Tuulivoimaa Pohjanmaalle

Tuulivoimaloiden tekninen kehitys on viime vuosina harpponut eteenpäin. Voimaloista voi olla mitä mieltä tahansa mutta tänä päivänä tosiasia kuitenkin on, että maalle rakennettava tuulivoima on kilpailukykyinen tapa tuottaa uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa. Erityisen paljon tuulivoimaa on rakentunut tai rakentumassa Pohjois-Pohjanmaalle, mutta on sitä riittänyt myös  Keski-Pohjanmaalle. Olen saanut toimia reilu puoli vuotta keskipohjalaisen Kannuksen kaupunginjohtajana ja olen mielenkiinnolla seurannut tilanteen kehittymistä.

Pari viikkoa sitten varmistui, että Kaukasen kahdeksan tuulivoimalan tuulipuistohanke käynnistyy. Rakentajana on suomalaisten energiayhtiöiden omistama Puhuri Oy. Kannuksessa on jo entuudestaan Kuuronkallion tuulipuisto toiminnassa ja Mutkalammin puiston rakennustyöt ovat käynnissä. Ei siis kahta puistoa ilman kolmatta.

Kuuronkallion 14 tuulivoimalan puisto tuotti viime vuonna kaupungin kassaan liki puoli miljoonaa euroa kiinteistöverotuloina. Loppuvuonna käynnistyivät Mutkalammin 69 voimalan tuulipuiston rakennustyöt metsän hakkuilla ja tiestön rakentamisella, parhaillaan tehdään perustuksia. Isot on puitteet, kävimme viime viikolla kaupungin delegaation kanssa tutustumassa työmaahan. Pelkästään yhden myllyn perustukseen menee noin tuhat kuutiota betonia!

Kuvassa voi olla luonto

Kannuksen alueelle Mutkalammin voimaloista tulee 39 kappaletta. Kun nämä kaikki 61 myllyä pyörivät, tuottaa se vuonna 2023 arviolta reilut kaksi miljoonaa euroa kiinteistöverotuloina kaupungille – puhumatta siitä, mitä maanomistajat saavat.

Kooltaan suurin tuulipuisto rakentuu siis Mutkalammin suuntaan. Se levittäytyy 150 maanomistajan yhteensä noin 4 800 hehtaarin alueelle Kannuksessa, Kalajoella ja Kokkolassa. Puiston omistaa ranskalainen Neoen. Tuulipuiston tuotanto tullee vastaamaan noin kahta prosenttia Suomen vuotuisesta sähköntuotannosta.

Mutkalammella tullaan käyttämään kahta erilaista, mutta samaa kokoluokkaa olevaa turbiinimallia. Pyyhkäisykorkeus on 220 metriä, joten myllyt tulevat kyllä muuttamaan maisemaa. Lavan pituus on 82 metriä, ja ne toimitetaan kokonaisina meriteitse Suomeen Turkista tai Tanskasta. Ensi vuonna tapahtuva maakuljetus Mutkalammille onkin näkemisen arvoinen operaatio. Jokaisen tiemutkan jyrkkyys on tarkistettava ja joitain kurveja loivennettava.

Tuulivoimasta saaduilla verotuloilla tulee olemaan merkittävä rooli pohjalaiskuntien taloudelle. Pienen Lestijärven kunnan talouden tuulivoima tulee suorastaan pelastamaan. Lisäksi alueen yrityksille rakennusvaihe tuo työtä ja toimeentuloa. Kauas on tultu niistä ajoista, kun allekirjoittanut vieroksui syöttötariffein tuettua tuulivoimaa. Tänä päivänä toiminta on voimaloiden teknisen kehityksen johdosta markkinaehtoista niin kuin pitääkin.

+8
Jussi Niinistö
Sitoutumaton Kannus

Kaupunginjohtaja. Entinen puolustusministeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu