Suomen energiahuollon turvaaminen
Puolustusministerinä ollessani kävin helmikuussa 2018 avaamassa Jämsän Hallissa kotimaista puuta ja turvetta käyttävän lämpölaitoksen. Se syntyi Vapon ja Patrian yhteistyön tuloksena ja pidin sitä huoltovarmuuden kannalta merkityksellisenä esimerkin kannalta, vähensihän se osaltaan riippuvuutta tuontienergiasta. Olen asiasta vakuuttunut edelleen.
Pidin avajaisissa puheen, joka ei aikanaan herättänyt juuri mitään huomioita. Ohessa kuitenkin otteita puheesta, koska menneestä voi ottaa oppia:
”Suomen energiahuolto turvataan hajauttamalla se useisiin polttoaineisiin ja hankintalähteisiin. Niin ikään turvataan riittävä kotimaisuusaste. Se on tällä hetkellä noin 35 %. Suomen ilmasto- ja energiastrategian mukaisesti kotimaisen sähköntuotantokapasiteetin tulee kattaa kulutus kaikissa tilanteissa, myös sähköntuonnin ollessa estyneenä. Tavoitteena on kasvattaa energian hankinnan omavaraisuus yli 55 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Nyt avattava lämpölaitos on askel kohti tätä tavoitetta.”
”On uskallettava sanoa, että pahimmillaan Suomen riippuvuus tuontipolttoaineista voi heikentää maamme turvallisuutta. Kotimaisen energian tuotantoa ja käyttöä onkin määrätietoisesti pyritty kehittämään. Huoltovarmuuden lähtökohtina ovat toimivat kansainväliset markkinat, monipuolinen teollinen pohja, vakaa julkinen talous, kilpailukyky sekä pitkäjänteinen investointeihin kannustava politiikka. Kotimaisen energian käytön lisääminen monipuolistaa hankintalähteitä ja vähentää riippuvuutta tuontipolttoaineista.”
”Euroopan turvallisuusympäristö on heikentynyt. Maanosamme laitamilla on pitkäkestoisiksi venyneitä jäätyneitä konflikteja. Kriisien luonne näyttääkin osin muuttuneen avoimesta sodankäynnistä vuosia jatkuviksi häiriötilanteiksi. Itämeren turvallisuustilanteen heikentyessä Suomi olisi vaikeassa asemassa, koska logistiikkamme perustuu haavoittuviin meriyhteyksiin. Varmuusvarastointi auttaa, mutta vain muutamia kuukausia. Paras lääke energiaturvallisuuden kohentamiseen onkin energiantuotannon kotimaisuusasteen kasvattaminen. Siihen, mikä on omissa käsissä, voi luottaa.”
”Kansalliset energiavaramme koostuvat vesivoimasta, puusta ja turpeesta. Jatkossa myös uusiutuvien energiamuotojen merkitys kasvaa. Niiden ongelmana on tuotannon tasoon liittyvät vaihtelut. Tuulivoima ei lämmitä, jos ei tuule. Huoltovarmuuden kannalta onkin olennaista, että tuotantoa pystytään kasvattamaan kysyntähuippujen mukaan esimerkiksi tuulettomina pakkaspäivinä. Tämä edellyttää riittävän varakapasiteetin ylläpitoa. Trendi, jossa vähällä käytöllä olevia, mutta merkittävää huippukapasiteettia tarjoavia hiilivoimaloita suljetaan, on huolestuttava. Energiantuottajilla ei ole enää kannustimia investoida tuotantokustannuksiltaan korkeampiin lauhdevoimaan tai yhdistettyyn sähkön- ja lämmöntuotantoon. Tähän haasteeseen tulisi keksiä ratkaisuja lähiaikoina, sillä sähköntuotantomme ei kata huippukulutuskausien tarvetta.”
”Huoltovarmuuttamme voidaan parantaa myös vähentämällä energiankulutusta. Rakentamalla laadukkaammin, kehittämällä laitteiden ja koneiden hyötysuhteita sekä ottamalla talteen hukkaenergiaa edistetään myös yhteiskuntamme kriisinsietokykyä. Sähköverkon vakautta voidaan parantaa uusilla älykkäillä ratkaisuilla, joilla kulutuspiikkejä tasoitetaan.”
”Suomen merkittävää energiariippuvuutta Venäjästä – 70 % energiantuonnista – perustellaan taloudellisella kannattavuudella. Keskusteluissa viitataan usein siihen, että Venäjältä tuotavat energiavirrat ovat korvattavissa muulla tuonnilla. Suomen tai koko EU-alueen päätös tuoda öljyä, kaasua tai muita polttoaineita kuin Venäjältä, johtaisi hintojen nousuun ja siten yritysten voittomarginaalien supistumiseen. Suomen energiahuollossa tulisi mielestäni kuitenkin edelleen pyrkiä Venäjä-riippuvuuden vähentämiseen.”
”Kaasun merkitys Suomen energiapaletissa on vähäisempi kuin monissa muissa EU-maissa. Noin 10 % sähkön- ja lämmöntuotannostamme nojaa kaasuun, joka virtaa sekin käytännössä kokonaisuudessaan Venäjältä. Kaasua käyttää pääosin teollisuus ja suunnittelussa on huomioitu mahdollisuuksia korvata kaasua tarvittaessa muilla polttoaineilla. Suomen huoltovarmuutta kaasun osalta kehitetään edelleen parantamalla nesteytetyn maakaasun terminaali-infraa ja rakentamalla nk. Baltic-Connector -putkiyhteys Suomen ja Viron välille. Mielestäni tulisi myös selvittää mahdollisuus yhdistää esimerkiksi Porin LNG-terminaali Etelä-Suomen putkiverkkoon. Lisäksi tulee edistää biokaasun käyttöä. Sen kokonaispotentiaali on kuitenkin vain noin 5 %:a Suomen kaasunkäytöstä. Näin ollen se on ainoastaan täydentävä energiamuoto.”
”Turve vastaa noin 10 %:sta Suomen sähkön ja lämmön tuotantoa. Turve on täysin kotimainen polttoaine, jota tuotetaan soilla ympäri Suomea. Koska turvetta ei luokitella uusiutuvaksi energialähteeksi, sen käytön ominaispäästöt ovat kivihiilen päästöjä hieman suuremmat. Näin ollen sen käyttö tulee todennäköisesti laskemaan tulevaisuudessa. Tämä on huoltovarmuuden kannalta huono asia. Turpeen käyttö tulisi säilyttää sellaisella tasolla, että infrastruktuuri mahdollistaisi tuotannon merkittävän kasvattamisen kriisitilanteessa. Turvetta on tarpeen varastoida myös sen tuotantoon liittyvän sääriskin vuoksi: huonoina vuosina turpeen nostomäärät voivat jäävät hyvinkin alhaisiksi.”
Täysin samaa mieltä. Kirjoitin 2014 että tulee sota ja Suomen pitäisi hajauttaa energiantuotantonsa ja lisätä omavaraisuutta tilanteen kriisiytymistä silmällä pitäen. Nyt olemme tässä tilanteessa, riskit ovat realisoituneet ja Suomi tekee miljarditappioita kun on jättänyt varautumatta. Nyt nuo voimalat jauhaisivat rahaa kotimaahan ja samalla varmistaisivat edullisen ja varman sähkönsaannin vaikeissakin olosuhteissa.
”Olemme laman siivittämänä menossa kohti sotaa, ainoastaan sen laajuus on enää arvoitus. Nyt ovat viimeiset hetket valmistautua kohtaamaan tuleva. Energiaa, suojaa ja ruokaa. Siinä ne tärkeimmät omavaraisuuden kannalta. Näissä meillä on paljon korjaamisen varaa.
Huoltovarmuuden ja omavaraisuuden nostaminen energiantuotannnossa olisi nyt erittäin tärkeää. Meillä on valtavasti energiaa, jonka hyödyntäminen ja samalla huoltovarmuus ja omavaraisuus on lainsäädännöllä torpedoitu. Kriisitilanteessa ydinenergia ei ole ratkaisu sen haavoittuvaisuuden tähden. Energiantuotanto pitäisi hajauttaa ja tätä vaihtoehtoa suosivat meidän omat energianlähteemme, turve ja puu.
Nyt olisi tärkeää pysytellä tapahtumien edellä, joka merkitsee tarttumista kotimaisen energiantuotannon epäkohtiin terävästi ja mieluummin liioitellun aggressiivisesti. Kohtalokkaimman virheen voi tehdä peesaamalla tapahtumien jäljessä ja tekemällä liian vähän ja liian myöhään.” (TK 2014)
Ilmoita asiaton viesti
”Energiantuotanto pitäisi hajauttaa ja tätä vaihtoehtoa suosivat meidän omat energianlähteemme, turve ja puu.”
Turpeen käyttö energialähteenä Suomessa käytännössä kiellettiin, ja turvesoita ennnallistetaan pörriäisten asuinalueeksi. EU pyrkii rajoittamaan puun energiakäyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkökehitysmaa Suomen energiahuoltoa ei voida turvata mitenkään muuten, kuin kuin rakentamalla uusi ydinvoimala Olkiluoto 3:n jälkeen ja mahdollisimman nopeasti.
Muiden maiden sähkötoimitusten varassa olevan sähkökerjäläisen osa on liian karu.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkällä tähtäimellä ydinvoima on lopullinen ratkaisu, mutta kuljettaessa siihen päämäärään pitää joustaa vihreistä arvoista ja ylläpitää turve- sekä hiilivoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Turpeen enegiakäyttö Suomessa käytännössä kiellettiin, ja turve luokiteltiin uusiutumattomaksi luonnonvaraksi, vaikka turvekerros soilla kasvaa jatkuvasti kasvien maatuessa.
Poliitikkojen aivan järjetön aivopieru sekin kielto.
Ilmoita asiaton viesti
Olen usein kuullut puhuttavan, että turve on Ruotsissa uusiutuva luonnonvara. Säädetään Suomenkin lakiin turve uusituvaksi luonnonvaraksi. Niin helppoa se on.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Meillä halutaan aina mennä vaikeimman kautta, ihan aina.
Ilmoita asiaton viesti
Meillähän on kansalaisaloite.fi-palvelu käytettävissä. Joku juristeriaan perehtynyt lukija voisi tehdä aloitteen. Tänä talvena 50000 kannattajan saavuttaminen luulisi olevan helppoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei olisi nykyisessä eduskunnassa läpimenomahdollisuuksia. Tuskin edes ehtisi käsittelyyn ennen vaaleja. Mutta niiden jälkeen…
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kansalaisaloitteen keräysaikakin on puoli vuotta.
Kansalaisaloitteen menestyksellinen läpi vienti edellyttää, että sitä laatimassa on lainsäädäntöön perehtynyt henkilö. Jotta aloite saisi riittävästi kannatusta sen markkinointiin varsinkin somessa pitäisi löytyä osaava henkilö. Koen, että minulla ei noita taitoja insinööritaustasta johtuen ole. Siksi toivonkin, että US-puheenvuoron lukijoista löytyisi tuollainen tiimi.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin olen kuullut tämän ankan sanoisinko että ziljoona kertaa. Todellisuudessa Ruotsi tilastoi vähäisen turpeenkäyttönsä fossiilisiin aivan kuten kaikki muutkin EU-maat. Toinen asia sitten on, että se mikä määritetään uusiutuvaksi, pitäisi perustua asiantuntijoiden eikä poliitikkojen mielipiteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ottamatta kantaa turpeen uusiutuvuuteen tai fossiilisuuteen sitä pitäisi alkaa käyttää energian tuottamiseksi tässä ja nyt joka tapauksessa. Väännetään kättä asiasta sitten joskus myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin, että asiasta on jo tehty kansalaisaloite. Se sai kannatuksensa 51027 hyvin lyhyessä ajassa. Nyt se on lähetetty eduskuntaan käsittelyyn 29.9.2021.
Tuo kansalaisaloite on ollut uutispimennossa. Nykyhallitus on varmaankin haudannut se jonnekin byrokratian syövereihin.
Tässä linkki aloitteen sivuille:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7914
Taitaa Härkösen ankat uida eri lammessa. Onkohan tuossa lammessa paljon viherlevää. Se on tietääkseni myrkyllistä.
Ilmoita asiaton viesti
On paljon kirjoiteltu ja puhuttu, koskakohan on tekojen aika ja kenen toimesta, onko ex ministerillä siihen konsepti jo valmiina ?
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan että on, jos kysytään. Jussi Niinistö takaisin päivän politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Turpeen alasajo on anteeksiantamaton virhe.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sun pitäis vielä alkaa uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2018 puheessa on paljon oikeaa asiaa.
Lisään kuitenkin ydinvoiman, jonka rakentamista olen aktiivisesti ajanut. Suomeen täytyy rakentaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Sarjatuotantona kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta. Se tarkoittaa 4000 MW uutta tuulesta ja auringosta riippumatonta sähköntuotantoa.
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm
Haluttaessa ydinvoimaloiden polttoainekin saadaan kotimaasta kotimaisella työllä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Nordpool ja Keski-Euroopan sähkövaje vaikuttaisivat sähkön hintaan Suomessa tilanteessa, jossa Suomi olisi sähkön tuotannossa omavarainen ympäri vuoden?
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on nähty sillä tässäkin kuussa on ollut päiviä jolloin Suomi on ollut sähkön nettoviejä. Hinta on silti ollut luokkaa 40 – 50 c/kWh.
On voinut olla tilanne, että PohjoisRuotsista on ostettu sähköä hintaan n. 10 c/kWh ja myyty Viroon hintaan n. 40 c/kWh.
Omavaraisuus ei sinänsä pelasta hintatilannetta. Ongelman ydin on sähköpörssi. Sen käyttöä lobbaavat sähköntuottajat sillä se takaa jatkuvan ”ylituoton”
Onko pakko myydä pörssin kautta? ilmeisesti mikään ei pakota, mutta totta kai halutaan jos se takaa paremman tuoton. Toinen asia on myös hinnanmuodostusmekanismi. Ketkä muut kuin tuottajat ovat hyväksyneet mekanismin mikä takaa maksimaalisen hinnan? Kuka valvoo?
Riittäisikö se, että ne jotka ovat tarjonneet sähköä pörssiin saisivat vain sen hinnan minkä ovat pyytäneet eivätkä maksimihintaa. Näinhän se osakepörssikin toimii, että myyjä saa vain sen hinnan minkä on laittanut rajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu, että luullaan virheellisesti omavaraisuuden takaavan automaattisesti halvan sähkön hinnan.
”Nordpool on Euronextin (66 %) sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden (tarkemmin Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Viron ja Liettuan) kantaverkkoyhtiöiden yhdessä omistama sähköpörssi”.
”Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Omistajina ovat Suomen valtio ja suomalaiset eläkeyhtiöt”.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuntuu, että luullaan virheellisesti omavaraisuuden takaavan automaattisesti halvan sähkön hinnan.”
Tuo ”automaattisesti” on hyvä sana tuossa lauseessa. Vaikka se ei automaattisesti mitään takaakaan, niin kyllä se potentiaalia antaa kohtuullisemmalle hintatasolle erilaisine hintarakennemuutosvaihtoehtoineen.
Ilmoita asiaton viesti
Euronex on hollantilainen pörssiyhtiö ja muut Nordpoolin omistajat valtiollisia kantaverkkoyhtiöitä. Nordpool-sähköpörssi on siis omistajiensa business – ei mikään virallinen instanssi. Vaikka näillä kantaverkkoyhtiöillä onkin vähemmistöomistajuus niin heidän kuitenkin piitäisi pystyä vaikuttamaan sähköpörssin hiontalogiikkaan. Halua ei kuitenkaan näytä olevan? Kantaverkkoyhtiöiden omistajat (eli valtiot) eivät jostain syystä tohdi puuttua ongelmaan vaan parsivat seurauksia kompensointi-himmelillä.
Ilmoita asiaton viesti
Voiko vastaus olla niin yksinkertainen, että halua ei löydy, koska tällä omistajat tienaavat niin hyvin?
Ilmoita asiaton viesti
Totuus voi olla myös yksinkertainen. Suurimpia voittajia ovat suuret sähkön tuottajat kuten Fortum ja UPM ja nykyisin myös tuulivoimayhtiöt. Osannevat varmaankin lobata Fingridin päättäjiä?
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän hallituksen aikana olisi pitänyt tehdä. Eikä olisi pitänyt yllyttää sähköyhtiötä sijoittamaan uhkapeliin ulkomaille. Kikyloikasta tuli mahalasku.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaikille kommentaattoreille. Virheitä on tehty Suomen energiapolitiikassa kosolti, ne on tunnistettava ja niistä on otettava opiksi. Ja kun historialinjalla jatketaan, niin onhan näistä virheistä matkan varrella varoitettu. Yhtenä esimerkkinä kirjallinen kysymykseni liki kymmenen vuoden takaa:
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=kk+531/2013
Ilmoita asiaton viesti
Poliittisen keskustelun ydin on tässä Jan Vapaavuoren vastauspuheen lauseessa: ”Tämän lisäksi meillä on käytössä tehoreservijärjestelmä, jolla varmistamme tehon riittävyyden.”
Mitään vastuuta lausuman oikeellisuudesta ei ole, pelkää puhetta vain…
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuvaava on myös sitä edeltänyt lause: ”Lähtökohtaisesti päätökset uuden voimalakapasiteetin rakentamisesta perustuvat markkinalähtöisiin mekanismeihin.”
Sähkö on kuitenkin nykyihmiselle perushyödyke, jonka saanti on turvattava myös ei-markkinalähtöisin mekanismein. Koska huoltovarmuus.
Ilmoita asiaton viesti
Pelkällä ruualla tuotetut aineettomat arvot on ylivoimaisesti paras tulevaisuuden energiansäästömuoto.
Hyvin harvoin puhutaan siitä energiansäästökeinosta että materialistista kulutusta pitää alas ja aineettomien arvojen kulutusta ylös.
Taustalla ollen siis ajatus että materialismi saisi jatkua kuten ennenkin.
Mitä enemmän ihminen elää tyydyttävästi vain ruuan energialla sitä parempi.
Kaikelle ihmiskunnassa ja luonnossa.
Ja aineettomien arvojen kulutuksen ja kasvun ytimessä on juuri se että sitä tuotetaan usein vain ruuasta saadulla ihmisen energialla.
Ilmoita asiaton viesti
Uusi tekniikka tuo lisää vaihtoehtoja. Wärtsilä esitteli juuri tuulivoimaan ja vetyyn pohjaavan vaihtoehtonsa säätövoiman tuotantoon. On mahdollista että magnesiumhydroksidi lyö läpi liikennepolttoaineena.
Eräs Metsälehden lukija mietiskeli blogin aiheeseen liittyvästi, kannattaisiko fossiilisen tuontienergian sijaan käyttää enemmän puuta ja turvetta. Ainakin energian osalta vaihtotase korjaantuisi.
https://www.hs.fi/talous/art-2000009263064.html
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/buimonen/tahnamaista-magnesiumhydridia-tankkiin-ja-kovaa-ajoa/
https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/paastot-nolliin-ja-vaihtotase-kuntoon/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkeistä. Jos tästä energiakriisistä jotain hyvää hakee, niin tilanne pakottaa vauhdittamaan keksintöjen viemistä käytäntöön.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän niitä on ja kosolti, ei ole härmään kelpuutettu, Hanoi on kaukaisin kiinnostunut, mutta katsotaan eteenpäin !
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Ja lisää miljarditappioita tulee kun lapetaan turvemailta ojat umpeen lisätään metsäkatoa aiheuttavaa tuulivoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Punavihreä hallitus tuhosi tämänkin huoltovarmuuden. Sokea usko ikuiseen edulliseen energiaan Venäjästä upposi päättäjiimme. Kreml ajoi agendaansa ja moni ahne päättäjä ja vaikuttaja sokaistiin vaikka kaikki tunnusmerkit oli nähtävissä kuinka tulee käymään. Uskomatonta.
Ilmoita asiaton viesti