Tie Rauhaan  –  The Road to Peace

 

Rauhan vastakohta sota, yksi elämän suurimpia tragedioita, riehuu Euroopassa, Ukrainassa. Venäjä käynnisti hyökkäyksen 24. helmikuuta.

Ukrainan risainen rauha alkoi rispaantua jo 2008 ja meni rikki 2014, mutta Eurooppa uinui koska sillä oli tärkeämpää. EU:n huoli brexitistä kasvoi ja oli pidettävä syli avoinna pakolaisille. Rauhaan tuudittautuneet EU maiden päättäjät eivät nähneet pahan enteitä; ei kyselty kenen intresseissä oli innokkaasti mobilisoida ihmisiä Lähi-idästä Euroopan maihin (kuten myöhemmin Venäjältä Suomen rajalle ja Valko-Venäjältä Puolaan), järjestää salakuljettajia, heikentää pakolaisvirralla Euroopan yhtenäisyyttä ja aiheuttaa kaaosta.  Euroopan asenne oli; me hoidamme tämän. Puheissa on nyt uusi, vakavampi sävy.

Kaikesta huolimatta sodat loppuvat aina rauhaan. Jutun lopussa kerron Rauhan koordinaatit ja mistä löytyy tie Rauhaan – the Road to Peace.

 

Olkoon rauha kanssamme

Rauha on kaunis sana, jonka todellisen merkityksen ymmärtää kun sitä ei ole. Rauhaan kannattaa pyrkiä niin valtio- kuin yksilötasolla.

”Mielenrauhaa”, toivotti Ruben Stiller taannoisen Pressiklubin päätteeksi ”stillermäisesti naristen”. Kohta toivottelemme joulurauhaa ja heti härkäviikkojen jälkeen pääsiäisrauhaa. Vappuriehaan ei sentään ole sotkettu rauhanaatetta. Ei vai? Eikös joskus Vappupäivänä ollut Neuvostoliiton sponsoroima ”rauhanliike” vappumarssilla punaliput liehuen.  Papit toivottelevat rauhaa ja katsovat armollisesti. Ihminen kaipaa rauhaa. Taiteilijat ovat etsineet ”sisäistä rauhaa” – mitä se onkin? – maailman ääristä.

Suomalaista ”tavis-taunoa” hiukan tunnetumpi Petri Tiili eli Pelle Miljoona on asunut Intiassa, Goalla ja etsinyt jotain – ehkä rauhaa. Myös ”muinaisen” The Beatles-yhtyeen jäsenet etsivät elämäänsä rauhaa Intiasta.  Matkan jälkeen syntyi monta kaunista ja rauhanhenkistä laulua kuten George Harrisonin ”Here comes the Sun” tai John Lennonin Imagine”. Leonard Cohen löysi ”rauhan” mietiskelemällä buddhalaisessa luostarissa – ja lauloi sitten tajunnanvirtaa tyyliin Suzanne, I`m Your Man, Hallelujah.

 

Rauhan Nobel suomalaisille

Presidentti Martti Ahtisaari sai rauhan Nobelin 2008. Usein unohtuu ”toinen Nobel”: YK:n rauhanturvaajat (myös suomalaiset) saivat kollektiivisen Nobelin rauhanpalkinnon 1988. Olipa parhaat purentahampaansa kadottaneesta ja korruptoituneeksikin väitetystä  YK:sta mitä mieltä tahansa, se on joskus myös onnistunut rauhanturvaoperaatioissa (nyk. kriisinhallintaoperaatioita) ja suomalaiset sinibaretit ovat saaneet suitsutusta.

 

Tie Rauhaan – The Road to Peace   

 

Tuollapäin ei ole Highway –  siellä on Rauha

 

Sodat päättyvät aina rauhaan – hyvään tai huonoon. Talvisota päättyi ”pikaiseen rauhaan” ja jatkosota Moskovassa ”katkeraan rauhaan”, johon sitten suometuimme.

Koska Suomen sotilaat  taistellen takasivat maamme itsenäisyyden ja rauhan, ja koska meillä on oikea rauhan Nobel ja rauhanturvaajien ”pikku-Nobel”, siitä luonnollisesti seuraa että myös oikea ja pysyvä RAUHA löytyy Suomesta.  RAUHAn koordinaatit ovat:  61°10.71′N, 028°41.252′E

Yllä olevilla koordinaateilla löytyy kaunis Rauhan kylä Saimaan rannalta Lappeenranta-Joutsenosta. Siellä on toimiva Holiday Club kylpylä ja toimimaton, vuonna 1939 valmistunut Jalmari Lankisen suunnittelema, paljon nähnyt kahdeksan kerroksinen Tiurun sairaala.  Nyt valtavan kokoinen funktionaalista tyyliä edustava rakennuskolossi on kylmillään ja pahasti rappeutunut.

Seisoessani Rauhan kylässä Tiuruniemen rannassa ja katselessani järvelle, ympärilläni vallitsee liki täydellinen rauha. Tosin takanani kohoava, vandaalien pahoin turmelema sairaalakolossi kieltämättä tekee pienen särön muuten niin rikkumattoman rauhan maisemaan.

 

Rauhaa!  Rauhassa on hyvä elellä.

 

 

”Rauhan rautatieasema on rautatieliikennepaikka Lappeenrannan Rauhassa, vajaa kuusi kilometriä Imatralta Joutsenon suuntaan. Asema avattiin vuonna 1934, ja se on rakennettu rataosuuden usean muun aseman tavoin Thure Hellströmin tyyppipiirustusten mukaan.” (Wikipedia)

 

p.s. Äskettäin Rauhan rautatieasema siirtyi nelihenkisen perheen omistukseen. He entisöivät rakennusta pieteetillä. Rauhaa heille sinne rajan pintaan.

 

(Päivitys 28.10. : Tarkennettu viimeisessä kappaleessa mainitun talvisodan ja jatkosodan päättäneitä rauhoja – niiden nimiä.)

 

 

 

+1
jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Jos ilo ilman viinaa on teeskentelyä, niin …
- työ ilman iloa on työskentelyä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu