”Nyt se fasisti tulee ja tapattaa meidät kaikki!”

Alkuvuonna ilmestynyt kirjani everstiluutnantti Paavo Susitaipaleesta on saanut mukavasti huomiota, esimerkkeinä Helsingin Sanomat, Keskipohjanmaa, Verkkouutiset ja Yle. Myynti on yltänyt toiseen painokseen, vaikka markkinointia ei koronankin takia oikein ole ollut.

Erityisen iloinen olin maakuntalehtemme Keskipohjanmaan sunnuntaisivujen näyttävästä artikkelista. Täällä Susi-Paavo ja hänen komentamansa Jalkaväkirykmentti 29 kiinnostavat. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa monen keskipohjalaisen isä, isoisä tai muu sukulainen palveli tässä joukko-osastossa.

Hyvin on JR 29 vielä muistissa, vaikka tapahtumista on pian 80 vuotta. Rykmentillä on oma muistomerkkinsä Kokkolassa.

Kirja: Paavo Susitaival (Jussi Niinistö)

JR 29 oli niin sanottu kotiseuturykmentti, sillä sen yksiköt oli koottu pitäjittäin – niin kuin nykyään sanotaan – historiallisen Keski-Pohjanmaan alueelta. Rykmentin toinen pataljoona oli koottu Lestijokilaakson alueelta ja perustettu kesällä 1941 Kannuksessa. JR 29 kuului Keski-Pohjanmaan sotilasläänissä perustettuun 11. Divisioonaan, jonka muut rykmentit olivat JR 8 ja JR 50.

Susitaipaleen komentama JR 29 oli koottu reserviläisistä kuten JR 50:kin, mutta sen miehistön keski-ikä oli korkeampi, kolmissakymmenissä. Pääosa miehistä oli talvisodan veteraaneja. Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta tunnetuksi tullut JR 8 oli koottu enimmäkseen varusmiehistä.

Haastattelin 1990-luvulla keskipohjalaisia veteraaneja. He muistelivat ensi alkuun hätkähtäneensä, kun kuulivat Paavo Susitaipaleen olevan heidän komentajansa. ”Nyt se fasisti tulee ja tapattaa meidät kaikki”, kuului miesten keskuudessa kiertänyt puhe.

Toisin kävi. 1930-luvun kiihkeässä poliittisessa elämässä sinimustia värejä tunnustanut ja kansanedustajanakin käväissyt Susitaival osoittautui tositilanteessa hyvinkin harkitsevaksi ja miehiään säästämään pyrkiväksi sotilasjohtajaksi.

Karjalan Armeijan hyökkäys on käynnistymässä. SA-kuva Värtsilän Ilomäestä 6.7.1941, jossa JR 29:n komentaja Susitaival esikuntineen ylittää valtakunnan rajan.

JR 29 raivasi ankarien taistelujen jälkeen tiensä Petroskoihin 1. lokakuuta 1941. Samalla sen komentaja vaihtui. Taisteluväsymyksen, vanhempien ikäluokkien kotiutusten ja nuorimpien siirtojen jälkeen koko kunniakkaasti taistellut rykmentti lakkasi olemasta maaliskuussa 1942. Kaikkiaan yli 400 keskipohjalaista kaatui JR 29:n riveissä, joukossa moni Lestijokilaakson mies.

JR 29:n veteraanit järjestivät aktiivisesti asevelijuhlia, joissa Susi-Paavo oli itseoikeutettu kunniavieras. Ensimmäinen oli 1943 ja viimeinen 1997, molemmat Kalajoella. Susitaipaleen osalta viimeinen juhla oli 1987 Kokkolassa. Tuolloin 91-vuotias ”Susi” osoitti arvostustaan entiselle rykmentilleen ottamalla sen lipun liepeen käteensä ja suutelemalla sitä.

Sain nuorena miehenä osallistua Paavo Susitaipaleen hautajaisiin Ruokolahdella tammikuussa 1994. Vainajan toivomuksesta haudalla liehui JR 29:n lippu, jonka kokkolalaiset lotat olivat ommelleet jo sodan aikana. Lipun vaaleansinisellä pohjalla kullanvärisen seppeleen ympäröimä näätä astuu kolmen juovan – Perho-, Lesti- ja Kalajoen – ylitse. Montaa veteraania ei enää elossa ole, mutta sankarien muisto elää polvesta polveen.

Komeaa olikin saada viedä kirjani reisjärviselle Edvin Ilolalle, viimeiselle elossa olevalle keskipohjalaiselle JR 29:n veteraanille. Ohessa ottamani kuva.

”Susitaival oli hyvä komentaja. Sotilaat pitivät hänestä, mutta hän oli huonoissa väleissä suurempien herrojen kanssa”, muisteli 103-vuotias Ilola, kun helmikuussa tapasimme Kitinkannuksen kuntoutuskodissa Kannuksessa. – Näin syntyy muistoja.

+6
Jussi Niinistö
Sitoutumaton Kannus

Kaupunginjohtaja. Entinen puolustusministeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu