Syrjinnän vastustamisen teoria ja käytäntö

Perussuomalaiset oli lähettänyt viime keskiviikon A-studioon varapuheenjohtajansa Sebastian Tynkkysen keskustelemaan rasismista. Tynkkysen oma rikoshistoria huomioon ottaen tässä blogikirjoituksessa voisi käsitellä valinnan edustamaa (tahattonta?) huumoria, mutta koska tällä kertaa yllättävästi kiinnostavampaa oli, mitä Tynkkynen sanoi, keskitytään nyt siihen.

Tynkkynen turvautui hieman teatraaliseen keinoon eli puhui suoraan kameralle näin:

Haluan sanoa jokaiselle maahanmuuttajalle, joka tätä lähetystä katsoo, että te olette kaikki arvokkaita, me olemme jokainen Luojan luomia, ja sen takia meillä on jokaisella yhtäläinen ihmisarvo.

Tämä lausunto kohotti kulmakarvojani 3,8 millimetriä, koska mieleeni tuli vuoden 2019 eduskuntavaalit. Silloin eräs perussuomalaisten ehdokas kertoi Ylen vaalikoneessa yhdeksi vaalilupauksekseen ”törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajien karkottamisen sukuineen” (lihavointi JS). Siis syyttömien rankaiseminen on tälle ehdokkaalle ihan ok juttu, jos rikollinen on maahanmuuttaja – ja koska mitään tarkennuksia karkoitettavista ei ehdokas kertonut, karkotettavaksi tulisivat siis myös rikollisen kantaväestöön kuuluva puoliso. Minulle tämmöisistä kollektiivisista rangaistuksista tulee mieleen diktatuuri, ei Suomen kaltainen liberaalidemokratia.

Samoissa vaaleissa kyseinen ehdokas oli Iltalehden vaalikoneessa täysin samaa mieltä väitteen ”Maahanmuuttajan sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan riippuu kulttuuritaustasta ja uskonnosta” kanssa. Hänen logiikallaan siis virolainen ammattirikollinen sopeutuu suomalaiseen yhteiskuntaan paremmin kuin iranilainen lääkäri.

Miten tällaisten selkeästi syrjivien ajatusten esittäminen on vaikuttanut henkilön asemaan puolueessa? Näistä vuoden 2019 rasistisista sössötyksistä huolimatta – tai kenties niiden vuoksi – hän on kelvannut ehdokkaaksi kuntavaaleissa 2021 ja aluevaaleissa 2022. Mitään havaittavia esteitä ei siis syrjivät ulostulot ole asettaneet, vaan hän on saanut jatkaa poliittisen uransa edistämistä perussuomalaisten listoilla.

A-studion keskustelun loppupuolella toimittaja kysyi, koskeeko rasismista irtisanoutuminen myös paikallistason toimijoita; tähän Tynkkynen vastasi kiertelemättä ”kyllä”. Joko Tynkkynen valehteli, hän on kovin huonosti informoitu, tai hänellä on oma määritelmänsä rasismille.

 

 

jussisalminen
Vihreät Lappeenranta

Kirjastoalan ammattilainen, shakinharrastaja. Yritän ymmärtää asioita, vaikka en siinä aina väitä onnistuvani. Arvostan perusteltuja mielipiteitä - ja mitä vakuuttavammat perustelut, sitä parempi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu