Syntyvyys kestävälle tasolle

Yksi Suomen historian suurista hallinnollisista myllerryksistä oli sote-uudistus eli hyvinvointialueiden perustaminen. Se on perustavaa laatua oleva yritys vastata ikääntyvän Suomen haasteisiin.

Viime vuonna maahan syntyi lapsia vähiten sitten 1860-luvun suurten nälkävuosien, kun taas kuolleiden määrä oli suurin sitten viime sotien. Kokonaishedelmällisyysluku oli mittaushistorian heikoin: 1,32 lasta per nainen. Keski-Pohjanmaan 1,73 oli kaikista maakunnista korkein luku.

On yleislänsimainen trendi, että syntyvyys alenee ja väki vanhenee maansisäisen muuttoliikkeen kohdistuessa kasvukeskuksiin. Suomessa näivettymisen kierre on erityisen nopea, muita pohjoismaita nopeampi. Mainittakoon myös meikäläinen erityispiirre: koiria hankitaan enemmän kuin lapsia.

Työvoimapula uhkaa. Paljon puhuttu puhdas siirtymä (tai vihreä, ymmärtääkseni sama asia) on tuomassa esimerkiksi Keski-Pohjanmaalle lähitulevaisuudessa tuhansia uusia työpaikkoja. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta sekään ei kaikkea ratkaise. Tarvitaan syntyvyyden palauttaminen kestävälle tasolle. Muun maan pitäisi päästä edes Keski-Pohjanmaan tasolle, mieluiten yhdessä sen ylittäen.

Mitä tehdä? Avioliittoon ei mennä entiseen tahtiin ja ensimmäinen lapsi saadaan entistä vanhempana, jos saadaan. On herkkä kysymys, kuinka vapaaehtoista lapsettomuus yhteiskunnassamme oikeastaan on.

Lopuksi hieman provosoiden: pitäisikö kouluissa opettaa ehkäisyn sijaan miten ja miksi lapsia saadaan? Perheen perustamisen tarkoitus on kuitenkin myös toimivan suomalaisen yhteiskunnan säilyminen.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu