Syntyvyys kestävälle tasolle
Yksi Suomen historian suurista hallinnollisista myllerryksistä oli sote-uudistus eli hyvinvointialueiden perustaminen. Se on perustavaa laatua oleva yritys vastata ikääntyvän Suomen haasteisiin.
Viime vuonna maahan syntyi lapsia vähiten sitten 1860-luvun suurten nälkävuosien, kun taas kuolleiden määrä oli suurin sitten viime sotien. Kokonaishedelmällisyysluku oli mittaushistorian heikoin: 1,32 lasta per nainen. Keski-Pohjanmaan 1,73 oli kaikista maakunnista korkein luku.
On yleislänsimainen trendi, että syntyvyys alenee ja väki vanhenee maansisäisen muuttoliikkeen kohdistuessa kasvukeskuksiin. Suomessa näivettymisen kierre on erityisen nopea, muita pohjoismaita nopeampi. Mainittakoon myös meikäläinen erityispiirre: koiria hankitaan enemmän kuin lapsia.
Työvoimapula uhkaa. Paljon puhuttu puhdas siirtymä (tai vihreä, ymmärtääkseni sama asia) on tuomassa esimerkiksi Keski-Pohjanmaalle lähitulevaisuudessa tuhansia uusia työpaikkoja. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta sekään ei kaikkea ratkaise. Tarvitaan syntyvyyden palauttaminen kestävälle tasolle. Muun maan pitäisi päästä edes Keski-Pohjanmaan tasolle, mieluiten yhdessä sen ylittäen.
Mitä tehdä? Avioliittoon ei mennä entiseen tahtiin ja ensimmäinen lapsi saadaan entistä vanhempana, jos saadaan. On herkkä kysymys, kuinka vapaaehtoista lapsettomuus yhteiskunnassamme oikeastaan on.
Lopuksi hieman provosoiden: pitäisikö kouluissa opettaa ehkäisyn sijaan miten ja miksi lapsia saadaan? Perheen perustamisen tarkoitus on kuitenkin myös toimivan suomalaisen yhteiskunnan säilyminen.
”Keski-Pohjanmaan 1,73 oli kaikista maakunnista korkein luku”
Siellä lestadiolaisuus pitää huolen syntyvyydestä. Kasvukeskuksissa Islam tulee korjaamaan tilanteen.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan osaltaan niinkin, mutta käsitykseni mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on kyllä merkittävästi enemmän lestadiolaisia kuin täällä Keski-Pohjanmaalla. Ehkä joku osaa sanoa tarkemmin?
Ilmoita asiaton viesti
Selittäisikö tilannetta se, että Pohjois-Pohjanmaalla keskiarvoa laskee väkirikas Oulu, missä ihmiset kaupunkilaisten tapaan tekevät vähän lapsia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo voi olla oikea oivallus. Vaikka Pohjois-Suomessa maaseudulla on prosentuaalisesti enemmän lestadiolaisia, niin tuskin koko väestöstä Keski-Pohjanmaahan verrattuna. Keski-Pohjanmaahan on pelkästään maaseutua, jos ”totta” puhutaan. Älköönpä kukaan tule huomauttamaan, että onhan siellä kaupunkejakin, kuten Toholampi, Lestijärvi, Kaustinen …
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä tuosta murehtimaan,jos kerran nyky nuoret ei ole kuinnostunu omasta tulevaisuudestaan/ vanhuudestaan.
Ylempänä todettiin,kyllä muslimit hoitaa tyhjiön joka jää.
Ilmoita asiaton viesti
Lapset tulevat kaiken aikaa kalliimmiksi kasvattaa ja huolehtia. Ennen lapset saattoivat mennä työelämään 18 vuotiaina ja ejättivät sitten itsensä. Nykyisin itsenäistymis ikä on noussut 22-24 vuoteen ja vihille mennään sitten myöhemmin. Omat lapseni näyttävät pariutuvan lähempänä 30 ikävuotta.
