Ylpeänä esitämme – ”Eläkeläisten Venäjä–show”

ALFA tv:llä pyörii koomikko-imitaattori Jukka Laaksosen luotsaama ”Jukka Laaksonen Show”. Kiva ettei eläkeiässä olevan showmiehen  tarvinnut jäädä laakereillaan lepäämään. Retrotansseineen Alfa onkin osin profiloitunut ”pappa ja mummo” tv:ksia, joka tarjoaa foorumin eläköityneille osaajille, toimittajille ja poliitikoille oman ohjelman vetämiseen. Ja mitäs vikaa tuossa on? Sitä paitsi eivät toimittajat, taiteilijat, kirjailijat, imitaattorit, poliitikot eivätkä suomalaiset säteilyturvaspesialistit voi eläköityä ja heittää osaamista roskiin, kun ideoita pukkaa.

Ikääntyminen on yksilöllistä. Esimerkkistä käy Yhdysvallat, jossa on jo tullut tavaksi, että maata johtaa suomalaisittain ajatellen ”yli-ikäiset”. Suomessahan kateelliset vanhemmat ja nuoremmatkin pilkkaavat eläkeläisiä, joilla on osaamista, ajatuksia ja virtaa riittää.

(Apropoo, juuri Yhdysvalloissa joskus ihmettelin kuinka siellä vielä 80-kymppiset olivat työelämässä. Ihmettelin, koska Suomessa tuolloin työhaluisia 52-vuotiaita tuupattiin eläkeputkeen ja jo 40-kymppiset haaveilivat ihanasta eläkeajasta.  Asenteet Suomessakin ovat muuttuneet ja duunareita (kuten sairaanhoitajia) suorastaan rukoillaan töihin.)

 

Show must go on…

Mutta, mutta, on myös kyseenalaisia ”eläkeläisprojekteja”, joissa suomalaisia politiikkoja ”värvätään” vieraan vallan, kuten venäläisten yritysten ”lobbareiksi”. Eihän suomalaisten Venäjälle värvääminen laajamittaista ole, mutta sitäkin vaikutusvaltaisemmalla tasolla, kuten esim. Paavo ”Nord Stream” Lipposen (eläkeläinen) ja Esko ”Sberbank” Ahon (liki eläkeläinen) tapaukset osoittavat. Euroopan tasolla kannattaa muistaa saksalaisen Gerdhard Schröderin (eläkeläinen) läheinen ystävyys Putinin kanssa.

Nyt tilanne ”itärintamalla” on muuttunut, kun Ukrainan raaka sota mursi maskit ja varisti suomut poliitikkojemme sinisiltä silmiltä, niin että helinä kuuluu. Pientä kohua mm. Lipposen ja Ahon Venäjä-suhteista on yritetty, mutta STUK:n entisen johtajan Jukka Laaksosen Rosatom-keikasta on oltu hiljaa. Helsingin Sanomat rikkoi hienotunteisen hiljaisuuden kyselemällä varovasti Laaksosen tämän hetken tunnelmia. (Tuomo Pietiläinen / HS / Talous / 09.04)

 

Jukka Laaksosen ”Rosatom-show”

Tosiaan Alfa tv:llä viihdeohjelmaa vetävällä imitaattori Jukka Laaksosella on ”kaima”, fyysikko Jukka Laaksonen, joka niin ikään päästessään eläkkeelle ei jäänyt laakereilla lepäämään. Tosin fyysikko Laaksosen eläkeduuni ei ollut hupiohjelma, vaan venäläisen ydinenergialaitoksen Rosatom Overseas-yksikön varajohtajan vastuullinen tehtävä Moskovassa.

Jukka Laaksosen siirtyminen Suomen Säteilykeskuksen (Stuk) palveluksesta venäjälle Rosatom Overseasille kävi sutjakkaasti eikä asiaa juuri ihmetelty. Kuitataan tuo hiljaisuus sillä, että ”aika tuolloin oli eri kuin nyt” – ja suomalaisten usko Venäjän rauhantahtoiseen ystävällisyyteen horjumaton.

 

Kun ”Rosatom” Laaksonen meinasi saada ”pataan”

Jos Suomessa asia (J. Laaksosen siirtyminen Stukilta Rosatomille) hyväksyttiin tuolloisessa poliittisessa ilmapiirissä lähes kritiikittä, niin maissa joilla ei ole samaa Venäjä-historiaa kuin Suomella eikä yhteistä rajaa 1340 kilometriä – kuten esim. Ranskalla – asia herätti hyvinkin voimakasta ärtymystä.  Ja ehkä aivan aiheesta.

MTV3 kirjoitti 30.03.2012 otsikolla ” STUKI:n Laaksonen meinasi saada pataan”: (lainaus) Säteilyturvakeskuksen entinen pääjohtaja Jukka Laaksonen nousi otsikoihin maanantaina, kun MTV3 Uutiset kertoi Olkiluotoon ydinvoimalaa rakentavan ranskalaisyhtiö Arevan pääjohtajan Luc Ourselin meinanneen hyökätä Laaksosen kimppuun viime viikolla.

 -Muodollisesti heillä on sellainen peruste, että minulla on tietoa heidän liikesalaisuuksistaan. He väitättävät että meillä ei ole sellaista lainsäädäntöä, joka estäisi minua viemästä näistä liikesalaisuuksia. Käytännössä minulla ei tällaisia liikesalaisuuksia ole”, Laaksonen selitti kohua Huomenta Suomi-ohjelmassa.

Laaksonen aloittaa maanantaina venäläisen ydinenergialaitoksen Rosatomin Overseas-yksikön varajohtajana Moskovassa.” (lainaus päättyy)

 

Jatkuuko Rosatom-show Pyhäjoella?

KESKISUOMALAINEN julkaisi jutun 27.9.2014: (lainaus) ”Fennovoiman ydinvoimalalle haettiin lupaa laitetoimittaja Rosatomin vanhoilla suunnitelmilla, jotka on tehty Pietarin ydinvoimalaa varten vuosia sitten. Hakemuksen mukaista voimalaa Rosatom ei kuitenkaan Pyhäjoelle rakenna.

-Rosatomille tuli viime vuoden (2013) keväällä puskista kysely, jonka mukaan Fennovoima haluaakin venäläisen ydinvoimalan. Sen vuoksi ei uusia suunnitelmia ennätetty tehdä, joten käytimme periaatepäätöksen täydennyshakemuksen mallina Leningradin toisen vaiheen yksiköitä, joita on rakennettu vuodesta 2008 lähtien”, Rosatomin suomalainen johtaja Jukka Laaksonen kertoo.

Säteilyturvakeskus (STUK) on arvostellut hakemuksen turvallisuuspuutteita. Laaksonen lupaa, että Rosatom korjaa kaikki puutteet rakennuslupahakemukseen, joka on jätettävä viimeistään ensi kesäkuussa. Hän vakuutta Rosatomin toimittavan Pyhäjoelle paljon turvallisemman laitoksen, kun Suomessa on aiemmin nähty. Tosin STUK on havainnut saamissaan suunnitelmissa puutteita esimerkiksi laitoksen suojaamisessa liikennelentokoneen törmäystä vastaan. (lainaus päättyy)

 

MTV –UUTISET; Janne Puumalainen kirjoittaa, 12.2.2022:

(lainaus) ”Venäläinen ydinvoima vastatuulessa Euroopassa – Rosatomin tytäryhtiön pomon mukaan taustalla ei ole politiikkaa:

-Ei näitä (hankkeita) ole poliittisen tilanteen takia jäädytetty. En tiedä, mistä syistä, mutta tsekit tuntuvat nyt katselevan enemmän muita laitostoimittajia. Samoin bulgarialaiset vielä miettivät, mennäänkö venäläisten kanssa vai kilpailutetaanko muitakin, Jukka Laaksonen RAOS (Rosatom Overseas) Projectista sanoo.

Jukka Laaksonen ei kuulosta kovin tyytyväiseltä STUKin eikä Fennovoiman toimintaan Hanhikiven lupa-asioissa.

-Se on hyvin hidasta ja byrokraattista ollut tämä prosessi kaiken aikaa, Laaksonen sanoo. Tämä projekti venyy aina eteenpäin ja eteenpäin, kun joudutaan keskustelemaan vähän turhanpäiväisistä asioista liikaakin.” (lainaus päättyy)

 

Onko Rosatom poissa pelistä?   

Kun muistelee miten outo, jopa epämääräinen yhtiöjärjestely- ja rahoitus-show käytiin ennen kuin Rosatom-Fennovoiman voimalahanke saatiin väkisin kasaan, koko projektia voi vain ihmetellä. Onneksi Hanhikiven Rosatom-Fennovoima – hanke on lopullisesti kuopattu voimalan jo tehtyihin perustuksiin! Vai onko?

 ”Jos ajattelee tämän hetken tilannetta, reaktorin painesäiliöt tehdään Donetskissa, joudun sanomaan esittelevänä ministerinä, että en näe sitä näkymää, että voisin esitellä sen Valtioneuvostolle.” Noin totesi elinkeinoministeri Lintilä eduskunnan istuntosalissa. Kerrankos poliitikon lupaukset ovat peruuntuneet. Ja tuossa lausunnossa on ”pelastava” osio: ”Jos ajattelee tämän hetken tilannetta…” Tulevaisuudessa on taas uudet tilanteensa ja hetkensä.

 

Niin on jos siltä näyttää…

Olen varma, että ”Stuk” Laaksosen muuntumisleikissä ”Rosatom” Laaksoseksi on juridiset solmut avattu ja sidottu pitävästi. Mutta oliko hän Urho Kekkonen, joka totesi: ”Niin on jos siltä näyttä”. Miltä tämä Hanhikiven Rosatom-voimalahanke nyt näyttää? Oliko asiantuntijan hyppy Stukin leivistä Rosatomille viaton pikkujuttu?

(Tuomo Pietiläisen artikkelin (HS / Talous, 09.04.2022) riveiltä  -etenkin niiden välistä-  oli aistittavissa, että iloinen Hanhikiven Rosatom-Show on kääntynyt tragedian puolelle.  Jukka Laaksonen vaikuttaa kyllästyneeltä ja pettyneeltä – paitsi palkkaan: ”Olen saanut Venäjältä enemmän rahaa kuin Suomen valtio minulle elinaikanani koskaan maksoi palkkoja.”  Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan   Laaksonen kutsuu – länsimaisesta käytännöstä poiketen – ”konfliktiksi”. Mikähän tuohon voisi olla syynä?

(Jukka Laaksonen toimi Säteilyturvakeskuksen (Stuk) pääjohtajana 15 vuotta. Jäätyään eläkkeelle Laaksonen siirtyi vuonna 2012 venäläisen Rosatomin tytäryhtiön Rosatom Overseasin varajohtajaksi. Uransa Laaksonen aloitti Stukissa vuonna 1974. Hänellä on ollut useita kansainvälisiä luottamustehtäviä.) (Wikipedia)
+6
jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Joskus on hyvä, että vain lähtee …
- parempi jos tietää minne ja miksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu