”Muistakaa, heil’ kallis ol’ maa”

Aseet rintamalla vaikenivat 80 vuotta sitten. Aselepo astui voimaan 4. syyskuuta 1944, mutta venäläiset jatkoivat tulitoimintaansa vielä seuraavaan aamuun. Jatkosodan päättänyt välirauhansopimus allekirjoitettiin Moskovassa 19. syyskuuta. Sen jälkeen käytiin vielä sopimuksen velvoittama Lapin sota saksalaisia vastaan.

Rauha oli ehdoiltaan ankara, mutta sen tuloa on syytä rauhattomassa maailmassa aina lämmöllä muistaa. Maamme selviytyi toisesta maailmansodasta silvottuna ja runneltuna, mutta selviytyi sittenkin, vieläpä kansanvaltaisen yhteiskuntajärjestyksensä säilyttäen. Maatamme ei miehitetty, mikä oli Euroopassa poikkeuksellista. Selviytymisestä kiitämme sotasukupolvea.

Nyt yksi aikakausi on päättymässä, kun Sotainvalidien Veljesliiton maakunnallisia piirejä ollaan vuodenvaihteessa lopettamassa. Vastaavasti vuoden kuluttua loppuu valtakunnallisen kattojärjestön toiminta. Vastuu siirtyy sotainvalidien perinneyhdistyksille ja Tammenlehvän perinneliiton alueyhdistyksille.

Yhteiskunnan velvollisuutta huolehtia sotainvalideista nimitetään usein kunniavelaksi. Sotainvalidien Veljesliiton vuosikymmenten aikana tekemän edunvalvontatyön ansiosta sotavammaistemme asiat on hoidettu kohtuullisen hyvin. Kunniavelkaa on maksettu.

Rintamalla palvelleiden sotainvalidien keski-ikä lähentelee jo sataa vuotta. Siirrymme vääjäämättä perinnetyön aikaan, mutta vielä elossa olevista sotainvalideista ja heidän leskistään huolehditaan loppuun saakka. Veljeä ja siskoa ei jätetä.

Allekirjoittaneella oli kunnia esittää Kannuksen kaupungin tervehdys Sotainvalidien Veljesliiton Keski-Pohjanmaan piirin viimeisessä kesäjuhlassa. Piirin alueella elää vielä seitsemän sotainvalidia ja vajaa sata leskeä, yllättävän moni veteraani oli saapunut paikalle. Juhla pidettiin Kannuksessa, jolla on ollut oma roolinsa keskipohjalaisten sotainvalidien ja heidän puolisoidensa palvelijana; onhan Kannuksen Veljeskoti palvellut heitä laitos- ja kuntoutuspaikoillaan jo vuodesta 1991 – sittemmin nimellä Kitinkannus ja nyttemmin nimellä Hoivakunnas.

Hoivakunnaksen pihalla on Suomen ensimmäinen sotainvalideille omistettu patsas, jonka toteutti veteliläinen kuvanveistäjä Aimo Vähäkainu vuonna 2005. Kannuksen kaupunginjohtajan viran ohella minulla on luottamustoimi Vapaussodan Invalidien Muistosäätiön hallituksen puheenjohtajana. Siksikin pidän hienona, että patsas on omistettu kaikkien vapaussotiemme invalideille, niin vapaussodan 1918, talvisodan 1939–40 kuin jatkosodan 1941–44, mukaan lukien Lapin sodan 1944–45 invalideille.

Patsaassa lukevat Veteraanin iltahuudon velvoittavat sanat: ”Muistakaa, heil’ kallis ol’ maa”, ja sen laulun me pääsimme juhlan lopuksi yhdessä laulamaan. Kiitos kaikille sotainvalidityössä tähän asti mukana olleille.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu