Sote lähti, samoin pelastus – tilalle työllisyyden hoito
Vanha kansa muistaa työvoimatoimistot. Ne ovat olleet jo pidemmän aikaa työ- ja elinkeinotoimistoja eli TE-toimistoja. Niiden tarkoituksena on auttaa työpaikan saamisessa, neuvoa koulutusmahdollisuuksista ja hoitaa työttömyysturvaan liittyviä tehtäviä sekä tarjota yritystoimintaa tukevia palveluja.
Kuntakentän mannerlaatat ovat taas liikkeessä, kun TE-toimistoja ollaan siirtämässä työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudesta kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta. Uudistusta koskeva hallituksen esitys on loppusuoralla eduskunnan käsittelyssä.
Lähtökohtaisesti siirto on ymmärrettävä, sillä kunnissa tunnetaan keskushallintoa paremmin paikalliset olosuhteet. Kuntien yhteistyökumppaneina toimivat koulutusorganisaatiot, yritykset ja yhdistykset. Kuntien vastuulle siirtyvillä TE-palveluilla on tarkoitus edistää tehokkaammin työllisyyttä, osaavan työvoiman saatavuutta ja yritysten kasvua.
Tulevaisuuden elinvoimaisessa kunnassa työllisyyden edistämisellä on kasvava rooli, kun vastuu sote-palveluista sekä pelastustoimesta on kuluvan vuoden alusta siirtynyt valtion rahoitettavaksi ja hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Kuntien osalta muutoksen voi tiivistää: sote lähti, samoin pelastus – tilalle työllisyyden hoito.
Kotikaupunkini Kannuksen osalta uutta roolia on ehditty jo harjoitella, sillä olemme olleet mukana Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilussa kahden vuoden ajan. Sen johdosta Kannukseen palkattiin työllisyyskoordinaattori, joka on ollut mukana kehittämässä uusia työllisyyden edistämisen malleja sekä valmistelemassa työllisyydenhoidon järjestämisvastuun siirtoa.
Kaupungin uusi rooli mahdollistaa aiempaa henkilökohtaisempien palvelujen toteuttamisen sekä työtä että työvoimaa etsiville. Tulosta on jo saatu aikaan. Pienentyneiden työmarkkinatuki- eli kansan kielellä sakkomaksujen johdosta työllisyyskoordinaattorin tueksi on parhaillaan haussa työhönvalmentaja.
Myös kotoutumislaki on uudistumassa ja sitä ennakoiden kaupungille on palkattu kotoutumisneuvoja, jonka työhön kuuluu matalan kynnyksen tuki, ohjaus ja neuvonta. Kotoutumislain uudistus on kytköksissä TE-palveluiden uudistukseen. Vastuu TE-palveluiden asiakkaina olevien kotoutumisen edistämisestä siirtyy siis kunnille.
Ukrainalaisia sotapakolaisia on Kannuksessa ns. kuntamallilla 21 henkilöä. Heidän lisäkseen kotoutumisneuvoja avustaa kaikkia apua tarvitsevia. Kaupunki on valmiudessa vastaanottamaan lisää ukrainalaisia ja useampi alueen yritys on kiinnostunut palkkaamaan heitä.
Bureaucracy eats up lots of resources as taxes but does it create opportunities ?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä olikin tällainen filosofisempi kysymys… TE-uudistuksella on kyllä tarkoitus karsia byrokratiaa: matala kynnys, yhden luukun periaate ym. mantraa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt näyttääkin siltä, että olemme saaneet todella elinvoimaisen järjestelmän syystä, että se sisältää vähemmän byrokratiaa kuin varhaisemmat kuntien ylläpitämät, hyvinvointia tukevat järjestelmät. Se on Matalan kynnyksen palvelut. Hyvin selkeän kuvan tästä antaa asiantuntijoiden po. palvelusta kirjoittama kuvaus. Se on seuraavaa: ”Matalan kynnyksen palvelujen määritelmä on monimerkityksinen, mutta käytännössä matalan kynnyksen palveluja määrittävät toiminnan sisältö ja asiakaskunta. Toisaalta matalan kynnyksen palvelujen käsite on suhteellinen, ja niitä ei voida määritellä pelkästään absoluuttisilla kriteereillä.”
Ilmoita asiaton viesti
Olisit kirjoittanut vielä sen, mikä siinä pitkäaikaistyöttömistä joutuu maksamaan:
”Kunnat maksoivat viime vuonna enemmän sakkoja pitkäaikaistyöttömyydestä kuin koskaan aiemmin, kertoi Uutissuomalainen aiemmin tammikuussa. Työllistämis- ja tukitoimia on korona-aikana ollut hankala toteuttaa.
Kunnat maksavat vuosittain korvauksia pitkään työttöminä olleista niin, että yli 300 päivää työttömänä olleesta kunta maksaa Kelalle 50 prosenttia työmarkkinatuen määrästä. Jos työttömyyspäivät nousevat yli tuhanteen, kunta maksaa 70 prosenttia tuesta.”
Tässä toinen linkki, joka selventää hyvin: https://yle.fi/a/3-11690807
Aikoinaan kunnat tienasivat pistämällä työttömät tekemään turhuuksia ihan vain kiusaamalla, koska tienasivat vähän päälle euron enemmän kuin työtön, joka sai vain 9 euroa per päivä.
Nyt kun minä olen palkkatuetulla työpaikassa ja minulla on tällä hetkellä 2 uraohjaajaa. Yksi etsii minulle suunnattuja opintoja ja toinen etsii minulle työkokeilupaikkoja sähköalalta. TE-palvelut kuitenkin jostain syystä antoi vielä työhönvalmentajan. Tänään se valmentaja ilmoitti, että sopiiko minulle se päivä ja kello. Kerroin, että hän olisi vielä kolmas henkilö soppaa hämmentämässä ja kuten tunnettua: Soppa menee pilalle, kun on liian monta kokkia tekemässä.
Siinä järjestelmässä on vielä ongelmia viestinnän kanssa eri tahoille. TE-palvelut rupesi häiritsemään minua pariin kertaan ja uhkaili, että pitää työsuunnitelma tehdä. Ilmoitin, että olen yhä töissä ja sain työlleni jatkosopimuksen ja minä olen töissä eikä saa häiritä. Kolmas kerta vielä, niin ilmoittaisin poliisille rikosilmoituksen kotirauhan häirinnästä. Siitäkös sitten säikähtivät, että perseet löivät kipinää niissä tuoleissa.
Ovat kuvitelleet, että olen aina ollut työtön ja en ollut, työsopimukset on tehtynä kahtena peräkkäisinä.
Nyt asiat ovat selvinneet tässä 2 viikon aikana selkeämmiksi ja minun annetaan olla rauhassa ja että minulla on yhä urasuunnittelijat tekemässä useampia mahdollisuuksia päästä eteenpäin kuin jäädä työttömäksi jälleen kerran.
Nyt on sovittu, ettei tarvita yhtään enempää vaan jos kaikki epäonnistuu ja työsuhteen jälkeen otan työhönvalmentajaani yhteyttä.
Kyllä tämä on aika tehokasta ja Sipilän aikana oli täysin tehotonta ja vaikeaa, mahdotonta saada suoraa apua ilman, että pitää täytellä pyyntöjä joltain hiton lautakunnilta ja toivoa, että hyväksytään. Minun asioitani ei koskaan hyväksytty 2015-2019.
Tämä nykyinen hallitus on tehnyt hyvin työttömien asioiden hoitamisessa. Se näkyy korkeana työllisyysprosenttina. Tuleva (ehkä) ankeuttajat kok ja ps aiheuttavat enemmän ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kokemuksesi jakamisesta. Itse olin valmistuttuani fil. maisteriksi vuonna 1994 työtön jonkun viikon ja muistan että minkäänlaista apua ei silloisesta työvoimatoimistosta saanut. Elettiin vielä lama-aikaa. Paperiin piti kirjoittaa ”työtön” jokaisen työttömyyspäivän kohdalle. Kokemus sekin.
Ilmoita asiaton viesti