Kun persuilta katkesi selkäranka
Tämä blogi on turha. Turha tämä on siksi, että esittelen kevyesti kirjaa, jonka kaikki täällä persuja vastaan kitisevät ovat lukeneet jo aikaa sitten. Ja ko. asiasta kitisijöitä täällä riittää.
Provosoidakseni valitsin väärän otsikonkin. Väärä se on siksi, ettei persujen selkäranka katkennut 2017 puoluekokouksen valtataistoissa – päinvastoin. Se oli Timo Soinin poliittinen selkäranka joka rapsahti ihmetyksestä, kun Halla-aho pomppasi Jussiksi Timon paikalle. Kas, näinkin voi käydä – politiikka yllättää.
Ja sitten. Mikäs se on se kirja, joka tällaisia saa ajattelemaan? Noh, se on poliittisen retoriikan tutkijan, FT Aarni Virtasen teos: TIMO SOINI – populismin poluilla (Art House, 2021). Kirjallisuudesta jotain tietävänä totean, että kirjoittaja Virtasen tyyli svengaa paikoin kuin hyvän dekkarin juoni, etenkin kun eletään juuri 2017 vallanvaihdon aikaan. Ja olematta poliittisen kirjallisuuden tuntija, rohkenen pitää kirjaa laadukkaana lukemisena.
Koska Perussuomalainen puolue on tullut jäädäkseen (ainakin toistaiseksi) testaamaan suomalaisen poliitiikan moottorin vääntömomenttia, kirja avaa ansiokkaaksi aluksi Timo Soinin ja SMP:n ja sitten Soinin ja Perussuomalaisten historiaa. Lopuksi kirja antaa hyvän kattauksen Jussi Halla-ahon johtaman puolueen tilaan sen jakaannuttua ”sinisiin” ja sitten persujen lähitulevaisuuteen tuon repivän jakaantumisen jälkeen.
Vaikka Timo Soini on varsin taitava poliitikko ja Suomen oloissa retoriikan taitaja, jota jopa kadehdittiin ja matkittiin, niin hänkin löysi voittajansa; Halla-ahon ja (huomaamatta jääneen?) puolueen sisällä muhineen tyytymättömyyden omaa, pysähtynyttä johtamistapaa kohtaa. Myöhemmin ”suurelta yleisöltä” jäi osin huomaamatta Soinin ja Halla-ahon 2017 tapahtumien jälkeen käymä verbaalinen, niukka mutta älykkäästi piikikäs nokittelu. Soini oli hetken huuli pyöreänä, kuin olisi seisonut tyhjänpäällä ja pitänyt ilmasta kiinni. Yhtälailla hämmennys valtasi Sininen tulevaisuus -liikkeen kun kannatusta ei odotuksista huolimatta löytynyt.
Persuja kovasti nokittavien kannattaa lukea kirja ja vähän muutakin ko. puolueen taipaleelta. Lukeminen kannattaa silläkin uhalla, että nokitteluun ja nälvimisen tulee uusia sävyjä. Kas, politiikka on ”pelin politiikkaa ja politiikan peliä” kaikissa puolueissa.
Perehtyminen ”vihollisen” taustoihin kannattaa, vaikka joutuisikin myöntämän, että suomalainen politiikka olisi ollut viimeisen vuosikymmen aikana -ja tulisi olemaan eteenkin päin – erilaista, aneemisempaa ilman Perussuomalaisia, Timo Soinia ja Jussi Halla-ahoa.
Arvelinko alussa, että kaikki persuja nokittelevat ovat jo kirjan lukeneen – eihän kohdetta voi arvostella, ellei tunne sen historiaa. Jos kuitenkin joltakin on ko. kirja jäänyt lukematta, niin siitä vaan harjoittelemaan – vaikka ääni voi kellossa hiukan muuttua. Onhan – Perussuomalaisten historianvalossa – nykyinen asetelma suorastaan kutkuttava, yllättäväkin: persut hallituksessa ja Halla-aho eduskunnan ”herra Puhemies” ja maamme protokollan toiseksi tärkein henkilö. Tämä voi kutkuttaa kovastikin, ainakin silloin jos ei asiasta ilahdu.
Ei kannata huolestua; politiikan herrahissi on kaikille avoin.
Siniset olivat erikoinen näytös. Turtiaisen osallistuminen valiokuntiin estettiin koska tälläistä veekookoota ei oltu eduskuntaan äänestetty tai valittu. Siniset ovat kuin Harri Kirvesniemen dopingkäry. Mukaan tuli lähdettyä vaikka ei olisi kannattanut lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
Olematta tämän syvemmällä ”persusavessa”, niin olet oikeassa; siniset oli erikoinen veto. Miksi se tehtiin, siitä varmaan on monta mielipidettä. Joku mukana ollut saattaa jopa katua, kun huomioi miten asiat sitten ovat edenneet.
Mutta kun muistaa silloisen ilmapiirin ja asenteet hallituksen suunnalta Halla-ahoa kohtaan; oli ”ihmisarvokysymys” ettei Halla-aho kanssa tehdä hallitusyhteistyötä. Sitä paitsi (kirjan mukaan) Halla-aho edellytti että Soini ei voi jatkaa ulkoministerinä, niin tästä jokainen voi vetää johtopäätöksi miksi Siniset perustettiin.
Tässä valossa nykytilanne on outo, hauskakin, kun katsoo persujen ja Halla-ahon asemaa politiikassa. Mies, joka ei kelvannut hallitusyhteistyöhön, on nyt puhemies ja puolue hallituksessa. Ajat, asenteet ja tilanteet muuttuvat, politiikassa erityisen nopeasti ja voimakkaasti
Ilmoita asiaton viesti
Persuissa suoritettiin puoluekaappaus, minkä johdosta peräti puolet kansanedustajista koki, ettei puolue enää ollut sellainen jossa he olisivat voineet jatkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaappaus ja kaappaus…, yhtähyvin se oli vanhan johdon hetkellinen ”nukahtaminen ja sokeutuminen” sille mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu.
Kommenttisi loppuosaan löytyy vastinetta alla olevasta Tuomo Kokon kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
Minäpä tuon uutisen kuulin 2017, tullessani Virosta. Ihmettelin, vaan en enää kun PS-puolueen+kok touhuja uutisista seurailen.
Ilmoita asiaton viesti
Sininen tulevaisuus ehti hetken toimia nimellä Uusi vaihtoehto.
Vuoden 2017 hallituskiemura ei sujunut täysin tyylipistein, enkä ole aivan varma myöskään valtiosääntöoikeudellisesta puolesta. Kun puolue päätyy uuteen komentoon, ministerit irtautuvat: eivät hallituksesta, vaan puolueesta!
PS. Aarni Virtanen taivuttaa kirjassaan Imatran kaupungin nimeä väärin. Jos Timo Soini todellakin olisi kampanjoinut ”Imatrassa”, olisi populistisia soinismeja kuultu kosken kuohuista vain hetken ajan.
Ilmoita asiaton viesti
”…. enkä ole aivan varma myöskään valtiosääntöoikeudellisesta puolesta. Kun puolue päätyy uuteen komentoon, ministerit irtautuvat: eivät hallituksesta, vaan puolueesta!
Silloin elettiin kiihkeitä aikoja, ratkaisut oli tehtävä nopeasti.
”Imatrassa” en ole käynyt lähiaikoina. Äskettäin ajoin junalla sen yli ja ohi.
Ilmoita asiaton viesti
”Perehtyminen ”vihollisen” taustoihin kannattaa.”
Perehtyminen hommafoorumiin riittää. Varsinkin Halla-ahon tultua peräsimeen ”maahanmuuttokriittisyys” ja vihapuheet on se ”tausta” joka on nostanut persut nykyiseen suosioon.
Kaikenlaisessa muussa politiikassa persut olisivat antaneet periksi kenelle tahansa hallituskumppanille, kunhan vain saa ajaa hallituksessa omia maahanmuuttokriittisiä tavoitteitaan.
Tässä hallituksessa persut sitten ajaa kokoomuksen tavoitteita, eli kyykyttää köyhiä ja nöyryyttää duunareita, sen ohella että persut saa kurmoottaa mamuja.
Jos hallituskumppaniksi olisi sattunut tulemaan vaikkapa demarit, jotka tosin ovat toistaiseksi kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä persujen kanssa, persut olisivat ajaneet hallituksessa demareiden tavoitteita.
Lyhyesti,
persut on yhtä kuin ”maahanmuuttokritiikki” ja persujen kolme päätavoitetta politiikassa ovat ”maahanmuuttokritikki”, ”maahanmuuttokritiikki” ja ”maahanmuuttokritiikki”, tietysti sen ohella että vihapuheet pitää saada lailliseksi ja yleisesti hyväksytyksi kommunikaation muodoksi.
Vielä jatkoksi.
Jo ennen Halla-ahoa, siis jo Soinin aikana, persut oli täysin turha ja vahingollinen puolue, koska sen ohjelmassa, ainakaan siinä ohjelmassa millä se keräsi äänensä, ei ollut järjen häivää. Soinin jälkeen persut on puolueena edustaneet pelkästään maahanmuuttokriittisyyttä, mikä on vahingollinen ideologia sekin.
Ilmoita asiaton viesti
Hommafoorum on vain yksi osa koko tätä persu-stooria. Itse en käy siellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Hommafoorum on vain yksi osa koko tätä persu-stooria. Itse en käy siellä.”
Se on se tärkein osa ja persuuden sydän.
Sivujuonteilla, kuten EU- kriittisyydellä ei ole merkitystä. Kaikki muukin on pelkkää populistista haihattelua, kuten vaikkapa Englannin brexit. Niillä voidaan kyllä äänestäjiä huijata, mutta ne haaveet eivät toimi käytännössä, kuten ei brexitkään toiminut.
Eli, persut tarjoavat äänestäjilleen haaveita ja toiveita jotka eivät toimi tässä maailmassa, mutta toimivat mielikuvituksen tasolla ja siksi persut on niin suosittu.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisin ”kevyenä höpsimisenä” tuota, että Hommafoorum olisi persuuden sydän.
”Persuuden sydän” (heh, hyvä ilmaisu tuo) on hallitustyössä, jossa duunia taitaa riittää kun asiat olisi saatava maassamme kuntoon. Pelkona on että kannatus sulaa kun kovia päätöksiä tehdään ja homma hallitusfoorummilla jää puolitiehen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo sanoin, persuilla ei ole mitään linjaa ”maahanmuuttokritiikin” ulkopuolisiin asioihin. Se kävi mm. selväksi Halla-ahon puheenvuoroista silloin kun muodostettiin Antti Rinteen hallitusta. Halla-aho ilmaisi selvästi julkisuudessakin että asioista päästäisiin kyllä demareiden kanssa yhteisymmärrykseen, jos heidän ”maahanmuuttokriittiset” ajatuksensa otettaisiin hallitusohjelmassa huomioon.
Persut eivät kelvanneet demareille, mutta kokoomukselle kyllä ja nyt sitten persujen ”maahanmuuttokriittiset” haaveet on otettu huomioon, vaikka vihapuheet onkin kielletty Orpon toimesta. Sen takia sitten persut ovat täysin palkein mukana köyhien kyykytyksessä ja duunarien nöyryyttämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun persuilta katkesi selkäranka”
Ei ole katkennut kun istuvat hallituksessa edelleenkin
Ilmoita asiaton viesti
Selkäranka on vaan vahvistunut hallituksessa istuessa. Mietipä asenteita vuonna 2017.
Ilmoita asiaton viesti
Persujen selkäranka kyllä tavallaan katkesi hallituksessa, kun Orpo kielsi vihapuheet, mutta kannattajat kyllä tietävät että tämä on vain taktinen juttu ja sitten kun persut saavat hommat Orpon kanssa valmiiksi, köyhien kyykyttämisen, duunareiden nöyryyttämisen ja mamujen kurmoottamisen, vihapuheet jatkuvat entisenlaisina, ehkä kovempina kuin ennen.
Vihapuheet ovat persujen vahva selkäranka ja se selkäranka on nyt taipunut, ei taittunut. Suomessa riittää jatkossakin rasistisia äänestäjiä ja kyllä ne luottaa vielä persuihin, vihapuhetauosta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi vahvoja perusteita määritellä Vihavainen vihapuhujaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Olisi vahvoja perusteita määritellä Vihavainen vihapuhujaksi.”
Se tarkoittaisi sitä että olisin vahvasti persu.
Kiistän jyrkästi tällaisen väitteen.
Ilmoita asiaton viesti
Arto ”Vihapuhe” Vihavainen?
Ilmoita asiaton viesti
Minun sukunimeni on vanhaa eteläsavolaista perua. Sieltä sukunimi lienee siirtynyt kannaksen Karjalaan, kun nykyiset ortodoksiset tverinkarjakaiset olivat lähteneet sieltä ruotsalaisten uskonnollisia vainoja pakoon.
Sukunimen alkuperän on arveltu liittyvän vihaan ja vainoon, mutta sitä ei tiedetä olivatko vihavaiset vihaajia vai vihattuja, vainoajia vai vainottuja.
Se on jokatapauksessa kaikki pelkkää spekulaatiota, eikä minun sukunimeni liity mitenkään käsiteltäviin asioihin, joten se on argumentointivirhe ja säälittävä yritys viedä keskustelu pois itse asiasta ……. minuun??????
Sehän se tässä kaikkein ihmeellisintä onkin miksi minusta puhutaan, vaikka kyse on nimenomaan persuihin olennaisesti liittyvästä vihapuhekulttuurista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Oli hyvä vastaus huonoon kommenttiini – avasi uusia näkökulmia.
Ilmoita asiaton viesti
Enpäs ole kirjaa lukenut, kun en enää kirjoja lue.
No, asioitahan voi nähdä monella tavalla ja vielä lisäksi Soinin tavalla. PS-puolueessa tapahtui tietenkin muutosta, kun ”pientalonpoikainen” puoluejohto koki kriisin. Tri Halla-ahon populismi oli tiukemmin rajattua, eikä siinä taida enää olla hajuakaan Vennamosta.
Mitä sitten kaappaukseen tulee, niin PS-puolueen kannatus notkahti varsin vähän puoluejohdon vaihtuessa ja hallitustaipaleen päättyessä. Kun sitten muodostetun Sinisen tulevaisuuden kannatus ei oikein koskaan kohonnut, niin vähän vaikea sitä on nähdä niin, että äänestäjäkunnalle vaihdos oli kaappaus. Enemminkin hallitushenkiseltä puoluejohdolta se valta vaihdettiin äänestäjien mieleiseksi. Sittemminhän PS-puolueen kannatus kohosi entisiin lukemiinsa. Heiluvaa se tietenkin on aina ollut.
Otetaanpas tähän vielä tri Halla-ahon lause, miten PS-puolue saataisiin tarpeettomaksi:
https://x.com/Halla_aho/status/1398740647302008833
Minusta oikein hyvin sanottu, mutta kun eivät kokoomus eivätkä demarit ole ottaneet onkeensa, niin tässä sitä ollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Et lue kirjoja. Jopa vitsin murjasit? Muuten niin hyviä näkökulmia asiaan, että on taidettu kirjaa selailla. Vakavammin. Kirja on hyvin koottu ja kattava.
Ilmoita asiaton viesti
En lue kirjoja…
Voi tarkoittaa, että en lue painettuja kirjoja mutta e-kirjoja kyllä; näin minäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinusta on tullut sitten ihan selänne.
Ilmoita asiaton viesti
Huoli pois! Lamminperän kirjoja en muutenkaan lukisi, jos vaikka ei olisi lukulasiongelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama esimerkki maistiaisiksi minkälaisia ajatuksia puoluetovereista lenteli julkisuuteen Sinisten lähdettyä teilleen:
”Hän etsi maahanmuuttokriittiselle ajattelulleen väylää ja löysi sen sitten tästä fraktiosta. Luulen, että hän ennemmin kärsii kuin riemuitsee joka päivä. Kun katsoo hänen habitustaan, niin ei hän ole sellainen barrikadimies. Minähän tykkäsin tapella. Ei hän näytä onnelliselta. Minä sen sijaan olin onnellinen.” (Soinin arvioita Halla-ahosta kun puolue oli myrskynsilmässä.)
Halla-ahon ajatuksia: ”Soini luuli aidosti, ettei maahanmuuttokriittisyys ole puolueessa suuri asia, ja Soini pitänee H-ahoa kannattajineen pienenä mutta äänekkäänä kuppikuntana…. Kun maahanmuuttajien määrä kasvaa tulevaisuudessa, kasvaa myös huoli tästä asiasta”
”Soinin vahvuuksiin ei kuulunut tutustuminen itselle vieraisiin asioihin, niin ette tämä oli voinut omaksua niin valistuneita kantoja.”
Halla-aho YouTube videolla Soinin nimeä mainitsematta: ”Minussa on paljon huonoja ominaisuuksia, mutta vallanhimo ja narsismi eivät kuulu niihin.”
Ilmoita asiaton viesti