Veteraanien perintö elää

Aseet vaikenivat Suomessa tasan 78 vuotta sitten, kun Lapin sota päättyi. Sittemmin tämä päivä on vahvistettu koko veteraanisukupolven juhlapäiväksi ja yleiseksi liputuspäiväksi. Uhrin ansiosta lippu liehuu.

Veteraanien perintö elää monin tavoin, vaikka emme sitä päivittäin pysähtyisikään pohtimaan. Se on itsenäinen isänmaa. Se on kansanvalta. Se on vahva maanpuolustustahto.

Veteraanisukupolvi on jättänyt meille hyvän maan ja velvoittavan perinnön. Meidän nuorempien velvollisuus on huolehtia, ettei tuo perintö valu hukkaan. Yksi konkreettinen tapa osoittaa arvostusta on maamme itsenäisyydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen.

Suomen valinnat puolustuksensa kehittämisessä ovat olleet suurilta linjoiltaan oikean suuntaisia. Suomi ei lähtenyt kylmän sodan päättymisen jälkeen mukaan yleiseurooppalaiseen trendiin, jonka seurauksena miltei kaikki Euroopan valtiot luopuivat yleisestä asevelvollisuudesta, siirtyivät ammattiarmeijoihin ja suuntasivat vähenevät voimavaransa kansallisen puolustuksen sijasta enemmänkin kansainväliseen kriisinhallintaan.

Yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ja kansakokonaisuutta rakentava tapa järjestää koko maan puolustus. Näin ollen turvallisuustilanteen muututtua Suomella on ollut täysin eri lähtökohdat vahvistaa puolustustaan kuin monella muulla maalla.

Tänään vietämme ensimmäistä kertaa kansallista veteraanipäivää sotilaallisesti liittoutuneena maana. Nato-maanakin me valmistaudumme puolustamaan itse omaa maatamme, mutta me emme ole enää yksin. Takanamme on maailman mahtavin puolustusliitto ja sen nyrkki Yhdysvallat, jonka kanssa Suomi parhaillaan viimeistelee liittolaissopimusta.

Venäjä käy laitonta hyökkäyssotaansa jo toista vuotta Ukrainassa, mutta huolimatta pitkästä yhteisestä rajastamme Suomen tilanne on turvallinen. Raja railona aukeaa, mutta sen yli Nato-maa Suomeen ei Venäjä hevin hyökkää.

Nykyinen tilanne on ja oli monen veteraanin harras toive: ei enää koskaan yksin idän sortoa ja hirmuvaltaa vastaan. Talvisodan 105:tta kunnian päivää ei kukaan voi viedä meiltä pois, mutta tulevaisuudessa talvisotamainen skenaario – yksin jääminen idän armoille – on poissuljettu. Naton jäsenenä me emme ulkoista puolustustamme vaan teemme sen jatkossa osana liittokuntaa.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu