Pitkien etäisyyksien maa Suomi
Aikojen saatossa Keski-Pohjanmaalle Kannukseen on kertynyt kokoonsa nähden huomattavan paljon kuljetusalan yrittäjyyttä – jopa niin paljon, että on syntynyt leikillinen sanonta: ”Kuljetus keksittiin Kannuksessa.”
Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry:n johtoa sanonta huvitti. Se oli nimittäin viime viikolla saapunut kokoustamaan Kokkolaan ja kiertämään kannuslaisia alan yrityksiä. Kierroksen jälkeiseen iltatilaisuuteen kutsutut yrittäjät puolestaan vitsailivat, että Kannuksessa vallitsee ”Scanian mafia.”
Mafiasta tiedä, mutta miksi Kannuksessa ja laajemminkin Lestijokilaaksossa on niin paljon kuljetusalan yrittäjyyttä?
Varmaan on niin, että ala on lähtenyt kasvamaan, kun teollisuudella – etenkin perinteisellä lihanjalostustehtaalla Poutulla – on ollut kysyntää. Osaaminen on puolestaan kerännyt osaamista ympärilleen ja näin on vähitellen syntynyt alaan liittyvien yritysten rypäs.
Ja sopiihan se kuljettaminen keskipohjalaiseen luonteeseen. Täältä on perinteisesti totuttu kulkemaan pitkiäkin matkoja töiden perässä. Ja aina on arvostettu käden taitoja, korjattu ja värkätty.

Kuljetusliikkeistä suurin on Reino Mäkelä Oy. Monelle Kokkolan suunnasta saapuvalle syntyy paikkakunnasta ensimmäinen mielikuva, kun vesitorni ja Mäkelän hallit näkyvät. Nämä ja monet muut yritykset ovat ylpeyden aihe ja osa kannuslaista identiteettiä. Monet kuljetusyritykset jatkavat sukupolvien ketjua.
Kaupungin kaikista työpaikoista kuljetusalalla on kymmenisen prosenttia. Yritysrekisterin mukaan liikennetoimialalla olevia yrityksiä on 32. Yhdeksän näistä on yksinyrittäjiä, 15 työllistää alle 10 henkilöä, neljä 11–50 henkilöä ja yksi yli 50 henkilöä. Mäkelä työllistää yhdessä sopimusliikennöitsijöittensä kanssa yli sata kuljettamisen ammattilaista.
Etenkin Raonhaan teollisuusalueella on alaa palvelevia korjaamo- ja varaosayrityksiä. Autokorjaamoja on kuutisentoista, joista kolme on keskittynyt raskaan kaluston huoltoon. Korjaamoala työllistää yli 40 henkilöä, josta raskaan kaluston huolto 14 henkilöä. Uutuutena mainittakoon raskaan kaluston katsastusmahdollisuus.
Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Kannuksen lisäksi kuljetusala on tärkeä koko maalle. Ilman pyöriä maa pysähtyy. SKAL tekee työtä alan toimintaedellytysten turvaamiseksi. Kallis polttoaine rassaa liki kaikkia maantiellä liikkujia, mutta vaikeimmassa asemassa ovat kuljetusalan yrittäjät. Alan sähköistymiseen on vielä pitkä matka; viime vuodenvaihteessa rekistereistä löytyi vaivaiset yhdeksän sähkökuorma-autoa. Toivon päättäjiltä viisaita päätöksiä ammattidieselin suhteen ja yrittäjille jaksamista.
Siihen aikaan kun Suomen syödyin makkara oli lauantaimakkara, Pouttu vei rekkalasteittain Kannuksessa valmistettua bratwurstia Saksaan. Kuulemma bratwurst ei käynyt suomalaisten makuun.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, tuota en tiennytkään!
Ilmoita asiaton viesti
Lördagkorvia ei vaan tuolloin löytynyt ruotsalaisista kaupoista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on pitkä maa ja juuri tankkasin bensakoslamme ja 120 €:lla sai ruhrinaalliset 47 litraa bensaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen elinkeinorakennekirjoitus Kannuksen johtajalta. Ylivieskassa juna pysähtyy Kannuksen jälkeen ja se on kanssa omanlainen pitäjä keskellä ei-mitään sanoisin, mutta vilkas kauppapaikka Pohjois-Pohjamaan eteläosissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Ylivieska on tosiaan viime vuosina kasvanut hienosti nimenomaan kaupallisena keskuksena.
Ilmoita asiaton viesti