Seutukaupunkien kärjet hallitusohjelmaan

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat talousalueensa keskuksia mutta eivät maakuntiensa keskuksia. Suomessa on seutukaupunkeja 57 ja niissä asuu lähes miljoona ihmistä – Akaasta Äänekoskeen.

Johtamani keskipohjalainen Kannus on Lestijokilaakson talousalueen keskus. Olemme seutukaupungeista pienimpiä, mutta maasta se pienikin ponnistaa.

Osallistumme Kuntaliiton koordinoiman seutukaupunkiverkoston toimintaan, jonka tavoitteena on ennakoiva edunvalvonta. Viimeksi kävimme eduskunnassa viemässä kansanedustajille näkemyksiämme seuraavaan hallitusohjelmaan, sillä eduskuntavaalit ovat tulevana keväänä.

Seutukaupunkiverkosto – Kurikka

Otimme kantaa vihreään siirtymään. Seutukaupungit haluavat osaltaan edistää ilmastoneutraaleja ja vähähiilisiä ratkaisuja kuten tuulivoimaa. Sen osalta kunnalle tulevan kiinteistöveron tulee säilyä vähintään nykyisellä tasolla. Tämä lisää tuulivoimahankkeiden paikallista hyväksyntää kuntatalouden hyötyessä uusista investoinneista.

Toisen asteen oppilaitokset ovat keskeisessä asemassa, kun puhutaan seutukaupunkien elinvoimasta ja osaavan työvoiman saatavuudesta. Koulutus tulee jatkossakin olla pääosin kuntaperusteisesti järjestettyä.

Etätyö ja -opiskelu on tullut jäädäkseen. Siksi on tärkeää, että nopeiden tietoliikenneyhteyksien rakentaminen seutukaupunkeihin jatkuu ja että olemme tässä suhteessa tasa-arvoisia maakuntakeskuksiin nähden.

Koko Suomen pitämiseksi asumiskelpoisena tulisi polttoaineveroa porrastaa joukkoliikenteen käyttömahdollisuuksien mukaan. Iso osa maasta on käytännössä ilman joukkoliikennettä, eikä ratkaisu voi olla kaikkien suomalaisten pakkautuminen kasvukeskuksiin.

Biokaasutuotannon edistämiseksi tarvitaan korkeampia investointitukia ja tähän liittyviä kuljetustukia tulee myös tarkastella. Alempiasteisesta tieverkosta on huolehdittava tavaroiden ja ihmisten liikkumisen edistämiseksi.

Näitä ja muita seutukaupungeille tärkeitä teemoja pidämme verkostossa esillä. Kannus haluaa muiden seutukaupunkien tavoin olla sujuvan elämän keskus, jossa työn, perheen ja laadukkaan vapaa-ajan yhdistäminen on helppoa ja mutkatonta. Rohkeasti, yrittäjähenkisesti ja avoimesti, kuten uuden strategiamme arvot edellyttävät.

0
Jussi Niinistö
Sitoutumaton Kannus

Kaupunginjohtaja. Entinen puolustusministeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu