Kirkko keskellä kylää

Täällä Kannuksessa kirkko on kirjaimellisesti keskellä kylää. Paikallisen puheenparren mukaan ”Kannuksen koria kirkko” on näkyvällä paikalla kaupungin keskustassa. Ja on se sitä muutenkin, sillä pohjalaiseen tapaan täällä kuulutaan kirkkoon keskivertoa enemmän: peräti 86 prosenttia kannuslaisista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Koko maan keski-arvo on toisin päin: 68 prosenttia. Pääkaupungissa on puolestaan hiljattain koettu historiallinen notkahdus: alle puolet helsinkiläisistä kuuluu enää kirkkoon. – Mainittakoon, että Perho vie ykkössijan 92 prosentilla.

Perinteisesti Kannuksen kaupungilla ja seurakunnalla on ollut toimiva yhteistyösuhde. Järjestämme yhdessä tilaisuuksia, kuten viimeksi joulukauden avajaiset ja itsenäisyyspäivän juhlan. Kaupunki on voinut myös näin korona-aikaan vuokrata seurakuntatalon tilavaa salia valtuuston kokouksia varten. Ei kaikkialla Suomessa kunnan ja kirkon yhteistyö ole näin mutkatonta.

Kannuksen kirkko on puinen sisäviisteinen ristikirkko Kannuksen kaupungin keskustassa, valtatien 28 ja Lestijoen läheisyydessä. Nykyinen vuonna 1817 rakennettu kirkko on järjestyksessä Kannuksen kolmas.

Opin ymmärtämään seurakuntaamme ja sen toimintalogiikkaa hieman paremmin, kun sain viime viikolla osallistua piispantarkastukseen. Vaikka kyseessä on monivuosisatainen perinne, en sen tarkemmasta sisällöstä ja muodoista ollut perillä. Tarkastusprosessi oli käynnistynyt jo vuosi sitten ja huipentui piispa Jukka Keskitalon vierailuun Kannuksessa.

Noin kymmenen vuoden välein tapahtuvassa piispantarkastuksessa tarkastellaan paitsi seurakunnan talouden ja hallinnon tilannetta mutta myös toimintaa ja yhteiskunnallisia yhteyksiä. Piispa seurueineen vierailikin seurakunnan tilojen lisäksi kouluissa ja yrityksissä sekä kaupungintalolla. Korona toi omat rajoituksensa vierailun toteutukselle, mutta luovalla tavalla oli esimerkiksi Takalon alakoulu asian ratkaissut järjestämällä tilaisuuden koulun pihalle.

Oulun hiippakunta käsittää puoli Suomea, mutta hyvin Jukka-piispamme oli Kannuksen ja koko Lestijokilaakson asioista perillä. Piispa antoi itsestään aidon vaikutelman, välittömän ja kuuntelevan, kokoavan ja kannustavan.

Sunnuntain piispanmessun jälkeen pidetyssä loppulausunnossa saimme kuulla, että Kannuksen seurakunnalla on talous ja hallinto kunnossa sekä toimivat suhteet ympäröivään yhteiskuntaan. ”Seurakunta on toiminnallisesti vireä ja henkisesti juureva”, kiteytti piispa. Joitain kehittämiskohteitakin hän toki nimesi, sillä eihän mikään täydellistä ole.

+1
Jussi Niinistö
Sitoutumaton Kannus

Kaupunginjohtaja. Entinen puolustusministeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu