Kädet käy ja puhetta piisaa …

Kaiholla muistelen menneitä lapsuuden aikoja. Isä katsoi televisiosta vaalikeskusteluja ja minä mukana tuskin ymmärtäen mistä oli kysymys. Muistan jäyheitä hahmoja, Kekkonen, Karjalainen, Virolainen, Vennamo…, ja kaikki puhuivat vakain ilmein totisina asiaa.  Noin muistelen. Myöhempien, Vennamon jälkeisten aikojen ensimmäisessä ”änkyräpoliitikossa”, George C. Ehrnroothissa oli jo vähän temperamentin kipinää. Nyt kaikki on toisin.

 

Katsoin eilen illalla MTV:n puheenjohtajien vaaliväittelyn.  Huoh, ei minulla muuta. Puuduttavaa.  Heti perään katsoin netistä aamuisen Veronmaksajain keskusliiton paneelin, jossa oli perussuomalaisten Riikka Purraa lukuun ottamatta mukana puolueiden ”kakkosketjua”: Honkasalo (vas), Mäkynen (sdp), Valtonen (kok), Purra (ps) ja Harjanne (vihr).

Keskustelu otti hyvin kierroksia ja väittely oli vauhdikasta. Puhetta piisasi ja kädet kävivät. Hurjimpana huitojana Vihreiden Harjanne, joka ei tahtonut pysyä tuolissaan ja sitä paitsi artikulointi oli epäselvää. Demari Mäkynen yritti parhaansa ja onnistui niin, että annankin hänelle poliittisten huitomiskilpailujen toisen sijan Harjanteen jälkeen. Ehdin jo iloita, ettei poliittisten huitojien  mestariluokkaan kuuluva kokoomuksen Mykkänen ollut paikalla. Silloin kun hän pääsee vauhtiin, vieressä istuvan on suojauduttava.

 

Suomeen on rantautunut suomalainen junttiversio brittiläisestä, elegantisti eläväisestä poliittisesta keskustelukulttuurista; meillä vain puhutaan päälle, huudetaan ja huidotaan. Mutta ei kaikki. Seuraamassani Veronmaksajienkeskusliiton paneelissa oli kaksi erinomaista puhujaa, Kokoomuksen rauhallinen Valtonen ja Perussuomalaisten Purra, jonka puhe oli selkeää, pohdittua ja mikä suorastaan ihailtavaa; kädet lepäsivät rentoina sylissä. Harkittuako? Kylä oli, varmasti ja näin hän vei ”haulit himaan”. Onhan Perussuomalaisilla toinenkin rauhallisesti pelkkää asiaa pohtien puhuva poliitikko, Halla-aho.

 

Miksi sie etelän poliitikko huihjot? Käytä harkintaa! Huitojien joukossa rennnosti kädet sylissä istuen asiaa puhuva poliitikko alkaa olla poikkeus, mutta häntä on mukava katsoa ja kuunnella.

 

jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Kesä on Suomessa ihanaa aikaa: Luonto verhoutuu ja ...
- ihmiset vähentävät vaatteitaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu