Kaksi kummallisuutta presidenttitenteistä

Aluksi tunnustus: En seurannut kovin aktiivisesti presidenttiehdokkaille järjestettyjä lukuisia tenttejä. Oikeastaan vasta ensimmäisen kierroksen jälkeen tuli edes jotenkin katseltua, joskus tosin vähän toisella silmällä. Alla oleva perustuu muistikuviin ja voi siksi olla virheellistäkin, mutta eihän se tällä perus”sitoutumattomien” valtaamalla palstalla ole niin nuukaa; näin nämä asiat koetaan.

Stubb kertoi meille, että presidentiksi pitäisi valita ehdokas, joka parhaiten edustaa Suomea maailmalla. Hetken aikaa kummastelin tätä lausumaa, sillä eihän presidentti mikään myyntitykki tai pr-henkilö ole, vaan ulkopolitiikan johtaja. Pian kuitenkin tajusin, mille suunnalle tämä oli tarkoitettu. Kyseessähän oli tietysti kehnosti peitelty viittaus siihen, että Haaviston puoliso on mies, ja kun maailmalla saattaa olla jotain luolamieshallintoja, joille moinen olisi ongelma, tulisi Suomen ottaa näiden luolamiesten herkät tunteet huomioon.

Stubbille itselleen, hänen kampanjaväelleen ja valtaosalle kokoomuksen äänestäjistä Haaviston ihmissuhdeasiat tuskin ovat minkäänlainen ongelma. Nyt olikin tarkoitus voittaa vaalit, ja sitä varten heiteltiin tämmöinen pieni muistutus maan homofobisille ääliöille. Mitään ei kannata jättää sattuman varaan, kaikki äänet kelpaavat.

Toinen outo juttu liittyy Haaviston taustajoukkojen osaamiseen. En muista, missä tentissä tuli esiin hypoteettinen Putinilta tuleva onnittelupuhelu. Tätä asiaa käsiteltiin useammassakin keskustelussa, ja Stubbin vastaus perusteluineen oli aina sama; ei, hän ei vastaisi, koska Putin käyttäisi puheluun vastaamista propagandaansa. Muuten hyvä, mutta tämä perusteluhan on höpsö.

Tässä kohdassa Haaviston kampanjaväen olisi pitänyt olla hereillä. Perustelu on höpsö, koska tekee Suomen presidentti mitä tahansa, Putin voi joka tapauksessa käyttää sitä propagandassaan, ja tarvittaessa propagandaa varten – ainakin kotimaista yleisöä varten – voidaan keksiä asioita omasta päästä. Stubbin perustelu siis on huono, ja Haaviston olisi pitänyt kertoa tämä.

Tarinan opetus voisi olla vaikkapa se, että kokoomus on aika hyvä voittamaan vaaleja.

jussisalminen
Vihreät Lappeenranta

Kirjastoalan ammattilainen, shakinharrastaja. Yritän ymmärtää asioita, vaikka en siinä aina väitä onnistuvani. Arvostan perusteltuja mielipiteitä - ja mitä vakuuttavammat perustelut, sitä parempi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu