Uusvanha piilipuu ja muuttuva kaupunki
Siinä se paksutyvinen, lehtevä puu ojenteli oksiaan liki parisataa vuotta – Helsingissä, Hankkijan talon ja Lasipalatsin puristuksessa. Vanha piilipuu eli pajuihin lukeutuva isoriippasalava (Salix Blanda).
Vanha piilipuu putkahti arkistostani ”Vanhan piilipuun alla” –kirjasessa, jonka ovat toimittaneet Rakennusviraston ja Ympäristökeskuksen virkamiehet töittensä ohessa (2004). Kirjaseen on koottu tietoa ja helsinkiläisten muistoja kyseisestä ”ikipuusta”. Mukavaa luettavaa. Kirjasesta käy ilmi, että Lasipalatsin piilipuu istutettiin 1830. Vuoden 1890 elokuussa riehunut, lähes kaikki muut puut ympäriltä kaatanut myrsky säästi Lasipalatsin piilipuun ja se julistettiin viralliseksi luonnonmuistomerkiksi 07.05.1924.
Lopulta vuoden vaihteessa 2003 möyrinyt myrsky koitui Lasipalatsin puu kohtaloksi ja puuvanhusta surtiin kuin menetettyä ystävää. Puuta yritetti saada kasvamaan, mutta yrityksen tuhosi kantoon sytytte nuotio. Onneksi puusta oli otettu talteen versoja ja niiden pistokkaiden ansiosta nyt lasipalatsin kulmalla kasvaa ”Vanhan Piilipuun” jälkeläinen, ”Uusvanha Piilipuu”.
Tutkittaessa havaittiin, ettei Lasipalatsin puu ollutkaan aito Blanda eli isoriippasalava, vaan yleisemmin viljelty kujasalava, joka on valkosalavan ja piilipuun eli salavan risteytys. Nyt uusvanhapuu kantaa nimeä ”Salix rubens Lasipalatsi”. Olipa puu sukua mitä tahansa, se juurtui syvälle Helsinkiin ja helsinkiläisten sydämiin.
Kaupungin muuttuessa ympärillä, keskelle vilkasta ajoväylää joutuneen piilipuun ”oksia vaadittiin vadille” – ei kun nurin vaan. Suojelijoiden ääni voitti ja Lasipalatsin puusta kehittyi kulman symboli ja kaupungin maamerkki. Se sai olla paikallaan.
Myös rakennuksia voi kohdata piilipuun kohtalo – joutuminen väärään paikkaan. Kaupunkimiljöö muuttuu kaiken aikaa, rakennetaan uutta ja puretaan vanhaa. Aivan niin, puretaan.
Jos Katajanokalle rakennetun Alvar Aallon ”sokeripalan” paikalta puretun Norrmènin palatsin, tai Vanhan Ylioppilastalon vastapäätä (Mannerheimint.14) äsken puretun Aktian-talon paikalla ollutta Huberin taloa olisi kunnioitettu kuin Lasipalatsin piilipuuta, Helsingin rakennuskerrostuma olisi rikkaampi. Esimerkiksi nykyisen Ympyrätalon paikalla Hakaniemessä oli erittäin kaunis ja moni-ilmeinen rakennus.
Keskellä ajoväylää kasvaneen piilipuun vieressä olevaa Lasipalatsia (1936) ei tietenkään pureta. Eikä remontoitua vanhaa Linja-auto asemaa. Niitä suojellaan kuin piilipuuta, vaikka kaupungin muuttuessa nekin ovat joutuneet ”väärään paikkaan?”. Eikö juuri kaupungin keskustan tulisi olla tiivis ja kasvaa ylöspäin? Eikö matalan Lasipalatsin paikalla, lähellä rautatieasemaa, pitäisi olla ”pilvenpiirtäjiä”, korkeita toimistotaloja? Se jos mikä olisi ekologista ja ”vihreää” kaupunkikulttuuria, kun suoraan työpaikan viereen pääsisi sähköenergiaa käyttävällä junalla – vaikka kauempaakin.
Valitettavasti Lasipalatsista tai Linja-autoasemasta ei voida ottaa ”pistokasta” – kuten piilipuusta – ja siirtää toisaalle. Olkoon kaunis Lasipalatsi paikoillaan. Helsingistä on jo purettu kylliksi vanhaa ja kaunista.
(Vanhan Piilipuun alla -kirjasen tekijöiksi mainitaan: Toimitus: Kristina Rive Helsingin kaupungin rakennusvirasto, sekä Camilla v. Bonsdorff, Raimo Pakarinen ja Matti Miinalainen ympäristökeskuksesta ja Roy Koto rakennusvirastosta.)
Minulle muuten tuttujakin tutumpia nuo lasipalatsi ja linja-autoasema. Kuin muutin muukin Helsingin vanha keskusta, osin jo purettuakin ja ”modernisti” raiskattua.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa omassakin elämässäni pieni jakso jolloin liki päivitäin kuljin ko. puun alitse ja ohi. Silloin se katu (Salomonkatu) oli vilkas väylä, jota pitkin kulkivat bussit Kampin kentältä. Myönnän, itsekin ihmettelin silloin kun puu sai olla keskellä vilkasta väylää. Ehkä juuri omien kokemusten kautta tuo kirjanen ja piilipuu iskivät silmään ja pistivät miettimään.
Kampin alue on hyvä esimerkki kuinka rajusti kaupunki muuttuu. Hyvä että piilipuu säästettiin. Nyt sillä on tilaa olla ja kasvaa. Muuttuva kaupunki tarvitsee maamerkkejä joista muodostuu ihmisille mieleen jääviä kokemuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Onpa tällainenkin muisto:
sodan ensimmäinen virallinen siviiliuhri, 7-vuotias Armi Hillevi Metsäpelto kuoli lähellä salavaa, Helsingin linja-autoasemalla 30. marraskuuta 1939.
Tippa tulee linssiin kun katsoo Hillevin kuvaa. Se oli ehkä yksi tekijä miksi suomalainen puolustustahto talvisodassa oli horjumaton.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkasti ottaen paikkaan pitäisi ennallistaa Turun kasarmi mikä hajosi tykillä ammuttaessa ja paloi saksalaisten tunkeutuessa kaupunkiin vuonna 1918.
Nykyinen pikkuruinen jäljellä oleva 1800-luvun rakennus on varsinaisen kasarmin pihalla ollut vähäinen aputila.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos pienestä historiakatsauksesta.
Tarkoitat, että juuri remontoitu vanha linja-autoaseman rakennus oli aikanaan ”kasarmin vähäinen aputila”? Aukko tiedoissani – Turun kasarmi?
Ilmoita asiaton viesti
Turun kasarmi on ollut jokseenkin valtava koko korttelin kokoinen useampikerroksinen kivitalo jonka pihalla vähäinen aputila on seissyt.
Saksalaiset tulivat Heikinkatua vai onko se ollut Läntinen viertotie (joka tapauksessa nyk. Mannerheimintie) ja ampuivat Kansallismuseon vaiheilta reiän seinään Rexin kohdalla. Koska rakennuksessa oli puiset välipohjat se paloi aika iloisesti ja raunio purettiin melko pian kapinan jälkeen.
Hiukan ennen talvisotaa Lasipalatsi rakennettiin paikalle ”tilapäisenä”, noin muistinvaraisesti sen mukaan mitä olen lukenut ja on kerrottu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommenteista.
Historian tiedoissani on muun ohessa Turun kasarmin mentävä aukko. Turun kasarmi Helsingissä? Kyllä. Wikipedia kertoo kuten sinäkin: ”Turun kasarmin talousrakennus on kasarmialueen ainoa jäljellä oleva rakennus. Se toimi Helsingin linja-autoasemana vuosina 1935–2005.”
Lasipalatsin piilipuusta kehittyi ”kaupunkilaisten karsikkopuu”, joka perinteisesti oli mänty. Karsikkomänty oli iäkäs ja kookas, kuten oli Lasipalatsin piilipuu. Karsikkomänty –kuten hyvin tiedät – oli ihmisille arkea suurempi, tärkeä puu, jonka kylkeen merkittiin ainakin läheisten kuolinpäiviä. Ei kai ole liioittelua todeta (tuo käy ilmi Vanhan piilipuun alla -kirjaseen kootuista lämminhenkisistä muisteluksista ja tarinastasi 7 v. Armi Hillevi Metsäpellon kuolemasta), että Lasipalatsin puu oli helsinkiläisille ”arkea suurempi puu”, symboli ja ajankuva, joka oli nähnyt vaikkapa Aleksanteri II vierailun läheisessä Hakasalmen huvilassa. Puulla siis oli ajallista perspektiiviä liki parin sadan vuoden ajalta.
Mitä taas tulee viereiseen Lasipalatsiin, niin en ole fani. Tyylipuhdas rakennus (ja mukava kahvila siellä), mutta matalana rakennuksena ”väärässä paikassa?” Kuten tekstissä pähkäilin: Eikö kaupungin keskustan tulisi olla tiivis, osin korkeakin, tarjota työtiloja hyvien yhteyksien ja rautatieaseman äärellä.
Tallinnassa muuten on tehty rohkeita ratkaisuja. Keskustassa on mm. korkea, moderni hotelli, joka ikään kuin kasvaa vanhasta, uuden rakennuksen juurelle jätetystä vanhasta rakennuksesta.
Ilmoita asiaton viesti