Putkiremontti
Taloyhtiöiden hallinnosta sanottua.
-”Huonosti hoidettujen taloyhtiöiden hallitukset toimivat kuin nykyinen valtion hallitus – toisten rahoja on helppo tuhlata.”
-”Taloyhtiöiden heikot hallitukset ovat isännöitsijän sekä remonttifirmojen johdateltavissa.”
OOO
Olen ”onnenpekka”. Kyllä. Olen ollut – tähän saakka. Monissa taloyhtiöissä asuneena olen onnistunut välttämään putkiremontin – tosin suunnittelematta ja sattumalta. Nyt tuuri kääntyi ja nalli napsahti.
Kaikki alkoi pikkuhiljaa kuin varkain. Oli vesivahinko siellä ja täällä, sitten tuolla. Yhtiökokouksessa mainittiin sana PUTKIREMONTTI – ”joo, mut se tulee ehkä kymmenen, tai jos huono mäihä käy, viiden vuoden päästä”. Tilanne oli vielä rauhallinen. Vuodet vierivät ja aikanaan tuli kutsu infoon, pian toiseen. Remonttirattaat alkoivat raksuttaa.
Vauhti kiihtyy
Verkkainen alku saa lisävauhtia. Eräänä päivänä postiluukusta putoaa ensimmäinen tiedote, toinen ja kolmas…, tiedotteita ilmestyy porraskäytävän taululle, tärkeimmistä on useita kappaleita että viesti menee perille.
Aluksi ilmoituksissa on ystävällinen sävy, kuin pankin ensimmäisissä perintäkirjeissä. Vähitellen sävy muuttuu käskeväksi. Postiluukusta putoilee ja ilmoitustauluille niitataan lisää lappuja, määräyksiä ja aikatauluja: Kellarikomerot ja pyörätilat on tyhjennettävä! Asunnossa ei voi asua näinä kolmena kuukautena! Huomioittehan sen ja sen… Tuleva remontti on saanut aikataulun, jonka mukaan on elettävä.
Remontti tulee iholle – ja kukkarolle
Tässä vaiheessa putkiremontti on totta ja jokaisen asukkaan on se sisäistettävä, pulinat pois. Katse on käännettävä 7-8 kuukauden päähän, jolloin kaikkien kolmen rapun asunnot ovat – jos kaikki menee hyvin ja fiskaalit suo – valmiita ja jäljellä on viimeistelytyöt. Siitä alkaen talossamme asuisi onnellisia asukkaita, jotka maksamme itsemme kipeiksi, ja jos asuntojen hinnat laskevat ja korot nousevat niin ”takkiin tulee että tuntuu”, ehkä emme saisi edes omiamme pois, ainakaan heti remontin jälkeen myydessä.
Putkiremontti eli linjasaneeraus ei ole leikin asia ja se koettelee asukkaiden hermojen lisäksi kukkaroa, puhutaanhan miljoonaluokan hankkeesta, jonka vaihtoehdoista ja valinnoista usein päättää amatöörihallitus. Pienemmästäkin syntyy kitkaa ja näkemyseroja asukkaiden välillä sekä kritiikkiä hallituksen valintoja kohtaa – etenkin jos remontti ei etene kuin ”strömsössä” ja jos tiedottaminen on hoidettu huonosti. Putkiremontti on asukkaiden ja hallituksen stressitesti.
Hallitus ja isännöitsijä paljon vartijoina
Ei ole kauaakaan, kun putkiremontti tehtiin aina samalla tavalla – putket pantiin uusiksi. Sitten tuli ns, ”sukitus”, jossa heikentyneen putkiston sisäpinta vahvistetaan ujuttamalla putken sisään uusi, kestävä kalvo eli ”sukka”. Olen kuullut, että ”sukitus” on suosittu mm. Keski-Euroopassa, mutta Suomessa siihen suhtaudutaan nihkeästi. Tarkkoja syitä en tiedä, mutta epäonnistuneista tuloksista olen kuullut.
”Sukituksen” etuja ovat mm. hinta, nopeus ja se mahdollistaa asumisen remontin aikana. Asenteet ja tarpeet muuttuvat. Ehkä kevyempää ja edullisempaa ”sukitusta” kannattaisi harkita esim. 1950 – 70-luvuilla rakennetuissa taloissa. Noiden talojen elinkaari voi yllättäen lyhentyä, kun esim. energiavaatimusten kiristyessä huomataan, että purkamalla pois vanhan voi tontille rakentaa korkeamman, modernimman, energiatehokkaamman ja samalla tuottavamman talon.
Oheisremontit vaativat osaamista
Urakoitsija myy työtä ja tuotteita ja jo suunnitteluvaiheessa hallituksen tulisi tietää mitä tahtoo. Heikko ja ehkä ymmärtämätön hallitus on urakoitsijan vietävissä. Putkien osalta homma jää ammattimiehille, tuo myyminen koskeen oheisremontteja, kun hallitus joutuu ratkaisemaan oheis- tai harrastetilojen tasosta tai rakennetaanko pesutupa, sauna ja minkä tasoisina.
Eräässä talossa syntyi napinaan, kun hallitus päätti purkaa toimivan kahden pukuhuoneen saunan ja tilalle tuli (remonttifirman myymänä) yhdenpukuhuoneen ”kylpylätunnelmainen sauna”. Samalla purettiin useita väliseiniä ja heitettiin pois hyvät kestävät puupaneelit ja täyspuista kalustoa. Purkutyön ja materiaalien vaihdon seurauksena saunasta tuli kallis. ”Maksoimme enemmän ja saimme vähemmän”, asukas valitti. Uusi, kallis saunan on vähällä käytöllä, mutta jos asukkaat innostuisivat saunomaan, se ei onnistu; yhden pukuhuoneen sauna voi tarjota vain 3-4 vuoroa illassa (kahdella pukukopilla illassa saunoo 6-8 ruokakuntaa). ”Taloyhtiössä riittää toimiva sauna, kylpylätunnelmat haetaan muualta. Taloyhtiön saunan olisi oltava mahdollisimman monen asukkaan käytettävässä”, asukas kritisoi hallituksen valintaa.
Joskus vanhassa on vara parempi
Remonttien yhteydessä tuhotaan usein hyvinkin laadukasta kestävää puumateriaalia. Vanhan, mutta laadukkaan puumateriaalin säilyttäminen on vaativa valintakysymys.
On totta, että vanhojen puuovien (ym. vanhan, hyvän, kestävän puumateriaalin) korjaaminen vaatii työtä ja rahaa, mutta usein maksaa vaivan. Liian helposti antaudutaan myyntimiehille ja mennään helpomman kautta: ostetaan mitä urakoitsija tarjoaa, vaikka se olisi heikompaa kuin vanha materiaali. Vanha puusta rakennettu ovi kestää ja sitä voi korjata, uudet kalvopintaiset ovet ovat kertakäyttötavaraa ja hyödyksi vain valmistajalle ja myyjälle.
Kuka isännöi ja miten?
Viime aikoina on ollut kritiikkiä taloyhtiöiden isännöintiä, huoltoa, hallituksia ja meitä osakkaita kohtaan. YLE:n MOT- ohjelmassa (25.10.2021) kerrottiin mm. huoltoyhtiön aiheettomista laskutuksista. Heikko hallitus ja rahojensa kanssa huolettomat osakkaat luovuttavat vallan isännöitsijälle ja huoltoyritykselle. Harvoin on niin hyvin, kuten asuessani Helsingissä ”museotalossa”, jonka isännöitsijänä toimi oman talon asukas, tarkka ja pätevä arkkitehti, joka hoiti yhtiötä kuin omaansa – rakennuksen ja osakkaiden eduksi.
Kerrotaan, kuinka taloyhtiön hallituksen jäseneksi pääsee kun avaa suunsa yhtiökokouksessa. Ei tuossa mitään pahaa ole, jos taloyhtiössä ovat asiat kunnossa. Ongelmia syntyy, kun ompeluseuratasoinen hallitus joutuu yllättäen ottamaan vastuulleen suuria ja vaikeita remontteja.
Remonteista yleisesti
Suomessa on paljon 1960 -1970-luvuilla rakennettuja lähiöitä, joissa on edessä putkiremontti. Nopeasti nousseita lähiöitä ja rakennuksia on myös purettu. Onneksi valtio ei ole nyt ryhtynyt subventoimaan putkiremontteja.
Vuoden 2010 aikaan valtio myönsi tukea rakennusten pintaremonttien eli lämpöeristyksen parantamiseen. Kuinkas kävi? Kaikki remonttia suunnitelleet taloyhtiöt halusivat päästä osalliseksi tukirahoista, syntyi remonttiruuhka joka nosti hintoja ja valtion avustus valui remonttifirmojen taskuihin.
Remonttiruuhka aiheutti pulaa ammattimiehistä, mm. muurareista, joita haalittiin ulkomailta ja tiedän tapauksia, joissa työn jälki ei ollut ammattimaista. Jos työn heikko laatu edellyttää purkua tai korjauksia, hallitukselta vaaditaan kanttia ja osaamista, että heikkoa laatua tehnyt firma saadaan vastuuseen sekä korvauksiin. Työn laatuun pitäisi voida luottaa. Putkiremontissa ei liene mahdollista, että työn laadusta tingittäisiin. Eihän?
Loppu hyvin, kaikki hyvin
Aikanaan taloyhtiössämme lorisee vesi uusissa putkissa huoneistokohtaisen vesimittarimme kautta. Tuo vesimittari on erinomainen ratkaisu; läträäjät maksakoot.
Loppukesästä remonttifirman kontit katoavat pihasta, viimeistelyä, uusi ruoho vihertää. Ehkä silloin voin todeta aurinkoisesti hymyillen, kuten putkiremontista äskettäin selvinnyt naapuritalon asukas: ”Loistavaa, kaikki on niin hyvin että.” Heidän taloyhtiönsä pärjäilee nyt uusilla putkilla, kylppäreillä ja sähkönousuilla pitkään. ”Kaupan päälle” heillä on maalämpö joka koettelee kukkaroa, mutta maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.
Kun noin pitkän pätkän jaksoit kirjoittaa täyttä asiaa. Niin neuvon vaan sen verran, että varmista se, että vesimittarit tulvat etäluettavina, ettei tule ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos huomautuksesta ja kysymästä. Kyllä se luetaan etänä – kaikkihan kohta tehdään etänä. Noh, tässä tapauksessa etäluettava mittari on varmasti hyvä ja sellainen taitaa olla myös tuleva sähkömittari.
Ilmoita asiaton viesti
Miksihän täällä maalla on mukavampi asua?.( Rovaniemellä rivitalossa)
Tiedossa,mitä talossa tapahtuu eikä tarvitse murehtia meneekö vesi 5;teen kerrokseen ja tuleeko sieltä pois.
Kerrostaloyhtiöt on ehkä ongelmissa kun kukaan ei anna lainaa.
Onko syynä kotitalousvähennys jotka valuvat suoraan hintoihin?.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksihän täällä maalla on mukavampi asua?”
Tuo johtuu siitä, että maalla on kaikki niin mukavaa… Eikös Rovaniemi ole kaupunki?
Lainan hinta alkaa olla ongelma. Tuli mieleen tässä ja nyt. Voisiko tuo vauhdittaa asuinkelpoisten iäkkäämpien elementtilähiöiden purkamista, kun tulee eteen pohdinta kannattaako suuren remontin sijaan purkaa ja rakentaa uutta ehompaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkihan se Rovaniemi on,rajojaan myöten.
Itse asun n.5 kilometrin päässä keskustasta.
Siinäpä muuten kysymys,purkaa vanha ja tehdä uusi.
Kivitalo kun viedään kaatopaikalle niin ei sekään halpaa ect..
Ilmoita asiaton viesti
”Kivitalo kun viedään kaatopaikalle niin ei sekään halpaa ect..”
Olet oikeassa, ei ole halpaa, ei. Silti niitä puretaan. Tavallinen pieni kerrostalo on vielä pikkujuttu. Tuossa ei kovin kaukana hylättiin valtava koulurakennus, vandaalit ehtivät tehdä pahaa jälkeä. Purkupäätös ja purku tehtiin lopulta nopeasti. Eräs ammattilainen arvioi purkutyön hinnaksi miljoona euroa – arvio vai. Koulun päärakennus oli n. 100 metriä pitkä.
Yllättävän lyhyeksi on joidenkin rakennusten elinkaari käynyt. Eli purkamisella saavutetaan jotain etua joissain tapauksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi vaan, myös rivitaloihin pitää tehdä putkiremontti.
Ilmoita asiaton viesti
Menee tuolla välikatossa kanaalissa ja muuten pinta-asennuksena. Viemärit joutuu tietysti piikaamaan ja se taitaa olla kohta edessä, kun rivari on rakennettu -80. Oli yksi ostoperuste.
Ilmoita asiaton viesti
Sulla on pahimmassa tapauksessa 6-7 vuotta, parhaassa tapauksessa väh. 10-15 vuotta aikaa. Kyllä tuo helpottaa jos putket kulkevat ”kanaalissa”. Riippuu paljon alkuperäisten putkien tasosta, materiaalista.
Nykyisin tehdään myös kerrostaloissa vesijohtojen nousut aivan uutta reittiä käytävästä asuntoon ja kylppäriin. Ilmeisesti tuo on jonkin verran kevyempi tapa kuin vetää samaa kautta kuin alkuperäiset putket. Riippuu varmaan rakenteista.
Joku ammatti mies voisi selittää.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se seinän piikkaaminen auki on aika karua hommaa ja tuskin enää kiinnostaa ketään.
Tuo isännöitsijä juttu on aika vänkä.
Meidän taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja sanoi vähän arastellen, että ” kun se meidän isännöitsijä on niin tiukka” kun mietin ulkovarastoni laajennusta.
Opin ollessani hetken huoltomiehenä, että isännöisijä on pelkkä renki, jolle voi antaa kenkää, eikä se ole mikään pomo.
Varsinkin tässä tapaukseessa minua nyppii opettaa ihan perusasioita isännöisijälle, kun hän vetää ”stetsonista” ihan omia tulkintojaan.
Netissä on hyvät isännöisijän ohjeet, josta voi tarkistaa miten hommat oikeasti menevät.
Ilmoita asiaton viesti