Tottele

Joku teistä on varmaan nähnyt yllä olevan kuvan? Se on liimattu sähkökaappiin Linnanmäen kohdalla. Koska kuva näkyy vain junan matkustajille, oli kiivettävä aidan yli ratojen puolelle saadakseni kuvan. Miksi tuo vaiva?

Kuva iskostui silmiini jo kauan sitten, eikä se antanut rauhaa. Aina junassa istuessa tuijotin sitä. Kuvaan on graafisesti pelkistetty Suomen kahdeksannen presidentin, Kekkosen, kasvojen olennaisimmat piirteet, ne jotka hänestä tekivät Kekkosen: Hiukseton päälaki, jämerät kasvonpiirteet, ajanhengenmukaisten tukevasankaisten silmälasien takaa tuijottava tuima katse, joka tarvittaessa vaihtui poikamaiseksi. Siinä oli jotain lumoavaa – olenhan Kekkosen ajan lapsia. Käskevä sana TOTTELE aiheutti hämmennystä.  Miten se liittyy Kekkoseen?

 

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen…. , tuon nimirimpsun muistan hyvin.  Sen jälkeen Kekkonen hallitsi Suomea yli neljännesvuosisadan ajan. En minä Kekkosta julmaksi kokenut. Minulle hän on ainoa The President of Finland. Ainoa presidentti elinaikanani, joka näytti presidentiltä, käveli ja hiihti – ja loikki Seurasaaren rappusia ylös – kuin presidentti ja puhuin kuin presidentin kuuluu puhua; selkeästi artikuloiden, hyvällä rytmillä ja äänen sävyllä ja ilme oli kaiken aikaa vakaa. Puhuessaan kansalle hänellä tuntui olevan kontakti katsojiin, kuulijoihin, ihmisiin. Kun Kekkonen käveli presidentti John F. Kennedyn rinnalla, hän oli niin presidenttiä että olisi voinut olla Yhdysvaltain tai minkä mahtimaan presidentti tahansa. Miksi sitten Kekkosen kuvaan on liitetty tuo käskevä, vaativa ja tyly sana: TOTTELE.

Myönteinen kuvani Kekkosesta saattaa osin johtua siitä, että kerran näin Kekkosen hiihtämässä ja toisen kerran otin hänestä valokuvan syntymäpäivänään kauppatorilla.  Sittemmin hänestä muodostui minulle Suomen presidentti niin vahvasti, etten toista kaltaistaa presidenttiä ole Suomessa nähnyt enkä kokenut; Kekkonen, eikä sinun tule muita hallitsijoita pitämän.

Mauno Koivisto? Jaaritteli turkulaisella intonaatiolla, jokin hänessä ei ollut uskottavaa. Martti Ahtisaari? Toimittaja Seppo Heikinheimo kutsui häntä ”surkimukseksi” muistelmissaan. Muistatko sinä Tarja Halosen vain hyvänä presidenttinä? Sauli Niinistöstä en nyt sano mitään. Tai jos tämän: Olisiko Kekkonen jättänyt Suomen NATOn ulkopuolelle? Uskon että ei, sillä hän jos kuka pelasi politiikkaa ajan hengessä – kuten Niinistökin.

 

Minkälainen on sinun kuvasi Kekkosesta?

  • Oliko hänen Venäjän politiikkansa väärää? Vai oliko se vain nerokasta luovimista suurvallan liepeessä ajanhengen mukaisesti?
  • Oliko hän Suomen syöjä?
  • Saiko hän presidenttinä aikaiseksi hyvää vain pahaa?
  • Oliko Kekkosen aika Suomelle taloudellisesti huonoa vai hyvää aikaa?
  • Kuka olisi tuona aikana korvannut Kekkosen?
  • Oliko sittenkin niin, että Kekkosen ympärillä oli sellaisia ”s-tanan tunareita”, jotka osasivat hiihtää vain perässä ja jopa mursivat demokratian kääntämällä katseensa tosiasioilta ja junailivat vuonna 1974 Kekkosen presidentiksi ilman vaaleja. Kekkosen syytäkö?
  • Vaatiko Kekkonen meitä tottelemaa?
  • Kuinka oletat Kekkosen toimineen tänä aikana?
  • Olisiko hän vienyt Suomen NATOon?
  • Kyllä Kekkosen sisällä oli sellainen opportunisti, että tässäkin ajassa hän olisi toiminut kuin Kekkonen. Suomen hyväksi. Eikö vaan?

 

jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Kesä on Suomessa ihanaa aikaa: Luonto verhoutuu ja ...
- ihmiset vähentävät vaatteitaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu