varuskuntien määrä

YLE:n toissapäiväisessä vaalipaneelissa testattiin presidenttiehdokkaiden tietämystä puolustusvoimista. YLE:n laatiman uutisen mukaan ehdokkaat kompastelivat.

Esimerkiksi Paavo Väyryseltä kysyttiin varusmiespalveluksen suorittavien määrää, Sauli Niinistöltä kriisinhallintatehtävissä palvelevien suomalaisten määrää ja Timo Soinilta varuskuntien määrää.

Väyrynen vastasi noin 80 %, vaikka tosiasiassa varusmiespalveluksen suorittaa enää alle 70 %. Toimittajat hyväksyivät Väyrysen vastauksen. Niinistö tiesi oman kysymyksensä kohtuullisen tarkasti. Hän vastasi kolmisensataa, kun oikea luku on 250:n kieppeillä.

Timo Soinin kysymys ja vastaus löytyy ohjelmasta kohdasta 1 h 20 min. Kysymyksestä ei tietenkään selvinnyt, että tarkoitettiinko varuskuntaa hallinnollisena alueena (esimerkiksi Helsingin varuskunta, johon kuuluu Santahaminassa oleva Kaartin Jääkärirykmentti, Kaartin kortteli yms.) vai joukko-osastoja?

Timo Soini vastasi “noin 30″, mutta toimittajien mukaan oikea vastaus olisi noin 16-17. Kuitenkin aikuisten oikeasti varuskuntia on 24 ja joukko-osastoja 36, joista varusmiehiä kouluttavia joukko-osastoja 32! Ainakin tällä hetkellä.

On tietysti mahdollista, että toimittajat laskivat varuskunniksi vain maavoimien varuskunnat, mutta se olisi pitänyt kysymystä esittäessä kertoa.

Ja jos tietokilpailuja presidenttiehdokkaille vielä jatkossa järjestetään, pitäisi toimittajien tietää kysymysten lisäksi myös oikeat vastaukset. YLE:n toimittajien kannattaa jatkossa tehdä kotiläksynsä paremmin.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu