Halusiko kansa tosiaan muutosta?
Tämänpäiväisessä eduskuntakeskustelussa aiheena oli – ja tätä kirjoitettaessa on edelleen – uusi hallitus ja sen ohjelma. Useammassakin hallitusta tukevassa puheenvuorossa ilmoitettiin, että kansa halusi muutosta ja siis äänesti muutosta. Koska olen kiinnostunut numeroista, tämän väitteen totuuspohjaa piti vähän selvitellä.
Oikeusministeriön vaalitulospalvelu kertoo eduskuntaan valittujen puolueiden äänimääriksi seuraavat:
- Sdp 617 552
- Ps 620 981
- Kok 644 555
- Kesk 349 640
- Vihr 217 795
- Vas 218 430
- Rkp 133 518
- Kd 130 694
- Liik 74 995
Viime vaalikauden hallituspohja (Sdp+Kesk+Vihr+Vas+Rkp) sai 1 536 935 ääntä ja oppositio (Ps+Kok+Kd+Liik) 1 471 225 ääntä, prosentit hallitukselle 51,09-48,91.
Jos siis kyseessä olisi ollut kansanäänestys hallituksesta, Marinin kokoonpano olisi voittanut. Kyllä, Orpon koostumuksella on enemmistö eduskunnassa, mutta tämä johtuu enemmän vaalijärjestelmästä kuin kansan tahdosta. Nämä numerot eivät tietysti estä ”kansan tahdosta” jauhamisen jatkamista, vaikka se ei erityisen uskottavalta vaikutakaan.
Asiakorjaus.
Hoksasin itse tänään, että eliittiä ei voi ottaa yhtenä.
On… sanotaan vaikka effektiivinen eliitti… ja samaa, jollekin tasokkaalle, mutta joka ei näissä paina.
…
Muutos on tässä vähän X.
Tarkoittaako se systeemimuutosta joka positivoi itsellekin, vai muutosta siinä, ketkä ovat puikoissa, jolloin sen ajatellaan määräävän kulkua.
Värit valittu, joten päätöksien suuntaa tiedetään, vaikka värilliset olisivat patsaita, paikoillensa laitettuina.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos siis kyseessä olisi ollut kansanäänestys hallituksesta, Marinin kokoonpano olisi voittanut.”
– Poliittisesti hyvin tarkoitushakuista jossittelua. Eduskuntavaaleja ei tietenkään Suomessa käydä ”kansanäänestyksenä hallituksesta”, vaan parlamentin koostumuksen määrittelemiseksi.
Nyt on Suomeen muodostettu suorastaan hämmästyttävän oikeaoppinen blokkihallitus. Se merkitsee periaatteessa myös yhtenäistä oppositiota, johon keskusta toki päätyi heitettyään pyyhkeen kehään.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin. Jossitellaan nyt vielä ”hallitusäänestyksellä”: Orpon hallitus sai kansan ääniä 1529748 ja oppositio 1478412, joista Liike Nyt 74995
ääntä eivät ole oikeastaan opposition ääniä ja Keskustaakin äänestäneet kuvittelivat Keskustan kuuluvan oikeistoon. Kun nyt asia selkeni, seuraavissa vaaleissa nähdään oliko valinta oikea.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos siis kyseessä olisi ollut kansanäänestys hallituksesta, Marinin kokoonpano olisi voittanut.”
SDP 43 paikkaa (+3)
Kesk 23 (-8)
Vihr 13 (-7)
Vas 11 (-5)
RKP 9 (±0)
Yhteensä 99 paikkaa
Ilmoita asiaton viesti
Lisää SAK ja oikeutenmukanen demokratia voittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tai siis:
Kok. 48
PS 46
RKP 9
Kr. 5
Yht. 108.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi olla Rinne, joka tuon hallituksen kasasi, ei Sannukka.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi olla Rinne, joka tuon hallituksen kasasi, ei Sannukka.
Ilmoita asiaton viesti
????
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistolainen, ääri-oikeistolainen ”arvokonservatiivinen” kansanosan puolikas halusi jälleen yrittää, Kataisen ja Sipilän hallitusten jälkeen.
– Kataiselle tämä on ensimmäinen ja viimeinen mahdollisuus tehdä ISOJA palveluksia sidos-ja taustaryhmilleen, joiden käsiala ja lobbaus näkyy selvästi hallitusohjelmassakin.
Jos Orpo hallitusjoukkoineen onnistuu, niin kokoomuksen pitkän linjan politrukki tullaan, mm. Häkämiehen tapaan palkitsemaan, mutta paineet, toiveet ja näyttöodotukset eri suunnilta ovat todella kovat, sillä niin pitkään on eri puolilla nyrkkejä puristeltu, esim. ay-liikkeen suuntaan…!?
Tämä on myös näytönpaikka ensikertalaisille, Purralle ja muille persu-ministereille…?
Ilmoita asiaton viesti
Onko jotakin jätetty laskematta?
Miten ja millä tavoin suhteutitte RKP:n laskuissanne?
Nyt RKP laskettiin menneen hallituksen kuosiin. Mutta uuden hallituksen kuosissa sitä ei ollutkaan mukana.
Demagogiaa, sumutusta, hämäystä… vai yksinkertaisesti tunteen ohjaamaa laskentaa tyyliin ”mä haluan sen nyt olevan noin”… vai sittenkin jokin hyvä logiikka laskujenne taustalla, jota en nyt kyennyt ymmärtämään.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi unohtua rökäletappion kärsinyt kepu, Saarikkohan ilmoitti etteivät osallistu edelliseen hallituspohjaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hupaisaa. Jotenkin vielä kaikkien muiden puolueiden edustajien kuin Keskustan ja Vihreiden kohdalla tämä jossittelu (joka on muuten suoraan poimittu Twitteristä, eikä ole Salmisen oma hengentuotos), voisi näyttäytyä keskustelun arvoisena. Toki ei silloinkaan uutena, koska vaalijärjestelmäämme on arvosteltu kautta aikain, mutta parempaakaan ei ole osattu tai haluttu tilalle vaihtaa.
Mutta kun kyseessä on vihreiden edustaja, vasemmistopuolueen, joka otti aivan urakalla pataan, täällä kyselemässä, että halusiko kansa muutosta, niin kyllä on aika vähän ymmärrystä oman liikkeen tilasta.
Selvennetään nyt vielä Salmiselle; otitte vaaleissa ihan urakalla kuokkaan. Ihmiset eivät erityisesti halunneet enää teidän politiikkaanne, eikä sen tekijöitä vaan totaalista muutosta. Että näin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista, että tämä kirjoitus nousi karuselliin.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei? Tyylillisesti asiallinen. Selkeä.
Puheenvuoron on tärkeä viestittää ettei se suosi kokoomusta ja kokoomuksen hallituskumppaneita vaan välillä nostaa ns punavihreitä kirjoituksia.
Ilmoita asiaton viesti
Sitäpaitsi hyvä keskustelu ja pitkä kommenttiketju. Ihmettelen ihmettelyäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, kansa halusi muutosta. Vihreät saivat kolmanneksen siitä äänimäärästä mitä kokoomus sai. Numeromagiaa voi harjoittaa seuraavat neljä vuotta jos se sielua hivelee, mutta ei se vaalitulosta muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Mies pelaa shakkia ja logiikkaa pettää tällaisessa yksinkertaisessa asiassa. Ei hallitusta pistetä kasaan ed. hallituksen saaman äänestuloksen perusteella. Kaikkein yksinkertaisimmelle selitys: jotkin puolueet voivat uuden äänestyksen jälkeen muuttaa leiriä so. sannuli juhlineen ja festareineen oli ja meni. Hauskaa ja rahaa oli, mutta nyt riitti. Kassa on tyhjä.
Politiikassa on jopa tällainen kummajainen: Sirpa Pietikäinen. Häön kuuluu kokoomukseen , mutta yleensä hän kannatttaa vasemmmiston ja varsinkin vihreiden ajatuksia.
Otan vierlä tähän vihreiden vetonaulan. Se on kehitysapu ja sen kannatus.
Vihreät ajavat voimakkaasti kehitysavun kasvattamista ja vielä voimakkaammin he vastustavat sen supistamista. Arvioisin, että kehitysavun kannattajista 90% saa elantonsa julkisista varoista ja ansaitsevat yli 8 500€/kk. Tämä pieni joukko pääsee yksinkertaisesti erityisen hyvin esille medioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän blogin kirjoitusta voi liittää mielipiteen ja tulkinnan oikaisuun.
Tuo vinkkeli on tosiaan effektiikkaa, vaikka ei voi satavarmasti sanoa, osaako blogisti tätä ajatella. Ehkä on vain numeroiden härättämä, tosin en lähtisi näin väittämään.
Uskoo effektiikan, kun sitä muutenkin tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Ja uskoisin että suuri osa saa elantonsa myös juuri kehitysvusta mukaanlukien matkailukulut.
Ilmoita asiaton viesti
Blogi on yleistä höpinää hävittyjen vaalien jälkeen.
Jos jos sanaa ei olisi keksitty , niin lehmätkin lentäisi.
Ilmoita asiaton viesti
Oli muutoksen aika, loputtomiin nettoveronmaksajat eivät missään maassa elättämään ”elämänmuutoksen hidastajia ” tms. porukkaa jolla ei ole työhaluja.
Kansakunnan vauraus syntyy vain ”Työstä, maasta ja pääomasta ”: Adam Smith.
Työ on se joka nyt puuttuu ja sitä hallitus yrittää edistää.
Ilmoita asiaton viesti
Kansan tahdosta jauhavat aina ne puolueet, jotka hallitukseen pääsevät, mutta nimenomaan turhaa merkityksetöntä jauhamistahan se on. Mikä ei tietenkään ole mitenkään yllättävää, koska koko käsite ”kansan tahto” on täysin absurdi. Kansalla ei voi olla tahtoa. Vain yksittäisillä ihmisillä voi olla tahto. Joskus riittävän pienissä ryhmissä käy joissain kysymyksissä niin onnellisesti, että kaikki ryhmän jäsenet tahtovat samaa asiaa, jolloin voitaisiin puhua sen asian suhteen ”ryhmän tahdosta”, mutta viiden ja puolen miljoonan ihmisen ”ryhmässä” tällainen on erittäin harvinaista.
Äänimääriäkin voi pyöritellä ihan miten lystää. Totta on, että Sdp+Kesk+Vihr+Vas+Rkp hallituspohjalla on enemmän ääniä kuin Ps+Kok+Kd+Liik hallituspohjalla, mutta vielä enemmän ääniä olisi esimerkiksi oikeistopuolueiden Kok+Ps+Kesk+Rkp+Liik hallituspohjalla. Sitäkin voisi väittää ”kansan tahdoksi” ja jopa vielä paremmilla perusteilla kuin edellistä hallitusta. Oleelista tässä onkin, kuka pääsee hallituspohjan valitsemaan. Sen jälkeen ei yleensä ole vaikeaa valita mieleisensä hallituspohja, jota voi kutsua ”kansan tahdoksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Kansalla on yhteinen tahto vain kansandemokratioissa ja sekin on puolueen määräämä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi tätä väärinymmärryksen määrää, blogisti kertoi vain sen tosiasian, että Marinin hallituksessa olleet puolueet saivat isomman äänimäärän kuin oppositiossa olleet. Se miten eduskunnan paikat jakautuivat on sitten taas eri asia.
Ilmoita asiaton viesti
Entä sitten, Saarikkohan ilmoitti keskustan saaneen tarpeekseen vasemmistohallituksesta:
– Keskusta ei kuulu punavihreään ryhmittymään, eikä ole kuulunut siihen viime vaalikaudella, hän sanoo.
Puolue ei hänen mukaansa tule tekemään näiden puolueiden kanssa myöskään oppositiossa yhteistyötä automaattisesti.
https://yle.fi/a/74-20028514/64-3-150063
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvä luoja, eihän blogisti analysoi menneen hallituksen puolueiden suhdetta toisiinsa vaan aivan asiallisesti esittää kysymyksen, että halusiko kansa muutosta vai ei. Varmasti halusi, mutta jos hallitusvastuussa olleet puolueet saivat kansalaisilta isomman äänisaaliin kuin oppositiossa olleet niin on kyllä perusteltua pohtia sitä, kuinka suuren muutoksn halua kansalaisilla oikeasti olikaan, kun sitä niin kovalla äänellä julki tuodaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän kansa ole homogeeninen joukko, hallituspuolueiden äänestäjistä muutosta ilmeisesti halusivat keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista kaikonneet.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpö, kyllä kansa halusi muutosta vai onko tehtävä se johtopäätös, että kansan valitsema Eduskunta ei noudata kansan tahtoa?
Varmuudeksi esitän vielä numeroina:
Orpon hallitus 1529748 ääntä Oppositio 1478412 ääntä.
Ilmoita asiaton viesti
Kansaa kusetettiin oikeistopropakandalla oikein perusteellisesti. Propakadan aihe oli valtion velkaantuminen. Täydellisesti unohtui propakandasta Natojäsenyys joka oli hallituksen ja presidentin ansiota. Täydellisesti unohtui propakandasta koronaepisodin hoito ansikkaasti. Täydellisesti unohtui Ukrainan sota jossa avustamme Ukrainaan.
Kun muistamme Katais/Stubin hallituksen joka teki 20 miljardia lisää valtion velkaa eikä silloin ollut koronaa eikämUkrainan sotaa.
Mutta mikäs voimme tätä hallitusta pitää muistaa muistuttaa tosiasioista.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko tasavallan presidentti ollut vaaleissa nykyistä oppositiota vai hallitusta edustavan puolueen ehdokkaana, vai miksi hänet mainitset?
”Propagandaa” taitaa harrastaa jokainen puolue vähintäänkin pari kuukautta ennen vaaleja. Miksi meillä ei äänitorvet toitottaneet näitä sankaritekoja tehneitten nimiä?
Kuka muistaa, millä puolueella oli valtiovarainministerin salkku Kataisen ja Stubbin hallituksessa?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kukkapa muistaa ellei muistuta. Ihan totta mitä sanoit Kokoomus ei muista ainakaan Katais/Stub aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei itsestäänselvyyksiä tarvitse propagandoida.
Taisit unohtaa, että ainoana puolueena Kokoomus on kannattanut Natoa.
Koronan hoidon ansiokkuudesta monet asiantuntijat ovat eri mieltä.
Ukrainan auttaminen on myös itsestäänselvyys. Ei tuo Hornet-jupakka niin ansiokasta ollut.
Kataisen hallitus oli virhe, se oli enemmänkin ”vasemmistohallitus”. Muistamme valtiovarainministeri Urpilaisen ”takuudet” mikä piti olla tuottava sijoitus. Ai, tekikö hän 20 miljardia lisää velkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin hyvää juhannusta. Muuten ei pidä heittäytyä Jutta Urpilaisen helmojen alle.
Vastuu oli kyllä pääministereillä Katainen ja Stubi.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää Juhannusta myös Sinulle. Meinaan vaan sitä ettei pidä myöskään heittäytyä ihan kokonaan Kataisen housuihin. Vastuu ja poliitikko on vaikea yhdistelmä, siksi keksittiin ”poliittinen vastuu”. Pääministerin vastuu oli siis luonteeltaan vain poliittista.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä juuri kansan kusetus propakandan syyllistää nyt SannaMarinin hallitus ja unohtaa mitä tapahtui Marinin hallituksen aikaan vertaamalla Katais/Stubin aikaa kumpi oli vastuullisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sitä jossitella. Keskustan ja Vihreiden, sekä Kokoomuksen ja persujen vaalimenestys kertoo ehkä enemmän kansan tahdosta.
Meillä on edustuksellinen demokratia, suhteellinen vaalitapa ja systeemi hallituksen muodostamiseen. Se mitä nyt saatiin, on tämän toimintatavan mukainen tulos ja on aika turha väittää muuta, prosessi on ollut hyvin selkeä ja ennalta tiedetty.
Itse olen erityisen pettynyt Vihreisiin, jotka luopuivat edellä olemisesta ja päättivät ryhtyä vasemmiston apupyöräksi. Olen sentään tukenut edesmennyttä Kasvia ja muutamaa muutakin useammalla sadalla vaalieurolla ja sympatisoinut Soininvaaralaista järkiajattelua, jossa markkinatalous valjastetaan hyvinvoinnin lähteeksi. Kuultuani, että ekonomisti Pursiainen ei kelvannut ehdokkaaksi, täytyi todeta puolueen jättäneen minut. Bon voyage Vihreät, ehkä löydämme toisemme uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan että ilmeisen virheen korjaamiseksi järjestetään uudet vaalit neljän vuoden kuluttua.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida Orpon jengi istua neljää vuotta. Tai sitten vetävät ohjelmansa viemäristä alas ja miettivät asiat uusiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ennustan että tulee vielä Orpo II hallitus aikanaan.
Börje maailma muuttuu nyt nopeasti ja sinä et taida pysyä mukana muutoksessa, enkä nyt tarkoita ilmastonmuutossta.
Ilmoita asiaton viesti
Oh yes green man – you destroyed the economy and put country in debt and voters had enough of you and kicked you out
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy muistaa, että viime eduskuntavaaleissa 1 271 322 äänestäjää jätti käyttämättä äänioikeuttaan.
Tämän merkittävän kansanosan halua tai haluttomuutta muutokseen voi vain arvailla.
Kaikki äänioikeutetut kansalaiset tulisi kuitenkin ottaa huomioon erilaisia laskelmia kyhättäessä ja puhuttaessa vakavalla naamalla (koko) ”kansan tahdosta”.
Ilmoita asiaton viesti
Olishan se ollut sievää, jos Marinin hallitus olisi joutunut siivoamaan omat sotkunsa, mutta kun nyt oli vaaleissa kansan tahto, ettei tule enää vihreää sisäministeriä, niin minkäs teet.
Ilmoita asiaton viesti
Jussi;
Kolmen vaalipiirin viimeisten paikkojen kokoomuksen saamat yhteensä runsaat 3000 ääntä käänsivät paikkojen enemmistön oikeistolle. Ilman näitä sdp olisi ollut suurin puolue. Näin vähäinen oli poliittinen ”suunnanmuutos” ! 😀
Ilmoita asiaton viesti
RKP ja Keskusta eivät tainneet olla edellisen hallituksen linjoilla, vaikka sen puolesta neljä vuotta liputtivatkin.
Ainakin Keskusta ilmoitti selvästi jo ennen vaaleja, ettei se tule osallistumaan samanlaiseen vasemmiston hallitusyhteistyöhön. Se ei kuitenkaan äänestäjiä vakuuttanut, vaan Keskustasta tuli pienpuolue, kuten Vihreistäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentointi on tähän mennessä noudattanut Puheenvuorosta ja oikeastaan koko netistä tuttua kaavaa. Vain muutama kommentoija on tajunnut, mistä blogikirjoituksessa on kyse, loput ovat eksyneet aiheesta. Tässä omia kommenttejani siltä osin kuin kommentointi on tarpeen.
Villikari yrittää valjastaa kärryjä hevosen eteen laskemalla toteutuneen hallitus-oppositiokokoonpanon äänimääriä. Tämän ajattelun heikkous on, että vaaleissa ei äänestetty hallituskokoonpanosta eikä hallitusohjelmasta (mielestäni olisi pitänyt, mutta se on toisen keskustelun paikka). Sitä vastoin oli olemassa edellisten vaalien jäljiltä hallitus-oppositio-jako, ja äänimäärien perusteella tämän jaon hallitus pärjäsi oppositiota paremmin. Eduskuntavaaleissa ei ollut mahdollista äänestää minkään ”Orpon hallituksen” puolesta, koska koko hallitusta ei silloin ollut olemassakaan.
Kansanedustajapaikkoja laskevat ovat missanneet kirjoituksen pointin, eli äänimäärät eivät ole sama asia kuin edustajien määrä. Eri asia on, onko tämä asiantila hyvä.
Varilalle: Se, miten me suhteutimme Rkp:n, selviää lukemalla blogikirjoitus.
Tuominen: En ole Twitterissä enkä edes seuraa sitä, joten en pysty myöskään poimimaan sieltä mitään. Minä en ollut ehdokkaana, joten en ”ottanut kuokkaan” vaaleissa, eikä silloin äänestetty minun poliittisista mielipiteistäni.
Arto Granlundille ja Heikki Santalalle kiitokset sekä asian ymmärtämisestä että syventävästä kommentoinnista.
Lisäksi eräät ovat katsoneet aiheelliseksi käyttää aikaansa minun henkilöni analysoimiseen; näihin sössötyksiin en vaivaudu vastaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kansanedustajapaikkoja laskevat ovat missanneet kirjoituksen pointin, eli äänimäärät eivät ole sama asia kuin edustajien määrä. Eri asia on, onko tämä asiantila hyvä.”
”…ja Heikki Santalalle kiitokset sekä asian ymmärtämisestä että syventävästä kommentoinnista.”
? Santalahan kommentoi vaalipiirikohtaisia viimeisiä paikkoja – edustajien määrällä on sittenkin väliä?
Ilmoita asiaton viesti
Hohhoijaa. Keskustelu vaalijärjestelmämme oikeudenmukaisuudesta olisi mielestäni aiheellista, mutta en ole ajatellut käydä sitä tässä yhteydessä. Santalaa kiitin huomiosta, kuinka ohuesta langasta kokoomuksen kärkipaikka roikkuikaan. Tietysti edustajien määrällä on väliä, eri asia on, onko niistä pääteltävissä ”kansan tahto”. Vieläkö on jotain vänkäämistä?
Ilmoita asiaton viesti
”Santalaa kiitin huomiosta, kuinka ohuesta langasta kokoomuksen kärkipaikka roikkuikaan.”
Ahaa se oli siis ”asian ymmärtämistä”: Kokoomuksen äänimäärä 644 555, PS 620 981, SDP 617 552, keskusta ilmoittanut jo ennen vaaleja ettei enää tue hallituspohjaa, mutta väliä on mm. kaikista keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton menetyksistä huolimatta vain sillä että edellinen hallituspohja sai, keskusta mukaan luettuna, jonkin verran enemmän ääniä.
PS. Mitä kokoomuksen kärkipaikkaan tulee niin seuraavaksi eniten paikkojahan sai PS.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on monesti ihmetelty sitä, että miten keskustapuolue voitaisiin edelleen laskea edellisen hallituksen numeraaleihin mukaan. Viime kaudella sen voisi, mutta nyt pitäisi laskea uuteen ”edelliseen hallituspohjaan” vain SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja mitä tulee RKP:hen niin kyseisen puolueen äänimäärä voidaan laskea kummallekin.
Se, miksi keskustan saamat äänet tulee pudottaa pois voimassa olevan eduskunnan tulosten mukaisesti on se, että keskusta kieltäytyi tukemasta samaa hallituspohjaa uudelleen hyvissä ajoin ennen kuin yhtäkään ääntä oli annettu.
Keskustan osalta keskustelua voitaisiin käydä hedelmällisemmin siltä osin, että miten raju virhe oli olla vastaamatta lainkaan hallitustunnustelukysymyksiin. Nämä äänethän tulisi nyt laskea periaatteessa ”tyhjää äänestäjien” joukkoon toki sillä erotuksella, että nyt suuressa salissa kökkii jokunen edustaja, jotka eivät vaivaudu edes yrittämään.
Ilmoita asiaton viesti
On unohtunut kokonaan se että Keskustapuolue oli viime hallituksessa puolustamassa ettei sosialismi lisäänny.
Ilmoita asiaton viesti
Kepu oli siellä pelkästään saamassa sen kovasti haluamassa maakuntamallin ja yli 20 hyvinvointialuetta.
Jos kepu ei olisi ollut puolustamassa, koko hallitusta ei olisi syntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä niinkuin pitää nimitellä jo kepu oletko Keskustapuolueen vihaaja.
Ilmoita asiaton viesti
Yritätkö aivan vakavissasi kertoa, että Suomen Eduskunta ei noudata äänestystulosta kun se on esittänyt Orpon hallituksen nimittämistä. Marinin hallituksenko olisi pitänyt äänestystuloksen perusteella jatkaa? Voihan sitä noinkin ajatella mutta aika moni ajattelee toisin.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä seuraavalla kerralla luet blogikirjoituksen ennen kommentointia.
Ilmoita asiaton viesti
sorry, et siis tarkoita mitä otsikoit: ”Halusiko kansa tosiaan muutosta?”
Kysymysmerkki otsikossa tarkoittaa, että et tiedä. Miksi kysyt ja ryhdyt solvaamaan ettei kirjoitustasi ole ymmärretty. Et siis ole varma, että kansanäänestys tarkoitti muutosta harjoitettuun politiikkaan?
Olenko ymmärtänyt kirjoituksesi väärin? Kerro siis mitä tarkoitat niin että me tyhmemmätkin ymmärrämme.
Ilmoita asiaton viesti
Turha kysymys! Vaalit sen osoittivat. Ei kai koskaan vastausta mihinkään saada jokaiselta suomalaiselta.
Kansa halusi oikeistolaiseen Suomeen porvarihallituksen, saivartelut sikseen!
Totta kai hallitus sitten tekee kansan haluamaa omanlaistansa hallituspolitiikkaa.
Tuleeko se olemaan hyvää vaiko huonoa jää nähtäväksi. Aivan turha on jo tässä vaiheessa hallituksen tekemisiä liiaksi kritikoida.
Sosialistista Suomea ei ylivoimainen enemmistö kansasta enää halua, sen tien pää kyllä tunnetaan. Vihervasemmistossa on useita kansanedustajia, jotka sosialismia haikailevat, jopa sen tunnustaen.
On mielenkiintoista nähdä keskustapuolueen oppositiotaival, kuinka puolue ”komppaa” vihervasemmiston välikysymyksiä. Niitähän tulee!
Ilmoita asiaton viesti
”Vihervasemmistossa on useita kansanedustajia, jotka sosialismia haikailevat, jopa sen tunnustaen. ”
Vaikka tämä onkin vähän ohi blogin aiheen, väite on sen verran kiinnostava, että varmaan on mahdollista saada pari nimeä ja mahdollisimman tuoreita esimerkkejä heidän toiminnastaan Suomen muuttamiseksi sosialistiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Anna Kontula
Merja Kyllönen
Li Andersson
Ovat ilmaisseet sosialismin selvää ihannointia, Kontula ilmoittanut jopa olevansa kommunisti.
Kaksi vasemmistoliiton ilmiselvää, toinen ainakin Lapista, kommunistia taisivat jäädä eduskunnasta pois.
Parta-Kallen aatteesta innostuneita piilososialisteja on eduskunnassa varmasti enemmänkin.
Jos sosialismia haikaillaan, niin tottahan sitten kansanedustajina Suomeenkin.
Ilmoita asiaton viesti
En pyydä lainauksia väittämästäsi sosialismin ihannoinnista, vaan haluaisin kuulla, mitä mainitsemasi henkilöt ovat tehneet sosialismin edistämiseksi Suomessa. Onko joku heistä esimerkiksi ehdottanut tuotantovälineiden ottamista valtion haltuun?
Oletko ajattelussasi johdonmukainen ja pidät natseina henkilöitä, jotka ovat käyttäneet natsiterminologiaa?
Ilmoita asiaton viesti
Vihreille kansan halu oli yksiselitteisen selkeä: ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ihme Marinin kokoonpano? Viime vaaleissa joo demarit äänestettiin pääministeripuolueeksi mutta Sannaa ei äänestetty pääministeriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vaaleissa 2019 sdp oli suurin puolue, mutta sehän ei tarkoita automaattisesti pääministeripuolueen asemaa. Tämän vuoden vaaleissa Orpoa ei äänestetty pääministeriksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi ontuu.
Sanna ei ollut pouluejohtaja, SDP:n puheenjohtaja oli Antti Rinne. orpo sitävastoin oli.
Sannassa saimme siis äärivasemmistolaisen pääministerin kun Rinne on enemmän maltillinen. Äärivasemmistolaista ei siis äänestetty valtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikille te, joiden mielestä Orpon hallituksen ohjelma ilmaisee kansan tahdon, voisitte tykönänne miettiä, halusiko kansa todella matkakuluvähennyksen omavastuun korottamista 900 euroon (iskee pienipalkkaista työtä tekeviin). Mahtoikohan kansa haluta myös, että eniten kevenee suurituloisten verotus?
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009675054.html
Ilmoita asiaton viesti
Aika outo tulkinta HS:n jutusta.
Suora lainaus:
”Veroprosentti laskee kaikista eniten sellaisilla pienituloisilla palkansaajilla, joilla on alaikäisiä lapsia.”
Lisäksi kun pienituloisten veroprosenttia on lähes mahdotnta alentaa kun se jo nyt lähentelee nollaa.
”Suurituloisten” osalta kyse on nk. solidaarisuusveron, määräaikaisen, poistamisesta. Edelleen, jos veroa ei muutettaisi se lakkaisi kokonaan eli alennus olisi vieläkin suurempi.
Matkakuluvähennyksen omavastuu kasvaa siis12,50 / kk.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus: Kyllä halusi. Ja ei kiitos vihreitä enää koskaan hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäköhän tästä halusta onkaan todiste? En muista ennen vaaleja näistä mitään kerrotun, vaan totuus paljastui vasta myöhemmin.
Minulle on muuten yhdentekevää, kuinka usein vihreät on hallituksessa. Jos hallitus – on sen koostumus mikä tahansa – tekee vihreiden tavoitteiden mukaista politiikkaa, riittää se minulle oikein mainiosti. Silti voimme jättää vihreiden osallistumiset hallituksiin kansan tahdon varaan; kommentoija Veitola varmaankaan ei heittäydy niin ylimieliseksi, että asettuisi kansan tahtoa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Todiste on se, että meillä on nyt oikeistohallitus ilman vihreitä, mikä on hienoa.
Millä tavalla olen kansan tahtoa vastaan? Vai tarkoitatko noin yleisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Jossakin yhtieskunnassa oltais voitu sanoa, että Veitolan hymy on neuvostovastainen ja sanktio semmoisesta olisi kova.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskuntavaalit 2023 oli vilppivaalit jotka porvarit voitti.
Media joka oli pahasti oikealle kallellaan oli päättänyt että Sanna Marinin hallitus ei saisi jatkokautta vaikka tulokset olivat loistavat.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttiketjusta päätellen hallituksen kannattajia hiertää ettei hallituksen kannatuspohja vaaleissa ollut vielä kovempi. Sitä että se oli melko kova ei saisi sanoa. Outoa.
Ilmoita asiaton viesti