Kansallispuisto Keski-Pohjanmaalle

Kansallispuistot ovat kaikille avoimia luonnonsuojelualueita. Puisto voidaan perustaa lailla valtion omistamille maille, joilla on merkitystä yleisenä luonnonnähtävyytenä tai muutoin luonnontuntemuksen lisäämisen tai yleisen luonnonharrastuksen kautta.

Suomessa on kansallispuistoja 41. Lukumääräisesti eniten niitä on Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa puistoja on vähemmän, mutta ne ovat pinta-alaltaan laajoja erämaa-alueita. Uusin kansallispuisto on perustettu tänä vuonna Sallaan. Keski-Pohjanmaalta on Perhon kautta yhteys Salamajärven kansallispuistoon, joka kuitenkin lasketaan enemmänkin Keski-Suomeen kuuluvaksi.

Koska maakunnassa ei omaa kansallispuistoa ole, on kannuslaisten ja vähän muidenkin luontoharrastajien mielissä syntynyt hanke sellaisen saamiseksi. Hanke kulkee työnimellä ”Rautakurun kansallispuisto”. Kyse on Kannuksen ja Kokkolan alueella sijaitsevasta noin 2 500 hehtaarin suuruisesta Etelänevan-Viitasalonnevan-Seljäsennevan alueesta, jossa on Keski-Pohjanmaalle tyypillistä suoluontoa. Linnuille tärkeällä alueella esiintyy monta uhanalaista kasvi- ja sammallajia. Se kuuluu myös metsäpeuran esiintymisalueisiin.

Ongelmana mahdollisen kansallispuiston kanssa on osin päällekkäin menevä Pihtinevan tuulipuistohanke Kälviän ja Ullavan välissä. Sinne on suunniteltu reilua puolta sataa tuulimyllyä ja ympäristövaikutusten arviointi on parhaillaan käynnissä. Aluetta tuntevien luontoharrastajien mukaan ongelmia tuulipuistolle voi tulla susilauman reviiristä; näinhän kävi hiljattain Ylivieskan Tuomiperän tuulipuistohankkeen kanssa. Maakotkankin reviiristä on puhuttu.

Tuulivoima on tärkeää monestakin syystä, mutta niin ovat luontoarvotkin. Siksi on toivottavaa, että nämä kaksi hanketta, mahdollinen Rautakurun kansallispuisto ja Pihtinevan tuulipuisto, ovat hyvällä tahdolla yhteensovitettavissa.

Kansallispuiston perustaminen on luonnollisesti pitkässä puussa, mutta toteutuessaan se olisi maakunnalle hyödyllinen paitsi luonnonsuojelun myös matkailun ja virkistyksen kannalta. Metsästyskään ei alueella välttämättä loppuisi.

+2
Jussi Niinistö
Sitoutumaton Kannus

Kaupunginjohtaja. Entinen puolustusministeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu