Aloitetaan vaikka näistä – ne ilmastotalkoot

Lopetetaan ralliautoilu.

Miksi täysi-ikäiset ihmiset, jotka voisivat (ehkä) tehdä tuottavaa työtä, ajavat viritetyillä autoilla aivan turhaan, polttavat bensaa, saastuttavat ilmakehää, tuhoavat sorateitä, pölyttävät tienoot, metsät ja marjat. Tieltä lentävä auto voi tappaa katsojia. Epistä, eikö?

Jos rallia ei ajettaisi, meillä ei olisi rallikuskien turhaa ”ammattikuntaa” – eikä tarvis kuunnella rallienglantia. Tämä ei ole win-win vaan reilu win – luonto ja ilmasto kiitävät.

 

Lopetetaan pähkähullut FORMULA ajot

Turha on turhaa. Kaamea kalusto lentää ympäri maailmaa ja tuhoaa ilmakehää. Sitten autot kiertävät tylsää rataa, törmäilevät kaiteisiin ja toisiinsa, romua ja saastetta syntyy niin saamaristi. Vakavia onnettomuuksia ja kuolemia on tapahtunut.

Ellei olisi ilma- ja melusaastetta aiheuttavia, ulisevia Formula-autoja ja ajoja, emme olisi koskaan kuulleet Mika Häkkisestä tai Kimi Räikkösestä. Millähän hommilla hekin olisivat sitten itsensä elättäneet?

 

Kielletään ökyveneily

Isot ökyveneet ovat vaarana pien- ja soutuveneilijöille. Känniset ”kapteenit” ajavat kareille ja törmäilevät tuhoisasti. Poliisit joutuvat jahtaamaan ja pelastamaan – löpöä palaa ja maailma saastuu.  Ökyveneille pitäisi paiskata reilusti lisäveroa ja soutuveneen ostajalle kelpomääräinen soutuveneenhankintatuki. Pyöräily ja soutaminen säästävät luontoa ja pitävät kansalaiset kunnossa – herrojen meitä neuvoessa ja nuhdellessa.

 

Kielletään vesiskootterit

Turhaa pörinää, turhan takia.

 

Voisiko kansanedustajien yksityisautoilun kieltää?

Ei voi. Mutta koska edustajamme saarnaavat, kuinka tärkeää meidän tavan kansalaisten on hankkia 100 000 euron sähköautot että maailma pelastuisi, voisimme pontevasti vaatia heiltä esimerkillistä edestä johtamista. Iltalehden kokoamien tietojen mukaan suuri osa kansanedustajista ajaa vähintäänkin 2-litraisilla mahtiautoilla. Vihreiden luontoihmisesimerkki Pirkka ”anteeksi että sanoin nunnuka-lailaa” Petelius ajaa 3,3 litraisella Lexuksella. Miksi hän ei jo aja sähköautolla?

Meidän on nyt järjestettävä kapinakokous Eduskuntatalon edessä: Täten vaadimme, että te kansanedustajat osallistutte omalla esimerkillänne ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Vasta sitten, kun Te ajatte sähköautolla, Te voitte vaatia samaa meiltä.

 

Kielletään puulämmitteiset saunat   

Puulämmitteisen saunan päästöt ovat vakava uhka ilmakehälle. ”Omakotitaloalueella kiukaista ja takoista päästöt suurempia kuin Mäkelänkadulla (Helsinki) ruuhka-aikana.” (YLE uutiset 08.02.2018)

Mitä turhaa nauttia mukavista löylyistä, kun voi kärvistellä sähkösaunassa, jos talvella sattuu sähköä riittämään saunojen turhuustarpeisiin. On perustettava kiertävä komitea, joka valvoo, että puusaunakieltoa noudatetaan jokaisessa Suomen kolkassa.

 

Pari asiaa on syytä jättää kieltämättä tai murehtimatta

Moottoripyöräily on kesällä niin mukavaa, että sallitaan se hauskuus motoristeille. Mutta sekin vain, jos alla on oikea pitkäsarvinen Harrikka tai muu leppoisa pappa-custom-mallinen menijä. Täytyyhän joitain iloja sallia. Kaameasti kiihtyvät kyykkykumarapyörät voi hyvin vaikka kieltääkin.

 

Kiinan hiilivoimaloita ei kannata murehtia:Kiina rakensi viime vuonna enemmän hiilivoimaa kuin koko muu maailma sai sitä vähennettyä.” (HS.18.04.2021) Niitähän on siellä vain noin 2600 kpl ja uusia on rakenteilla vain noin 1000 kpl. Rakentakoot. Mitäs me sille mahdamme. Ollaan vaan ihan vaiti täällä omalla pikkutontillamme.

 

Otetaan lopuksi nettiyhteys asialinjalle.  Päivän Helsingin Sanomissa (3.10.) on Pekka Torvisen vakavahenkinen Ympäristö-essee: Keinotekoinen maailmamme, jonka hän lopettaa ”iloisen optimistisesti” näin: ”Miten kertoa kaikesta tästä niin, että se uppoaisi toden teolla tajuntaamme? Tämä on kaiken ilmastotuhosta kirjoittamisen ja dokumentoimisen ongelma, eikä Richkään (*) teksteissään pääse sen yli. Ehkä sen yli ei voi päästä? Sankareita ei ole. Olemme kaikki syyllisiä.”

(*) Pekka Torvinen siteeraa tekstissään runsaasti yhdysvaltalaista toimittaja-esseisti-kirjalija Nathaniel Richiä (s.1980) ja hänen kirjoituskokoelmaansa Second Nature: Scenes From a World Remade (MCD/Farrar, Straus & Giroux), joka kertoo ihmisen muovaamasta maailmasta ja siitä, miten siellä voi elää.

 

 

+2
jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Riippumaton keinahdellessa ainoa huoleni on
- en koskaan voi olla täysin riippumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu