Presidentti Biden ja tarkka ajoitus

 

Oliko USA:n presidentin Joe Bidenin vetäytymispäätös Afganistanista hätäinen ja harkitsematon? Ehkä ei. Palataanpa alkujaan (ja myös lopultaan) kyseenalaisen Afganistanin ”sotasopan keittiöön” ja ”keittokattilan” äärelle.

Tasan kaksi vuosikymmentä sitten, 11. 09. 2001 juuri aamuruuhkan aikaan, kaksi lentokonetta jysähti suoraan New Yorkin World Trade Centerin molempiin torneihin.  Parissa tunnissa tornit olivat maan tasalla ja kaupunki kaaoksessa. Hyökkäyksessä kuoli Wikipedian mukaan ”runsaat 2750 henkeä”. Heti perään kolmas kone osui maailman suurimman toimistorakennuksen, Pentagonin kulmaan ja tuhosi pienen osan massiivisesta rakennuskompleksista – pahemminkin olisi voinut käydä. Neljäs kaapattu kone kääntyi kohti Washingtonia, mutta se  – syystä tai toisesta – putosi Pennsylvaniassa. USA:n maaperälle oli hyökätty.

Suoraan maan hermokeskuksiin osunut hyökkäys oli massiivinen isku maan tiedustelulle ja armeijalle. Mutta samalla se oli valtava isku yhdysvaltalaisille ja erityisesti New Yorkille ja kaupungin asukkaille. Suuri joukko newyorkilaisia ja yhdysvaltalaisia eivät voi elinaikanaan unohtaa tapahtunutta.

 

Manhattan poikkeavasta kuvakulmasta Hudson joen takaa. Kuva on kopio heikkolaatuisesta vedoksesta, mutta siinä näkyy WTC:n Kaksoistornit ja kuinka ne kohoavat korkeiden pilvenpiirtäjien yläpuolelle. (Kuva M J Korhonen)

 

Ymmärtääksemme New Yorkin 11/9 tapahtuman mittasuhteita, voisimme kuvitella sen Helsingin keskustaan. Jokainen WTC:n Kaksoistornilla käynyt tietää kuinka korkeita ne olivat (415 ja 417 metriä, 110 kerrosta, Helsingin korkein rakennus on 135 metriä ja 35 kerrosta) ja kuinka laaja maa-ala niiden alla ja ympärillä oli. Summittaisesti Helsingissä WTC:n tornien alle jäisi suuri osa ydin keskustaa;  ainakin – Rautatieasema- Stockmann – Forum – Sokos – alue, enemmänkin. Onnettomuudessa levinnyt romumassa, pöly, tuhka ym. roina olisi tuhonnut Helsingin ydin keskustan.

 

Kuva Manhattanin sydämestä kertoo ”tavallisten” pilvenpiirtäjien korkeuden. WTC:n tornit kohosivat puolta korkeammalle. (Kuva on kopio vedoksesta: MJ Korhonen.)

 

Hyökkäys WTC-torneihin ja Yhdysvaltojen maaperälle oli traumaattinen kokemus yhdysvaltalaisille ja etenkin newyorkilaisille. Maan johdon oli toimittava. ”Olkaa varmat, että Yhdysvallat etsii ja rankaisee niitä, jotka ovat vastuussa näistä raukkamaisista teoista”, presidentti G.W. Bush totesi. Sotasoppa oli valmis ja kiehui yli. Terroristeja vastaan hyökättiin hinnalla millä hyvänsä. Jälkiviisaasti voisi todeta; ehkä ei aivan ymmärretty minkälaisia yhteiskuntia ja kulttuureja oli vastassa. Mutta maailma oli tuolloin toinen kuin nyt.

Aluksi kaikki tuntui menevän hyvin, sitten Lähi-idän operaatiot mutkistuivat. Nyt 20 vuotta myöhemmin mitta tuli täyteen. Todettiin, että tilanteesta on vetäydyttävä, kuten sinne lähdettiin: hinnalla millä hyvänsä. Periaatteessa presidentti Biden vain toteutti edeltäjänsä tekemän päätöksen. Mutta miksi hänellä oli kiire?

Kun katsoin National Geographic tv-kanavalla parhaillaan pyörivää, laadukkaasti ja tunnepitoisesti tehtyä ”11/9, Päivä Amerikassa”- sarjaa WTC:n hyökkäyksestä, luulen ymmärtäväni niiden propaganda-arvon. Ja lisää on tulossa. Sunnuntaina 12.09. klo 22 NG:n kanavalla näytetään ohjelma, jossa puidaan äskettäin salauskoodin ikeestä vapautuneita Osama bin Ladenin tapon yhteydessä löytyneitä tietokoneen tiedostoja. Osan tiedostoista CIA julkaisi jo 2017. Toivottavasti ohjelma tuo esiin uutta ja täyttää odotukset?

Vaikka presidentti Bidenia arvostellaan – epäkorrektisti jopa seniiliksi –  näyttäisi siltä, että hän teki oikean ratkaisun ja oikeaan aikaan. Afganistanista oli lähdettävä ja lähtö oli toteutettava hetkellä, jolloin Yhdysvaltojen kokemasta terrorihyökkäyksestä oli kulunut 20 vuotta ja tunteikaalla propagandalla oli saatavissa ehkä ohut, mutta edes jonkinlainen hyväksyminen vetäytymiselle. Kipeää se teki. Ehkä presidentti Biden maksaa kiirehtimisestä. Aika näyttää.

Yhdysvalloissa 11/9 on tunteisiin vetoava päivä, joka porautui kansan kollektiiviseen muistiin. Kun yhdysvaltalaiset  nyt muistelevat hyökkäystä ja sen uhreja, tai kun newyorkilainen seisoo uuden WTC:n tornin äärellä, luulen heidän ymmärtäen ottavan ”lusikan kauniiseen käteen”: Jokainen kuukausi, vuosi, ehkä vuosikymmen lisää Afganistanin hulluutta olisi sittenkin ollut vetäytymistä huonompi ratkaisu.

 

 

 

+3
jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Riippumaton keinahdellessa ainoa huoleni on
- en koskaan voi olla täysin riippumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu