Ei ole kestävää puolustusta ilman hyökkäystä

Kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014, ei se kohdannut juurikaan vastarintaa. Historiallisista syistä Ukraina oli poliittisesti jakautunut idän ja lännen kannattajiin; maa oli riitainen ja yhteiskunta korruptoitunut. Vuosikausia kestänyt matalan intensiteetin asemasota Itä-Ukrainassa sai ukrainalaiset pohtimaan mihin leiriin kannattaa kuulua.

Kun Venäjä reilu kaksi vuotta sitten lähti pitkällisen poliittisen uhkailun ja sotilaallisen rummutuksen jälkeen suurhyökkäykseen, kohtasi se yhtenäisen Ukrainan kansan. Venäläisten raa’at sotarikokset Butšan kaltaisissa paikoissa vain lujittivat yhteishenkeä. Talvisodan henki laskeutui mustan mullan maahan. Sota synnytti Ukrainan kansakunnan.

Kun toivomme sodan loppumista, tarvitaan nykyisten Ukrainan tukitoimien kuten erilaisten sanktioiden, puolustusmateriaalin viennin ja ukrainalaisten kouluttamisen ohella muitakin toimia. Yksi keino rauhan edesauttamiseksi on taloudellisen peukaloruuvin edelleen kiristäminen: länsimaiden jäädyttämät Venäjän varat annettaisiin asteittain Ukrainan käyttöön.

Toinen keino on sotilaallinen. Ukrainan vastahyökkäys viime kesänä ei onnistunut. On saatava uusi vaihde silmään. Lennokki-iskut Venäjälle ovat näyttäviä, mutta niillä ei sotaa ratkaista. Ukrainan on toteutettava todellinen liikekannallepano, sen on saatava tykistöammuksia ja sen on sallittava iskeä myös länsiaseilla sellaisiin strategisiin kohteisiin Venäjällä, joista edistetään sota- ja terroritoimia Ukrainassa. Sellaisia ovat esimerkiksi pitkän kantaman ohjusten ja rakettien lähetysalustat sekä ammus- ja muut huoltokuljetukset. Ei ole kestävää puolustusta ilman hyökkäystä.

Imperialistinen Venäjä on alituinen uhka naapureilleen. Mitä enemmän Ukraina kuluttaa Venäjän asevoimia, sitä parempi Suomenkin kannalta. Ukraina käy sotaa meidänkin puolestamme.

Amerikkalainen diplomaatti George F. Kennan totesi Venäjästä osuvasti toisen maailmansodan jälkeen, että se on ”kuuro järjen logiikalle, mutta hyvin herkkä voiman logiikalle”.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu