Mä lehden luin…, ja hämmästyin

Nappasin kirjaston porstuasta VOIMAn. Tiedätte tuon notkeasti ”vihervasemmalle” taipuvan ilmaisjakelutabloidin, joka on pitänyt linjansa sekä pintansa ja ilmestyy edelleen paperisena. Valtavirrasta erottuvien laatujuttujen lisäksi lehti julkaisee mm. tavaramerkiksi tulleita ”antimainoksia”, joissa parodioidaan lehdenlinjan vastaisia tuotteita ja mainoksia. Aviisi löytyy mm. kirjastoista ja sieltä sun täältä, kuten metro- ja juna-asemilta.

Käteeni tarttuneessa VOIMAssa (3-7/2020, syyskuu) on artikkeli, jota lukiessa oli pakko ”hieraista silmiä”. Artikkelilla on otsikko: ”Islamismi on todellinen uhka”, sen on kirjoittanut toimittaja Iida Simes, ja se kertoo äskettäin Suomeen muuttaneesta, alkujaan Iranista Ranskaan paenneesta poliittisesta pilapiirtäjästä, Kianoush Ramezanista. Hän varoittaa Eurooppaa demokratian murenemisesta ja ihmisoikeuksien polkemisesta.

 

Tehdään aluksi selväksi seuraavat termit Ramezanin omin sanoin: ”On tärkeää erottaa toisistaan käsitteet; islam on uskonto ja muslimi tarkoittaa islaminuskoista ihmistä. Kenestäkään ei voi päällepäin nähdä, onko tämä muslimi vai ei, koska islamin uskontoon ei kuulu mitään pukeutumiskoodia. Islamismi on poliittinen suuntaus, joka ei ole osa uskontoa.”  Kianoush Ramezani pakeni Iranista (2009) nimenomaan islamismin häneen kohdistaman vainon takia.

 (”Islamismi tarkoittaa vaatimusta šarian käyttöönotosta lainsäädännössä. Vaikka vaatimus kuuluu islaminuskon tärkeimpiin perusasioihin, kaikki muslimit eivät silti tue sitä. Useimmissa maissa enemmistö muslimeista kuitenkin kannattaa islamismia.” Wikipedia.)

 

Mainittakoon; en ole, enkä yritä olla asiantuntija, mutta asiakokonaisuus on kiemuraisuudessaan kiinnostava. Pidän henkilöhaastattelua, ja sen julkaisua juuri VOIMAssa, kiinnostavana yhdistelmänä jo siksi, että Ramezani kritisoi siinä mm. Euroopan ja Ranskan vasemmiston sekä älymystön suhtautumista islamismiin mm. näin: ”Kun vasemmisto tukee islamisteja, se ampuu itseään jalkaan.”

Iida Simes kirjoittaa: ”Ramezani on ihaillut eurooppalaisia arvoja, kuten pyrkimystä demokratiaan ja ihmisoikeuksien painottamista. Siksi hänestä on surullista, jos Euroopan hyvät puolet alkavat murentua. Hänen mielestään nimenomaan vasemmiston tehtävä olisi toimia demokratian puolesta ja yksi iso asia olisi islamismin kitkeminen.”  Ramezanin vasemmisto ei ole vain yksipuolue vaan laajempi, demokratiaa, tasa-arvoa ja ympäristön suojelua kannattava poliittinen liike.

 

Poimin vielä muutamia sanatarkkoja lainauksia haastattelusta ja Kianoush Ramezanilta.

Iida Simes kirjoittaa artikkelissa:   ”Ramezania turhauttaa ”islamofobia”-sanan väärinkäyttö: jos arvostelee islamismia, islamistit syyttävät islamofobiasta. Ramezani jopa korostaa, että islamismia pitää arvostella ankarasti, ja varsinkin ihmisoikeusaktivistien pitäisi olla hereillä.”

”Ramezani kertoo miten herkästi islamistit syyttävät eurooppalaisia rasistiksi, jos tämä kritisoi esimerkiksi arabinaisten huonoa kohtelua”

”Euroopassa on pitkään puhuttu ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta. Kuitenkin islamistit käyttävät nimenomaan näitä vapauksia hyväkseen saadakseen aikaan enemmän rajoituksia.”  Noin Ranskasta Suomeen muuttanut, kuuluisa pilapiirtäjä ja kolumnisti Kianoush Ramezani Voima-lehdessä.

 

Naisten ”pukeutumiskoodista” ja mm. hiukset peittävän hijabin käyttöstä Ramezani toteaa: ”Ne eivät kuulu kulttuuriin eivätkä uskontoon. Ne ovat alistamisen tunnusmerkkejä.”

Ramezani jatkaa aiheesta seuraavasti: ”Monet islaminuskoiset naiset Euroopassa etsivät omaa identiteettiään ja haluavat kapinoida länsimaisia normeja vastaan. He ovat helppo saalis islamisteille: pue hijab, niin olet kapinallinen.” …..  ”Iranissa on paljon naisia, jota vihaavat hijabia. Eurooppalaisten ihmisoikeusaktivistien pitäisi tukea heitä.”

 

Artikkelissa käsitellään islamismin lisäksi mm. demokratialiikkeen epäonnistumista arabikevään aikana. Ymmärsinköhän oikein kun koen, että artikkelissa ja Ramezanin mielipiteissä kuuluu -voisiko sanoa- avoimempi, eurooppalainen ”sointi”  -ja tietenkin, kun kysymyksessä on mm. islamismi sekä poliittinen pakolaisuus, asiantuntijan ja -osaisen ääni. Suoraa puhetta. Tohtisiko suomalainen sanoa aivan noin?

Kuten alussa totesin – hämmästyin. Miksi? Mielestäni artikkeli sisältää milenkiintoisia,  suomalaisittain jopa rohkeita kannanottoja. Kun aika kypsyy,  näkemykset selkiintyvät ja avoimmuus lisääntyy, uudet tuulet voivat joskus saada voimansa odottamattomalta suunnalta?

Taiteilija, pilapiirtäjä Kianoush Ramezani piirtää ja kirjoittaa kolumneja viikoittain mm. Courrier internalional- ja La Croix- lehtiin.

 

Napatkaa VOIMA kainaloon ja lukekaa koko juttu (on myös netissä).

Lähde: VOIMA, 3-7-2020, syyskuu, sivut. 24-26

 

jussiosmola

Riippumaton keinahdellessa ainoa huoleni on - en koskaan voi olla täysin riippumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu