Yrittänyttä ei laiteta

Keskipohjalaisen Lestijokilaakson talousalueen keskus on Kannus, jonka kaupunginjohtajana olen reilun vuoden ajan saanut toimia. Pohjalaisittain täällä on vahva yrittämisen henki. Elintarvike- ja puuteollisuudella on pitkät perinteet, kehittynyttä maataloutta unohtamatta. Myös kuljetusala on merkittävä työllistäjä; olen täällä jopa kuullut leikillisen sanonnan, että ”kuljettaminen keksittiin Kannuksessa”.

Työpaikkaomavaraisuus on lähellä sataa prosenttia. Yritysrekisterissä on 516 yritystä, niistä aktiivisesti toimivia on noin 370. Se on paljon noin 5 400 asukkaan pikkukaupungissa.

Suurin yksityinen työnantaja on Pouttu. Puunjalostusteollisuuden tärkeimmät toimijat ovat Kannustalo ja Pihla Group. Kuljetusliikkeistä suurin on R. Mäkelä. Nämä ja monet muut yritykset ovat ylpeyden aihe ja osa kannuslaista identiteettiä.

Vierailin tänään Poutulla ja sain nähdä kuinka Lauantai-makkara syntyy. Klassikot ovat klassikkoja, mutta kasviperäisten tuotteiden osuus Poutun tuotannosta on kasvava (jo 15 %). Maistoimme punajuuripohjaista pyörykkää ja mikäs siinä, hyvältä se juuri uunista tulleena maistui.

Teollisten työpaikkojen lisäksi Kannuksessa on paljon mikro- ja pienyrittäjiä. Itse asiassa peräti 90 prosenttia yrityksistä työllistää yhdestä viiteen henkilöä. Viime vuonna perustettiin 22 uutta yritystä, mikä on lukuna keskiarvo. Tämän kuun alkuun mennessä on perustettu jo 24 uutta yritystä, joten suunta on lupaava.

Yritysten haaste on osaavan työvoiman tai ylipäätään työvoiman saanti. Väki vanhenee ja syntyvyys alenee. Työvoimaa tullaankin tulevaisuudessa tuomaan maahan enenevässä määrin ja ratkaisuja etsitään niin paikallisella, maakunnallisella kuin valtakunnallisella tasolla. Jos työvoiman saatavuuteen olisi helppoja ratkaisuja, ne olisi jo tehty.

Kannuslaisten yritysten investointihalukkuus on hyvä. Toivottavasti se johtaa yrityskoon kasvuun. Keskisuuria yrityksiä saisi meillä olla enemmänkin.

Yrittänyttä ei laiteta eli aina kannattaa yrittää. Näillä ajatuksilla kiitos ja tunnustus suomalaisille yrittäjille sekä parhaimmat onnittelut 75-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Kannuksen Yrittäjät ry:lle. Yrittäjägaalassa nähdään!

+9
Jussi Niinistö
Sitoutumaton Kannus

Kaupunginjohtaja. Entinen puolustusministeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu