Mörköjen aika   

”Mörkö, Mörkö, kerkiitkö?”  – huhuili mainosmieheksi siirtynyt toimittaja Kaj Kunnas MM-kiekkokaukalon laidalla ruokakauppa Lidlin laskuun.

Kysymys oli tietenkin ruuasta, tarvitsevathan kiekkosankarimme kunnon apetta, että jaksavat. Ja kyllä he jaksoivat. Itse Marko ”Mörkö” Anttila napautti pari tärkeää maalia. Loppu tulema oli jääkiekon maailmanmestaruus, Queenin ”We are The Champions” soi, Havis Amanda-patsas runneltiin (ehkä ei raiskattu) ja juuri remontoidun Kappelin katto rikottiin. Ihanaa Leijonat, ihanaa…

 

Ruuasta tuli mieleen ”Burgerimies”, joka tv-ohjelmassaan kiertää maailmaa maistamassa hampurilaisia kera oluen ja ohjelma ohjelmalta miehen posket ja masu pyöristyvät. Ans kun mä puhallan kristallipalooni ja arvaan missä ohjelmassa ”Burgerimies” esiintyy seuraavaksi: Suurin pudottaja-ohjelmassa, kristallipallo kertoo. Näin se homma etenee.

Kun pian tulevan, globaalin pula-ajan synkkä mörkö vie ruuatkin kaupoista, televisio voisi elää ajassa ja vaihtaa ruoalla mässäilyohjelmat nälkäohjelmiksi ja ruokamainokset niiden antimainoksiksi. Se olisi terveysteko ja totuttelisimme tulevaan eli nälkään. Samalla voisimme ajatella ukrainalaisia, jotka elävät niukkuuden kellareissa kuukausi tolkulla – ja ulkopuolella riehuu julma sota.

 

Elämme ”mörköjen aikaa”. Ja tuosta tuli mieleen Huittisten mörkö, se hullumies, joka söi enemmän kuin tienasi. Hän arvaten oli harmiksi vain itselleen, kenties läheisilleen – jos tuollaisella miehellä heitä on ollenkaan.

Kun Huittinen on tuolla – täältä Helsingin Senaatintorilta katsoen, niin Venäjä on pohjoisen kautta kääntyen 176 astetta toiseen suuntaan.  Ja siellä se mörkö luuraa, tosi Mörkö, joka riisui naamiot ja paljasti meille sodan kylmät kasvot.

 

Jos Huittisten hullu kiusasi lähinnä itseään napostelemalla yli varojensa, Venäjän vastaava yritti välipalaksi kokonaisen maan, Ukrainan, mutta pala takertui kurkkuun. Kitkerää palaa kakoessa Venäjän Möröltä meni maine ja taitaa loppua elämäkin kesken – ellei, niin se laitetaan loppumaan. Mutta menipä Eurooppa ja osa maailmaa sekaisin ja Venäjän Mörkö pääsi historiaan toisten diktaattorimörköjen rinnalle.

Olisiko muiden pitänyt olla viisaampia ja yrittää pontevammin estää hyökkäys Ukrainaan? Olisiko se ollut mahdollista? Yrittää saada aikalisä ja odotella vallan vaihtoa Venäjällä? Ei yrittänyttä olisi laitettu. Nyt sodan jälkiä, raunioita, ruumiita ja inhimillistä kärsimystä katsellessa ja kokiessa herää kysymys: Tehtiinkö Ukrainan sodan estämiseksi kaikki mahdollinen?

 

Katkeruus on katkeralle kelpo generaattori ja saattoi -hienorakeisesti ajateltuna- toimia peruspontimena Venäjän Mörön sotaan lähdölle. Mutta on katkeria muuallakin. Nyt Turkin Mörkö kiusaa pieniä ja suuria eli USA:ta ja NATOa.

Ja niin kaksi katkeraa Mörköä istuu oligarkin omistamalla aluksella Marmaranmerellä. Aurinko painuu mailleen, Ukrainasta varastetulla viljalla lastattu venäläinen laiva lipuu kohti Istanbulin satamaa, möröt taputtavat karvaisia käsiään: ”Heh, ei ne tšuhnat bonjaa. Näin me poijaat estettiin Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyys – eikä se mikään etuoikeus olekaan.  Kiusa se on pienikin…  Veli Recep Tayyip, kaadapa lisää Rakia.  Apropoo, eihän me vielä kaikkia kortteja olla katsottu

 

+1
jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Joskus on hyvä, että vain lähtee …
- parempi jos tietää minne ja miksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu