Niin on miltä näyttää?

Niin on miltä näyttää, tavataan politiikassa sanoa. Sota onkin sitten toinen juttu; Venäjän armeija ei ole koskaan niin vahva kuin etukäteen luullaan, mutta toisaalta se ei koskaan ole niin heikko kuin miltä se tositilanteessa saattaa näyttää.

Niin tai näin, sota Ukrainassa ei ole mennyt niin kuin Venäjä sen alkuaan oli suunnitellut. Lyhyeksi ”erikoisoperaatioksi” tarkoitettu kunniaton ryöstöretki on pian jatkunut kaksi kuukautta ja sota uhkaa venyä yli Venäjälle merkityksellisen muistopäivän eli Hitlerin Saksasta saavutetun voiton päivän (9. toukokuuta) yli.

Venäjälle saattaa riittää sotamenestykseksi Donbassin alue ja maayhteys Krimille. Alueluovutusten lisäksi Ukraina sitoutuisi olemaan liittymättä Natoon. Tällaisen tuloksen Putin pystyisi myymään Venäjän kansalle. Vaan haluaako Ukraina neuvotella tilanteessa, jossa sen kansalaisia kidutetaan, raiskataan ja tapetaan kuten esimerkiksi Butshassa on käynyt ilmi? Ja samaan aikaan käytännössä koko vapaa maailma tukee – niin kuin oikein on – sen itsenäisyystaistelua.

Jos Venäjä päättää hakea nopeaa ratkaisua päättää Ukrainan sota, voi se käyttää taktisia ydinaseita kuten Keskipohjanmaan haastattelussa totean. Kynnys siihen on kuitenkin korkea enkä näe, että se olisi vielä tapahtumassa. Siihenkin on kuitenkin syytä varautua, että voimme tulla näkemään ydinaseiden käyttöä ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan. Venäjän toimissa ei enää juuri mikään yllätä, sillä rima on asetettu todella matalalle. Hirmuista, sanoi Paasikivi.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu