Onko tyhmää maksaa vähemmän?

 

Huomasin, että muistutan passikuvaani, joten aloin miettiä piristävää ilmeenkohotusmatkaa, vaikka on tuo korona ja silleen. Koska passi oli vanhentunut, tarvitsin kuvaamon, jossa läiskäistään äijästä itseään äkäisemmän oloinen kuva uutta passia varten.

Lähdin Stadiin. Pasilassa näin kuvaamon ja astuin sisään. Tyttö kertoi passikuvan hinnaksi 27,50 euroa. Kuulosti hintavalta pikkuhommasta. Muistin nähneeni halvempia hintoja tutussa kantakaupunginosassa. Kiitin ja poistuin. Köyhyys ja etenkään pihiys eivät ole iloksi kenenkään. Hyppäsin ratikkaan.

Siinähän se: Passikuvat, 10 euroa. Pienessä puodissa oli monitori, jakkara ja sohva sekä myyjä, joka puhui innoissaan puhelimeen jotain outoa kieltä. Puhelinkeskustelun jatkuessa tarkkailin tyhjän oloista kuvaamo-kauppaa ja olin jo poistumassa, kun myyjä sulki puhelimensa ja kääntyi puoleeni.

Tehtiin diili, räpsäistiin kuva: 10 euroa kiitos. Kun otin koodin lisäksi printit, hinnaksi tuli 15 euroa. Kuvaaja oli ystävällinen ja puhui kohtuulista suomen kieltä. Käyntikortti tarjosi videokuvausta ym. Mitään kameroita tai kuvaustarvikkeita kaupassa ei ollut tarjolla.

On tiettyjä aloja, jotka kiinnostavat maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä, kuten pizzerioiden lisäksi mm. parturiliikkeet. Niissä miesten hiukset leikataan 15 eurolla, kun kotimainen parturi pyytää 25-30 euroa. Maahanmuuttajaparturit ovat taitavia ja toimivat usein syrjäisissä tiloissa, asiakkaita riittää – ainakin omista joukoista. Kun hyvää saa halvalla, maine kiirii.

Onhan meillä muitakin hintoja ja palkkoja halpuuttavia aloja, joiden rinnalla parturit ja valokuvaamot tai pizzeriat ovat ”pähkinöitä”. Ensiksi tulee mieleen rakennus- ja siivousala – ja asiakkaista tappelevat taksikuskit. Kotikerrostaloni käytävät ja saunan siivoaa vieraskielinen ystävällinen pariskunta. Valinnassa ratkaisi hinta ja jatkosta työn laatu.

Pidän etnisestä ruuasta, mutta julki tulleet väärinkäytökset ja mm. ihmiskauppa innostivat kulkemaan eräiden ravintoloiden ohi. Naapuriin kulman taakse hiljaiselle alueelle, jossa on jo asiakaskuntansa löytäneitä pizzerioita, kauan tyhjillään olleeseen pizzeriaan tulivat uudet omistajat. Kuukausia kestäneen toiminnan aikana en ole nähnyt siellä koskaan asiakasta ja paikka on vain satunnaisesti auki. Miten tällainen liiketoiminta voi olla kannattavaa? Miksi tämä ravintola avattiin ja millä sitä pidetään yllä ilman asiakkaita?

Sain 15 eurolla kyllin vihaisen näköisen kuvan passiini ja mielestäni halvalla. Mutta miksi kotimainen yrittäjä pyytää samasta työstä 27,50 euroa ja tekee muutakin myyntiä? Kuinka toinen tekee saman työn puolta halvemmalla? Mistä puolella hintaa myyvän kate syntyy?  Onhan Suomessa tiukat velvoitteet, verot, korkeat vuokrat ja elinkustannukset?

Sanotaan, ettei köyhän kannata ostaa halpaa. Mutta entäs jos saman tuotteen tai työn saa puoleen hintaa? Eikös rehti kilpailu ole vain hyväksi? Passikuvani halpahinta jäi jotenkin vaivaamaan. Teinkö minä köyhä ja pihi väärin kun valitsin halvemman?

Kertomani esimerkit ovat ruohonjuuritasolta, ”pikkupähkinöitä”. Mutta näinkö rinnakkaistalous muodostuu pikkuhiljaa ja huomaamatta. Kuka tässä on voittaja loppupeleissä ja yhteiskuntamme talouden isossa kuvassa?

 

 

 

+3
jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Riippumaton keinahdellessa ainoa huoleni on
- en koskaan voi olla täysin riippumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu