Koulujen avaaminen kahdeksi viikoksi olisi järjetöntä

Viime päivinä etenkin journalistien kiima saada koulut auki kevätlukukauden kahdeksi viimeiseksi viikoksi on äitynyt hämmentävän suureksi. Asian puolesta on otettu kantaa ainakin Helsingin Sanomien ja Iltalehden pääkirjoituksissa. Tälle on vaikea löytää järkevää syytä. Ehkä Eppu Normaalin täytyy päivittää Suomi-ilmiö tälle vuosituhannelle ja laulaa jatkossa ”ei mikään oo niin viisas kuin journalisti”.

Vaikka Suomessa opetusalan asiantuntijaksi pätevöityykin sillä, että on itse käynyt joskus koulua tai onnistunut lisääntymään, en opettajana ymmärrä, miksi kahden opiskeluviikon takia kannattaisi riskeerata turhaan opettajien, lasten ja heidän läheistensä terveys.

Peruskouluissa arvosanat on pääosin annettu toukokuun puoliväliin mennessä. Vaikka teineillä onkin aina, etenkin keväisin, päällimmäisinä kiinnostuksenkohteinaan kielioppi, kirjallisuushistoria, geometria ja muut tärkeät asiat, voi heitä olla hivenen vaikea saada motivoitumaan normaaliin opiskeluun kahtena viimeisenä viikkona, kun aina ennen nämä viikot on käytetty retkiin, kevätjuhlavalmisteluihin ja ryhmäytymiseen.

Olen aina ollut huolissani koulupudokkaista ja tehnyt opettajana sekä luokanvalvojana kaiken mahdollisen heidän eteensä. Koulupudokkuus ja nuorten syrjäytyminen ovat vakavia yhteiskunnallisia ongelmia. Viime viikkoina olen kuitenkin saanut käsityksen, että näitä asioita ei ole ennen etäopetusta ollut olemassa, tai ainakin nuorten syrjäytyminen on vahvasti lisääntynyt kuukauden aikana, ja nyt on sen takia kiirehdittävä koulujen avaamista. Onko asia oikeasti näin? Olisi mielenkiintoista nähdä jotain tilastoja, jotka tätä väitettä tukevat. Toivon, että asian korjaamiseen panostetaan vahvasti syksyllä, eikä eletä harhassa, jonka mukaan asiat korjaantuvat pelkästään vanhaan palaamisella.

Koulu on ympäristö, jossa on mahdotonta noudattaa esimerkiksi turvavälejä tai muita ohjeistuksia koronatilanteeseen liittyen. Toivon, että päättäjät kuuntelevat asiassa niitä, jotka kouluympäristöstä oikeasti jotain ymmärtävät. Kansantalouden kannalta koulujen avaamisella on tuskin kovin suurta merkitystä. Ehkä kannattaisi ennemmin pohtia esimerkiksi ravintoloiden avaamista, jos oikeasti tuntuu siltä, että rajoitusten avaaminen on järkevää. Tosin tavallisissa ravintoloissa ei taida olla samanlaista maagista koronasuojaa kuin kouluravintoloissa, joihin voi pakkautua samaan aikaan satoja ihmisiä, ilmeisen turvallisesti. Pistää miettimään.

juvehvilainen

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Hoay:n hallituksen jäsen, luottamusmies ja OAJ-valtuutettu. Kirjoitukseni edustavat vain ja ainoastaan omaa mielipidettäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu