Tervanpoltto loppuu – mitä seuraavaksi?

Kun kaikilla tuntuu olevan selvä näkemys Kaipolan tehtaan alas ajamisesta, niin mietin itsekin sitä hetken.

Aamulla digitaalinen sanomalehti – iltapäivällä digitaalinen aikakauslehti. Paperiton toimisto, kouluissa kierrätetään samoja kirjoja vuosia, postiluukuissa lukee ”ei mainoksia”. Kukaan ei ole lähettänyt kirjeitä enää aikoihin ja postikortteja lähetellään laiskasti jopa jouluna, mutta silti halutaan postia jaettavaksi joka päivä. Todella harvat näyttävät haluavan niitä mainoksiakaan.

Teknologian muutos tuntuu. Missä sen mukainen tuotanto? Digitaalisuudesta on puhuttu hyödyllisenä ja luonnonvaroja säästävänä mitä se ainakin osin onkin, mutta jostain syystä suomalaiset kuvittelevat edelleen elävänsä metsästä, paperista ja sellusta, kuten ikäisilleni koulussa opetettiin.
Tämä nykyinen tilanne muistuttaa vähän samaa kuin puulaivojen muuttuminen teräslaivoiksi. Tervaa ei enää tarvittu.

Jos poliitikot eivät vieläkään ymmärrä, että jalostusasteen nostaminen on välttämätöntä ja että siihen päästään vain tutkimuksella ja tuotekehittelyllä sekä tiettyjen riskien ottamisella, joita nykyinen rahoitus- mielipideilmasto sietää huonosti, meillä ei kovin pitkään ole tätäkään hyvinvointia, jota meillä vielä on.

Meiltä puuttuu se yritysilmasto, jota löytyy Ruotsista. Ruotsi on onnistunut pysyvästi brändäämän niinkin brändäämättömäksi kelvottoman tuotteen kuin lihapullat, mutta kummasti vain IKEA:n lihapullat ovat monien kielellä? Samoin Viro on Suomea vireämmässä tilassa uusien yritysten ja tulevaisuuden näkymien suhteen. Meillä olisi useita hyviä pienyritysten tuotteita vietäväksi ulkomaille, mutta esim. pienpanimoiden vienti etämyynnissä tyrehtyy verotuksen vakuusmaksuun, joka lankeaa yrittäjän maksettavaksi.

Jos haluat paperitehtaita Suomeen, ala tilata lehtiä. Jos haluat 5 päiväisen postinjakelun, ala lähetellä kirjeitä ja postikortteja. Jos haluat parantaa hyvinvointia panosta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja brändäykseen. Näin se vaan loppupeleissä menee.
JussiTanhuanp

Matemaattisten aineiden opettaja, PLM. Elokuva- ja teatteritaiteen suuri ystävä, joka haluaa ajatella toisin ja kyseenalaistaa syitä ja taustoja siihen, miksi toimia vanhoilla puutuneilla tavoilla. Vanha blogi luettavissa <a href="http://jussismia.blogspot.fi/" title="http://jussismia.blogspot.fi/">http://jussismia.blogspot.fi/</a> sivulla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu