”Pienen kansan voima on sivistys”

Tänään on vietetty keväältä koronan takia siirrettyjä ylioppilasjuhlia. Olin itsekin puhumassa Kannuksen lukion arvokkaassa juhlassa 24 tuoreelle valkolakille. Päivän laulun sanoin: ”Riemuitkaamme, sillä vielä olemme nuoria” eli latinan kielellä ”Gaudeamus igitur – iuvenes dum sumus.”

Eräs suomennos tästä osin keskiaikaisesta akateemisen nuorison tunnuslaulusta jatkuu: ”vielä on suonissamme tulta / jälkeen nuoruusajan armaan / jälkeen vanhuusajan harmaan / meidät perii multa.”

Sanat muistuttavat meitä ihmiselämän lyhyydestä. Gaudeamus igitur on suorasukuinen kehotus iloitsemaan – nostamaan malja elämälle, niin kauan kuin sitä on.

Kannuksessa elää kaunis perinne, jossa ylioppilaat laskevat ruusunsa sankarihaudoille.

Kannus sai luvan lukiolle vuonna 1948. Ensimmäiset yhdeksän ylioppilasta valmistuivat kolme vuotta myöhemmin, tasan 70 vuotta sitten. Ehkä tunnetuin Kannuksesta kirjoittanut on konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen. Hänet lakitettiin 1968. Tuohon aikaan silloiseen Kannuksen yhteiskouluun hakeutui siis opinhaluisia Keski-Suomen Kinnulasta saakka.

Kannuksen lukio on laadukas. Tuntemattoman Lahtista mukaillen: nyt sen tunnustaa kapitalistinenkin tiedemies. Nimittäin tänä keväänä Kannuksen lukio sijoittui STT:n tekemässä valtakunnallisessa vertailussa pienten lukioiden viidenneksi.

Ja jos katsomme pelkästään ylioppilaiden kokonaispisteiden keskiarvoja, komeili Kannuksen lukio peräti kakkosena Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun jälkeen.

Tämän kevään tulokset ovat historiallisen hienoja ja ne kertovat ikäluokan tasosta, luokkahengestä ja opetuksen laadusta.

Onnea ylioppilaille ja kiitos opettajille, kannuslaiset ovat ylpeitä lukiostaan. ”Pienen  kansan voima on sivistys”, sanoi suuri Snellman.

+2
Jussi Niinistö
Sitoutumaton Kannus

Kaupunginjohtaja. Entinen puolustusministeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu