Minä, Nato ja JEF
Keski-Pohjanmaan reserviläiset järjestivät hiljattain keskustelutilaisuuden otsikolla Nato eilen, tänään ja huomenna – entiset puolustusministerit kertovat, jossa olin yhdessä alkuvuonna Antti Kaikkosta ministerinä 55 päivää ryhdikkäästi sijaistaneen kansanedustaja Mikko Savolan kanssa. Oma alustukseni kulki suurin piirtein seuraavalla tavalla.
Nato perustettiin vuonna 1949. Kylmän sodan vuosikymmeninä se hoiti tehtävänsä puolustusliittona erinomaisesti. Neuvostoliiton romahdettua ja YYA-sopimuksen ollessa historiaa pidin nuorena miehenä luonnollisena, että Suomikin liittyisi Natoon. Itse en EU:sta paljoa perustanut, siksi äänestin ei EU:lle vuonna 1994, mutta jos samassa kansanäänestyksessä olisi ollut mahdollisuus äänestää myös Natoon liittymisestä, olisin äänestänyt kyllä. Norjan malli vaikutti toimivalta: ei EU:lle, kyllä Natolle.
Kylmän sodan päätyttyä Nato haki itselleen uutta tehtävää: se muuntui kriisinhallintaorganisaatioksi, sotkeutui 1990-luvun lopulla Jugoslavian hajoamissotiin, sitten juuttui kahdeksi vuosikymmeneksi Afganistanin sisällissotaan. Samaan aikaan Naton jäsenmaat luopuivat yksi kerrallaan yleisestä asevelvollisuudesta ja vahvasta oman maan puolustamisen mallista sekä luottivat verraten pieniin liikuteltaviin ammattiarmeijoihin, joilla toteutettaisiin kriisinhallintaoperaatioita. Uskottiin, ettei perinteistä, laajamittaista sotaa tulla ainakaan Euroopassa enää käymään.
Pidin tätä huonosti harkittuna turvallisuuspolitiikkana. Koska Venäjä on aina Venäjä ja Suomen naapuri, ei Nato-maiden valitsema tie mielestäni voinut olla Suomen maanpuolustuksen tie. Siksi minusta tuli vähitellen 2000-luvulle tultaessa Nato-kriittinen tai Nato-skeptinen, miten vain.
Nato ei ole minulle koskaan ollut mikään ideologinen mörkö, kuten se poliittiselle vasemmistollemme pitkään oli tai taikasana, kuten se on poliittiselle oikeistollemme. Olen pragmaatikko. Puolustusta ei voi ulkoistaa, oltiin liittokunnassa tai ei. Yleinen asevelvollisuus ja aluepuolustus ovat Suomen puolustuksen fundamentteja, niistä oli pidettävä kiinni
Krimin valtauksen jälkeen 2014 Nato aloitti paluumarssin juurilleen puolustusliittona. Henkilökohtainen suhteeni Natoon jälleen lämpeni, varsinkin kun eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana 2011–2015 ja sen jälkeen puolustusministerinä Juha Sipilän hallituksessa 2015–2019 sain kehitystä läheltä seurata.
Teetimme Nato-selvityksen, teimme Naton kanssa yhteistyöasiakirjoja, osallistuimme harjoituksiin ja Nato-puolustusministerikokouksiin yhdessä Ruotsin kanssa. Ylipäätään menimme niin lähelle Natoa kuin mennä voi olematta Naton jäsen. Nato oli Suomelle ja Ruotsille läheinen yhteisö, mutta poliittista tahtoa liittyä siihen ei kummassakaan maassa ollut.
Kun Venäjän häikäilemätön aggressio Ukrainaa ja yleensä läntistä vapaata maailmaa kohtaan alkoi toissavuoden lopulta lähtien toden teolla kiihtyä, otin julkisesti kantaa Natoon liittymisen puolesta. Kannustin tasavallan presidenttiä ja hallitusta toimimaan, sillä uskoin että kansa kyllä seuraa valtiojohtoa perässä.
Mutta se olikin lopulta Suomen kansa, joka sai valtiojohdon kääntämään Nato-kelkkansa, viimeistään silloin kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 oli alkanut. Vanha totuus: kyllä kansa tietää.
Turkin ja Unkarin venkoilua jäsenyyden ratifiointiprosessissa en osannut aavistaa, kukapa olisi, sen sijaan Turkin ja Kreikan ikiaikainen vastakohtaisuus oli hyvin tiedossa. Sen vuoksi syntyi JEF. Siitä vielä muutama sana.
Nimittäin Iso-Britannian johtama, alkuaan Alankomaat, Baltian maat sekä Norjan ja Tanskan käsittänyt Joint Expeditionary Force. eli JEF, jonka päämääränä oli ja on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia, ennaltaehkäistä kriisejä ja tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. Britit olivat brexitinsä myötä jättämässä EU:n, mutta lisäämässä puolustusyhteistyötään Pohjois-Euroopassa ja Itämeren alueella.
Krimin valtauksen jälkeisessä tilanteessa Naton yksimielistä päätöksentekokykyä epäiltiin etenkin Turkin ja Kreikan vastakohtaisuuden takia. Siksi Nato kannusti niin sanottuun kehysvaltioyhteistyöhön, sellaiseen kuin JEF. Yhdeksän maan JEF olisi ketterämpi operaatioihin – olivat ne sotilaallisia tai luonnonkatastrofeihin liittyviä, lähellä tai kaukana – kuin 29:n maan Nato.
Puolustusministerikaudellani solmittiin kymmenen kahden- tai monenvälistä puolustusyhteistyöasiakirjaa. Ruotsi- ja Yhdysvallat-yhteistyö kiinnostivat, JEF oli vähemmän mediaseksikäs. Toimittajat eivät pääsääntöisesti ymmärtäneet siihen liittymisen historiallista merkitystä. Lauri Nurmi oli poikkeus.
Itse näin tässä uudessa yhteistyöulottuvuudessa läntisen Euroopan merkittävimmän sotilasmahdin ja ydinasevaltion – Iso-Britannian – kanssa aivan erityistä potentiaalia tilanteessa, jossa Suomen kansa ei ollut vielä henkisesti valmis liittymään Natoon. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilu vuosi sitten, Suomi ja Ruotsi saivat juuri JEF-yhteistyön johdosta Iso-Britannian turvatakuut.
J.K. Toimittaja Paavo Teittisen kirjoitus Helsingin Sanomissa Telaketjumies oli oikeassa on kai otettava kiitollisena vastaan jonkinlaisena rehabilitaationa, siksi paljon Hesari on poliittista toimintaani vuosien varrella arvostellut. Siinä jäi kuitenkin kansainvälinen toimintani varjoon, tämä blogi osaltaan täydentäköön kokonaiskuvaa.
Oivallinen kirjoitus. Kiitos siitä. Yhtään Lauri Nurmen seurantaa väheksymättä haluan kuitenkin nostaa esiin, että JEF-ratkaisua on seurattu tämänkin aviisin palstoilla aina alkumetreistä saakka:
Ilkka Kanerva yllättyi – Lehti: Ruotsi ottamassa Nato-harppauksen?
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ilkka-kanerva-yllattyi-lehti-ruotsi-ottamassa-nato-harppauksen/d9c8ff09-e363-37f2-a466-43a86fc81449
Kysymys Nato-askeleesta sai ruotsalaisen ärähtämään: ”Nyt et saa painostaa”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kysymys-nato-askeleesta-sai-ruotsalaisen-arahtamaan-nyt-et-saa-painostaa/8b296365-2805-30ba-b7c5-f3a201539403
”Hultqvist-doktriinin” Suomi-versiota ja JEF:iä avattu myös täällä:
Tutkija: ”Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus jäämässä taakse – eikä se tapahdu Nato-jäsenyyden kautta”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tutkija-suomen-sotilaallinen-liittoutumattomuus-jaamassa-taakse-eika-se-tapahdu-nato-jasenyyden-kautta/513314a2-9876-3d7f-af78-7358ca698660
Tiivistetysti vielä täällä:
Näistä syistä Suomi on valmis päästämään kädestä irti Nato-matkalla, ja Ruotsissa on nyt jätetyksi tulemisen pelkoa
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/naista-syista-suomi-on-valmis-paastamaan-kadesta-irti-nato-matkalla-ja-ruotsissa-on-nyt-jatetyksi-tulemisen-pelkoa/c7ba6715-40e9-46b9-bb32-de75aad1fee4
Kiitos vielä kirjoituksesta!
Ilmoita asiaton viesti
Ja vielä oli joskus lomiltakin kommentoitu JEF-liittymistä. Väliotsikko: JEF – askel kohti Natoa?
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nakokulma-hopo-hopo-juha-sipila-ja-pari-muuta-lomalaisen-huomiota/b279f012-95d5-38d0-a7b7-41ec142f422b
Ilmoita asiaton viesti
Aivan totta, pyydän anteeksi! Toimittaja Ossi Kurki-Suonio on Lauri Nurmen ohella ehkä eniten ollut jyvällä siitä mitä JEF:n puitteissa tapahtuu. Tärkeä korjaus.
Ilmoita asiaton viesti
Jussi Niinistö: ”Samaan aikaan Naton jäsenmaat luopuivat yksi kerrallaan yleisestä asevelvollisuudesta ja vahvasta oman maan puolustamisen mallista sekä luottivat verraten pieniin liikuteltaviin ammattiarmeijoihin, joilla toteutettaisiin kriisinhallintaoperaatioita.”
Yle 13.5.2014:
”Kenraali Gustav Hägglund näyttää punaista valoa Suomen Nato-jäsenyydelle. Vihreä valo syttyy vasta siinä vaiheessa, jos EU:sta tulee Naton toinen pilari.
– Pelkään, että meille kävisi samalla tavalla kuin kaikille muille uusille Nato-maille. Puolustusta ei haluta enää itse hoitaa, vaan se ajetaan alas. Luotetaan siihen, että armeija voidaan ulkoistaa palkkarengille. Tämä on hyvin vaarallista.
– Tämän takia en pidä Nato-jäsenyyden tuomia hyötyjä niin suurina, että ne korvaisivat puolustustahdon romahtamisen, sanoo Hägglund.”
Ex-puolustusministeri Jussi Niinistö toimensa aikana kehitti Suomen maavoimia ja nyt edustaa poliittista linjaa, joka johtaa yleisen asevelvollisuuden lakkauttamiseen. Hyvä, että et enää toimi aktiivina politiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsin Hägglundia. Ajat muuttuivat. Hänkin kannattaa nykyään ymmärtääkseni Nato-jäsenyyttä. Yleinen asevelvollisuus tulee säilymään, ongelma on ikäluokkien pieneneminen ja kunto.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin perustuu luulosi, että yleinen asevelvollisuus tulee säilymään? Ilmeisesti samaan, että markkakin tulee säilymään.
Libyassa 2011 Norja ja Tanska olivat isoimmat pommittajat, tulevaisuudessa uusilla ilmaratsuilla – joissa voi olla ydinaseita – tuo paikka on myös varattuna meille. Taitaa viimeistään tuolloin kiinnostus asevelvollisuutta kohtaan hiipua…
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000393858.html
Ilmoita asiaton viesti
Maavoimat ovat olleet avainasemassa Ukrainassa ja nimenomaan reservin koosta on kyse. Mihin ihmeeseen Tynin käsitys maavoimien ja yleisen asevelvollisuuden alasajosta perustuu?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Tatu Tyni. Tapasi argumentoida muistutti minua taas siitä miksi en liikoja blogeja nykyisin kirjoittele.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Jussi Niinistö. Tapasi kirjoittaa ristiriitaisia blogeja ja pettää äänestäjäsi on taas minulle syy toimia aktiivina politiikassa.
Kirjoitit 29.1.2023 blogissasi: ”On tapahtumassa kulttuurin muutos. Suomi ei ulkoista puolustustaan, mutta teemme sen jatkossa osana liittokuntaa ja osallistumme koko Nato-alueen puolustamiseen.”
Eli et kannata Suomen itsenäisyyttä vaan EU-liittovaltiota. 2017 Jyväskylän puoluekokouksessa äänestin sinua varapuheenjohtajaksi. Koen tulleeni pahasti petetyksi.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi on kuitenkin runsaasti valinnanvaraa Venäjä-mielisten puolueiden joukossa, jos taas kävisi niin, että kommentoija Tyni pettyisi nykyiseen puolueeseensa.
Ilmoita asiaton viesti
Tyni: ”Libyassa 2011 Norja ja Tanska olivat isoimmat pommittajat, tulevaisuudessa uusilla ilmaratsuilla – joissa voi olla ydinaseita – tuo paikka on myös varattuna meille. Taitaa viimeistään tuolloin kiinnostus asevelvollisuutta kohtaan hiipua…”
Noin siis ’Vapauden liiton’ eduskuntavaaliehdokas sotkee Naton järjestönä, Libyan tapahtumat 2011, ydinaseet, Suomen Nato-jäsenyyden, Suomen asevelvolliset ja Nato-operaatiot yhdeksi hämääväksi sotkuksi. Hyvin on tiltumanuaali luettu.
Tulkoon nyt vielä sanotuksi: Naton jäsenenäkään Suomi EI tule lähettämään varusmiehiä Naton sotilaallisiin operaatioihin. Niihin käytetään vain ammattisotilaita ja mahdollisesti myös palvelussopimuksen tehneitä vapaaehtoisia reserviläisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Hägglundkin muutti Natosta mieltään, jo vuosi sitten:
Försvarsmaktens ex-kommendör ändrar åsikt om Nato – föreslår nordiskt block inom militäralliansen
General Gustav Hägglund har tidigare varit skeptiskt inställd till ett finländskt Natomedlemskap. Nu har han vänt i frågan.– Situationen har förändrats helt i och med det idiotiska ryska anfallet mot Ukraina.
https://www.hbl.fi/artikel/3ff27a81-0375-4334-95f6-9f6616171911
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä, näin muistelinkin.
Marco Krogarsin blogissa pari päivää sitten pohdittiin muuten aika osuvasti: ”Näin jälkikäteen arvioituna voidaan ehkäpä jopa perustellusti väittää, että Suomen poliittinen kyvyttömyys hakeutua Naton jäseneksi 2000-luvun alkumetreillä oli joiltain osin hyväksi puolustuskyvyllemme. Ilman liittokunnan tukea meidän oli nimittäin pakko säilyttää vahva kyky torjua idän sotilaallista uhkaa. Puolustussuunnittelun perinteet vaikuttivat myös siihen, ettei Suomessa nähty muiden länsimaiden kaltaista sotilaallista alasajoa.”
Ilmoita asiaton viesti
Nykyiselle asevelvollisuudelle, joka ei ole yleinen, vaan koskee vain puolta kansalaisista, on joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin tehtävä jotain. Tilanne ei voi loputtomasti jatkua sellaisena, että meillä on voimassa oleva laki, joka asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan sukupuolen perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen hyvä kirjoitus Jussi Niinistöltä. Se palautti mieleen, että hieman yli vuosi sitten eli muutamaa viikkoa ennen Venäjän roistomaista hyökkäystä Ukrainaan kirjoitin US-Puheenvuoroon blogin otsikolla ”Se järkevämpi Niinistö”.
Olen edelleen samaa mieltä. Jos jotakuta kiinnostaa, täältä se löytyy: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/seppolavonen/se-jarkevampi-niinisto/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitän, silloin ja nyt!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Jussi!
Ilmoita asiaton viesti
Ministerin pesti voisi saada jatkumoa, mutta kokoomuksen lipun alla, ja moni sitä ehdottikin J Niinistölle. Aktiiville puolustusministerille olisi käyttöä, ottaessa hän otti uusia turvallisuusasioita esille, jotkut tietyt henkilöt heitteli halkoja rattaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka Suomen turvallisuuspolitiikkaa tullaan myöhemmin käsittelemään maamme polittisessa historiassa ministerien Tuomioja – Niinistö osalta
Ilmoita asiaton viesti
Totta puhut. Kunhan Tuomiojakin avaa sanaisen arkkunsa.
Ilmoita asiaton viesti
”Krimin valtauksen jälkeen 2014 Nato aloitti paluumarssin juurilleen puolustusliittona. Henkilökohtainen suhteeni Natoon jälleen lämpeni, varsinkin kun eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana 2011–2015 ja sen jälkeen puolustusministerinä Juha Sipilän hallituksessa 2015–2019 sain kehitystä läheltä seurata.”
Suomen Puolustusvoimien läheneminen Naton suuntaan alkoi jo 1990 -luvun keskivaiheilla, kun Merivoimat käskettiin osallistumaan ns. Nato-maiden merenkulun pelastusharjoituksiin, jota johti US amiraali. Sinne sitten eteläiselle Itämerelle lähetettiin miinalaiva Pohjanmaa. Seuraavana vuonna harjoiteltiin jo paitsi meripelastusta, niin myös mm. sukellusveneen torjuntaa.
Venäjäkin oli kutsuttu mukaan tähän Itämeren harjoitukseen, mutta eivät lähteneet mukaan.
Että ei tämä Suomen Nato-lähentyminen ollut ihan uutta jo 1990 -luvulla. Kuka se käski Merivoimia osallistumaan ko. harjoituksiin, sitä en tiedä. Hyvä että osallistuttiin. Saimme jo silloin mainetta yhdestä sun toisesta osaamisestamme.
Joskus jossakin, jo 1990 -luvun alussa, lueskelin NATO – standardeja ( STANAG ) koskien materiaalien teknisiä määrityksiä. No silloin ne eivät vielä olleet mitään meidän ”must be” vaatimuksia.
Tokihan meillä kehitetty 155 mm kaliiberin kenttätykki oli mitoitettu, ei venäläiselle 152 kaliiberille, vaan155 mm Nato -kaliibirille.
Ilmoita asiaton viesti
1990-luvun keskivaiheille ajoittuu myös osallistuminen Bosnian IFOR-operaatioon. Yhteistyötä kasvatettiin NATO-allergiseksi kasvatetussa Suomessa pikku hiljaa.
Laajemmin taustalla on jo kylmän sodan aikana alkanut suomalaisten upseerien koulutus NATO-maiden sotakouluissa, aluksi eurooppalaisissa, sitten yhdysvaltalaisissa. Aluksi vähämerkityksellisissä aselajikouluissa, sitten esikuntaupseerikursseilla. Vaikkapa kenr Timo Kivinen osallistui US Army Airborne and Ranger Course’lle 1983.
Toki selittäminen jälkikäteen on helppoa. Otetaan esimerkiksi kaksi epätodennäköistä, mutta mahdollista skenaariota. Jos poluksi olisikin kuvitellusti muodostunut vaikkapa isolationistisen USA:n myötä jonkinlainen EU-puolustus lukisimme menneisyyden teenlehtiä siten kuinka puolustusvoimien eurooppalainen yhteistyö kasvoi halki vuosikymmenten. Tai jos jostain ihmeen syystä Suomi olisi päätynyt kylmän sodan Ruotsin tapaiseen aseistautuneeseen puolueettomuuteen katsoisimme Ruotsi-yhteistyön juuria ja vaikutteita Sveitsistä tms.
Suomi on rakentanut puolustustaan pitkäjänteisesti mutta ei pelkästään luottaen vääjäämättömään NATO-jäsenyyteen. Se olisi voinut jäädä toteuttamattakin jos keväällä 2022 Yhdysvalloissa ja Euroopassa olisi ollut erilaisia johtajia, unohtamatta tietenkään Ukrainan Zelenskyin vastarinnan vaikutusta.
Tulevaisuudessakin tulee pitää mielessä että emme pärjää yksin – emme ole koskaan pärjänneet – mutta toisaalta epästabiiliuteen niin USA:n kuin Euroopan pilarin osalta on pakko varautua.
Ilmoita asiaton viesti
KOMMENTTI ERINOMAISEEN KIRJOITUKSEEN JEF-PUOLUSTUKSESTA
”Itse näin tässä uudessa yhteistyöulottuvuudessa läntisen Euroopan merkittävimmän sotilasmahdin ja ydinasevaltion – Iso-Britannian – kanssa aivan erityistä potentiaalia tilanteessa, jossa Suomen kansa ei ollut vielä henkisesti valmis liittymään Natoon. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan reilu vuosi sitten, Suomi ja Ruotsi saivat juuri JEF-yhteistyön johdosta Iso-Britannian turvatakuut.”
Pohjoismaissa syntyy uusi puolustusliitto – JEF-maat kokoontuivat Riiassa
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4ace1293-1003-475f-8661-4d1bbac89eb9
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Riiassa huippukokoukseen. Iltalehti seurasi tapahtumia paikan päällä. Macronin lausunnot ovat ärsyttäneet JEF-maita.
Suomi liittyi Britannian johtamiin erittäin nopean toiminnan JEF-joukkoihin yhdessä Ruotsin kanssa kesällä 2017. JEFissä ovat jäseninä myös Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro.
JEF-MAIDEN PUOLUSTUSLIITTO on Nopeampi kuin Nato
Baltian alueelle ja Pohjolaan on siis syntymässä uusi puolustusliitto, joka pystyy vastaamaan Venäjän mahdollisiin sotilasoperaatioihin nopeammin kuin Naton valmiusjoukot.
– JEF-joukkojen tärkein tehtävä on olla nopean ja ensimmäisen vastaiskun tekijä Itämeren ja Pohjois-Atlantin alueella, ja siten sillä on erittäin tärkeä osansa Baltian maiden puolustuksessa, Viron puolustusministeri Hanno Pevkur painotti marraskuussa JEF-maiden puolustusministerien kokouksessa Edinburghissa.
JEF-erikoisjoukot puolustaisivat alueen maita, vaikka Nato olisi kyvytön toimimaan.
SUOMI JA BRITANNIA
Euroopassa Suomi tukeutuu entistä enemmän Britanniaan, koska Saksa ja Ranska ovat osoittautuneet heikoiksi Venäjän sotapolitiikan pysäyttämisessä.
Jos Turkki ja Unkari jatkavat Naton halvaannuttamista (RUOTSI) , eikä Ranskaankaan ole luottamista, JEF ja kahdenvälinen USA-suhde ovat Suomen henkivakuutus.
Näin ulko- ja turvallisuuspolitiikan lähteet arvioivat Iltalehdelle.
BRITANNIA JOHTAA JEF-JOUKKOJA JA ON EUROOPPALAINEN YDINASEVALTIO.
Useat JEF-maat – balttilaisten lehtitietojen mukaan myös Suomi – jättivät Pariisissa diplomaattisen protestikirjeen Ranskan ulkoministeriölle.
JEF-huippukokousta seurasivat paikan päällä Iltalehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi ja valokuvaaja Elle Laitila.
Ilmoita asiaton viesti
Tosipaikassa Suomen tarvitseman sotilaallisen avun ja tuen saanti pelkän 5. artiklan perusteella on pahasti kintaalla, tuntien jäsenkentän monenkirjavuuden ja ristikkäiset (osin jopa vastakkaiset) intressit. Siksikin JEF-rakenne on välttämätön ja ehdoton. Pelkästään Yhdysvaltain poliittisen tilanteen ja sen suuren vaihteluvälin vuoksi, jota demokratioissa vaalit merkitsevät, on hyvä olla juuri sitä yhteisvastuun pelivaraa, jota JEF edustaa. Se toinen Niinistö, nimittän TP, sanoi toistuvasti Suomen ”optio-kaudella”, että sodissa konstellaatiot muodostuvat luontojaan. Valtiolliset intressit todellakin vaihtelevat, ja samansuuntaisen staaträsonin ja yhteisymmäryksen perustalta kehkeytyvä yhteistoiminta vaatii etukäteissuunnittelua, käytännön harjoittelua ja valmiuksia koskevia tiekarttoja. Pelkkä tilanneinspiraatio ei riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinä olet kunniamaininnan ansainnut.
https://jussivaaralathoughts.blogspot.com/2023/03/kylla-jussi-niinistolle-pitaa-antaa.html
Ilmoita asiaton viesti
Nato-prosessissa en ole lakannut ihmettelemästä sitä huomattavaa vaihteluväliä, joka ilmenee eri henkilöiden ja ryhmittymien kyvyssä tunnistaa uhkia ja tarpeita. Näkemykset ja suhtautumiset ovat muuttuneet kovin vilkkaaseen tahtiin. Kuitenkin reaalimaailman sotilaalliset uhkat ovat luonteeltaan rakenteellisia ja sanoisin jopa – ikuisia.
Nythän Nato-suhteissa Baltian maat ovat olleet historiallisesti ottaen ”oikeassa” ja ”ottiatuota”-Suomi ”väärässä”. Selittäviä tekijöitä toki on, mutta tositilanteessa reaalitilanne ratkaisee.
Nyt nähdyllä tavalla Ruotsi on jäämässä, arvaamattomaksi ajaksi, Nato-limboon, joka saattaa olla ohimenevä, tai sitten pahimmillaan pysyvä riesa. Muuttajat muuttaen Turkki on ollut etäisesti samankaltaisessa EU-limbossa jo Tampereen huippukokouksesta lähtien; saiko Suomi alkuaikojen myötämielisestä toiminnastaan (Lipponen, Rehn) huolimatta ”kuittia” tässä Nato-hakemusasiasa? Tätä ei ole näkyvästi meillä pohdittu, vaikka yleisesti tiedetään eteisvartiossa istumisen ikävyys.
Tuo nyt sivuhuomautuksena. Mikä sitten on pysyvin kysymys Suomen Nato-jäsenyyden toteuduttua? Vastaus on tietenkin: Venäjä, Venäjä, Venäjä. Se ei katoa mihinkään, pikemminkin vain aktualisoituu ja kroonistuu. ICDS:n tutkimusjohtaja Kristi Raik pohti tätä asetelmaa otsikolla ”Älkäämme pettäkö itseämme: läntinen yhtenäisyys on hauras” helmikuun 1. pnä 2023 pitämässään esitelmässä. Keskiössä Nato-jäsenyys, Kridtillä keskiössä Ukrainan jäsenyys/turvallisuustakuu, mutta koskee läheisesti Suomea.
Linkki: https://icds.ee/en/let-us-not-deceive-ourselves-western-unity-is-fragile/
Ilmoita asiaton viesti