Sama ilmiö on havaittavissa Indonesiassa ainakin Länsi-Jaavalla. Korkeamman elintason saavuttaminen on nuorille perheille etusijalla. Ehkäisy on aivan Suomen tasolla ja täysin hyväksyttyä. Abortin saaminen saattaa olla vaikeampaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ennen lapset saattoivat mennä työelämään 18 vuotiaina ja ejättivät sitten itsensä.” Ja usein myös vielä nuorempina. Ihmisten pitäisi mennä toihin hyvin nuorina, koska työ opettaa tekijäänsä, ei koulu. Opiskelu työn ohessa opettaa eniten. Siten se Elon Muskin on pätevöitynyt raketti-insinööriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täysin samaa mieltä. Itse opin ammattini vasta työelämässä vanhemmilta työntekijöiltä. Koulu oli valitettavasti opettanut enimmäkseen jo vanhentunutta tietoa, eivätkä oppikirjat olleet enää ajantasalla.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko syytä tuoda myös miesten ja isien näkökulma perheeseen, lastenhankintaan ja lasten huoltajuuteen sekä asumis- ja kasvatusjärjestelyihin, lastenhuollon päätöksentekoon sekä yhteiskunnan sukupuolirasismiin ko. alueilla.
Keskustelussa kun on ollut miehenmentävä aukko.
Syntyvyyden osalta sen juurisyissä on haluttu vaieta myös miesten kohtelusta suhteessa lapsiinsa parisuhteiden purkautuessa. Tämän ovat myös ylisukupolvisesti nähneet jo useat nykysukupolvien lastenhankintaiässä oleva pojat perheissään.
Tilannetta voisi verrata miesten osalta Putinin turvatakuihin jotka hän antoi Ukrainalle.
Suomalainen viranomaiskoneisto yhdessä äidin kanssa vertautuu täysin edelliseen, miehen asemana on joutua tuhotuksi, menettää läheiset suhteet lapsiinsa, usein jopa kokonaan sekä joutua myös taloudellisesti tuhotuksi sekä kamppailemaan usein vuosikausia ylivoimaista hyökkääjää, Spetsnazin kaltaista virkanaiskoneistoa vastaan.
Ennen kuin tässä tapahtuu muutos luvut eivät nouse.
Voidaankin sanoa että miesten tasa-arvoinen kohtelu ja kohtelu niin OECD:n suurimmat koulutussaavutusten erot sukupuolten välillä omaavassa koulujärjestelmässämme, kuin erityisesti perhepalveluissa sekä -oikeudessa ovat erittäin merkittävä seikka siinä, haluavatko miehet yleensä lapsia, ja jopa siinä, onko täällä tulevaisuudessa väestöä tai tahtoa puolustaa tätä maata vai ei, nykypolitiikka on tie laajaan turvapaikan hakemiseen naapurimaista maasta joka kohtelee miehiä toisen luokan kansalaisina ja sen jälkeen odottaen heitä lähtemään kuolemaan tämän järjestelmän puolesta.
Tänne tulleet turvapaikanhakijat tuskin myöskään korjaavat tätä vajetta.
Ilmiö ei ole uusi mutta nyt on viimeiset ajat korjata sitä ellei katastrofia haluta.
Kirjoitin jo artikkelissani: Miika Lehtonen (2007) Voiko isä olla lapsen hyvä huoltaja? Teoksessa: Mies vailla tasa-arvoa. Tammi (Gummerus Kirjapaino).
”Kysyin tämän artikkelin otsikossa, mahtuuko isyys käsityksiin lapsen hyvästä huoltajasta. Vastasin tähän kysymykseen että mahtuu osittain, mutta vain lähinnä ydinperheessä.
Sen ulkopuolella isyys näyttää mahtuvan käsityksiin hyvästä huoltajasta varsin huonosti.
Onkin kriittisesti selvitettävä, tutkittava ja määriteltävä uudelleen niitä lapsen edun määrittelyn lähtökohtia, isyydelle asetettuja odotuksia ja vaatimuksia sekä mies- ja isäkäsityksiä suhteessa äitiyteen, jotka tällä hetkellä usein piilevästi ovat vallalla erilaisissa viranomaisorganisaatioissa ja myös julkisessa mielipiteessä ja mediassa. Myös lainsäädännön tasolla on tehtävä muutoksia.”
Ilmoita asiaton viesti
Maailma ilmeisesti koetaan (väärästi) niin kurjaksi paikaksi, että lapsia ei haluta tänne enempää kärsimään. Jos et ole lukenut kirjaa ”Faktojen maailma”, niin suosittelen lämpimästi lukemaan sen. Ymmärrät sen luettuasi, että maailmassa ei koskaan ole mennyt niin hyvin, kuin täällä juuri nyt parhaillaan menee. Meillä ihmisillä on varsin erikoinen tapa painottaa vain epäkohtia, vaikka kaikenlainen hyvyys valtaa alaa yhä enenevässä määrin. Maailma pelastuu, koska sen on pakko, niin.
Ilmoita asiaton viesti
Maailma selviää kyllä, luotan ihmiseen. Ydinsodalla peloteltiin, kun olin lapsi. Viime ajat on peloteltu ilmastonmuutoksella. Tulevaisuudessa pelotellaan jollain muulla.
Ilmoita asiaton viesti
60-luvun lopulla peloteltiin ilman saasteilla, 70-luvulla jääkaudella, 80-luvulla AIDS:lla ja happosateilla, 90-luvulla otsonikadolla …
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän suurin osa kansasta hoksaa näivetystaudin, joka näkyy monella sektorilla.
Ei se tauti siitä muutu, jos oireita nostelee esiin, ellei johda osuvuutta hakeviin toimiin.
Vähän kuin pakolaisjuttu. Varmasti kuormittaa, mutta alas mentäisiin pakolaisista huolimatta, jne.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä muistaa, että myös asuntopolitiikka on väestöpolitiikkaa. Esimerkiksi Helsingissä jo nelihenkisen perheen asumiskustannukset ovat niin jäätävät – vuokra helposti 2000 e/kk – että täällä ei tavallisella keskituloisella ole juuri varaa lapsia tehdä, kun perheen tarvitsemat lisäneliöt ylittävät maksukyvyn.
Ilmoita asiaton viesti
Mieleen ei voi olla tulematta koko seudusta ja sen toimista tämä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarmonahkamaki/miten-terveyskeskusten-jonoja-laakarille-voitaisiin-purkaa/#comment-4006860
Vuotokohtana on puron sijaan hyöky. Minne perusaltaaseen lie valunut… ja millä tavalla on alla vellovaksi asettuva.
Odotettavaa on.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin keinotekoinen ongelma, joka lakkaa olemasta, kun lakataan välittämästä siitä, minkä näköiset ihmiset töitä tekevät.
Maapallon tasolla syntyvyys pitää ”palauttaa kestävälle tasolle” eli sitä on yhä vähennettävä. Pienemmissä yksiköissä työperäinen maahanmuutto hoitaa tarvittavan sopeutumisen. Ihan kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo.
Perusbyrokratia avautuu kuin saluunan ovet, kun käytäntöjä sovelletaan uudistulokkaiden tapaukseen. Eiköhän ole kohtuullista, uusia kohtaan.
Toimessa on tosiaan kohtia, jotka tulee ottaa huomioon. Voisikin mennä tällä moodilla, mitä helposti tapana.
Väistämättä tulee mieleen, vai miten näistä on sopiva ajatella?
Ilmoita asiaton viesti
Äärimmäisen huono blogi sinulta.
Se on päivänselvää, että lapsia ei hankita, kun ei ole monta kymmentä vuotta kestävää työsuhdetta vaan sirpaleisia sellaisia suhteita, niin niihin varaan ei voi alkaa miettimään mitään perhesuhteita.
Jos valtio alkaisi tukea roimasti perheympäristöön, niin silloin saattaisi herätä kiinnostusta perheen perustamiseen.
Minä en ole vieläkään mitään alkanut tekemään perhettä, kun nykyinen kurjuus on edelleen tosiasia ja minä en lapselle antaisi samanlaista kurjuutta.
Minulla toimii terve järki, nykyisellä hallituksella sellaista tervettä järkeä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös olekin, mutta sai se sinutkin kirjoittamaan… Hyvä, että blogini sai ihmisiä ajattelemaan. Paljon on palautetta tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai blogisi sai minut kirjoittamaan sen, että missä todellisuudessa eletään ihan siellä ruohonjuuren tasolla. Pitää kyetä katsomaan sieltä asti ja unohtamaan omat hirmuiset tulot ja osattava asettumaan köyhän housuihin, että miltä tuntuu ja mitä kaikkea pitää korjata. Korjaamista on paljon siltä tasolta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo miten on helppo ja melko selvä asia kaikille. Miksi on jo hieman vaikeampi, eikä yhteiskunnan tarpeet ole se tärkein vastaus ihmisten mielissä. Veikkaisin lisääntymisbiologian (myös psykologian) jotenkin häiriintyneen mukavaa ja helppoa elämää elettäessä ja erilaisten järjettömien vihervouhkausten vallitessa digitaalisessa reaaliaikaisessa todellisuudessa, joka näyttäisi povaavan, että hyvää tulevaisuutta ei oikeastaan ole. Kyllä maailmassa ihmisiä piisaa ihan tapettavaksi asti, kuten olemme huomanneet oikeastaan koko ihmisen menneisyydestä ja nykyhetkestä.
Ilmoita asiaton viesti