Miksi Helsinki leikkaa koulutuksesta?

Olemme helsinkiläisissä peruskouluissa siinä vaiheessa kevättä, että ensi lukuvuoden suunnittelu on edennyt pitkälle. Hyvän mielen ja positiivisuuden sijaan läsnä on huoli tulevasta. Kuntapäättäjiemme koulutusvastaisuuden takia edessä on lähinnä kysymys: Mistä voimme säästää?

Kasvatammeko ryhmäkokoja ja vähennämme jakotunteja? Säästämmekö oppimateriaaleista? Leikkaammeko tukiopetusresursseja? Kysymyslista on pitkä.

Samaan aikaan saamme lukea lehdistä, että Helsinki on tehnyt viime vuonna 500 miljoonaa euroa ylijäämäisen budjetin. Poliitikot ovat olleet yksimielisen huolissaan nuorista ja heidän syrjäytymisestään. Etäopetuksen vaikutusta oppilaisiin on kauhisteltu ja luvattu lisäpanostuksia oppilaiden tukemiseen.

Minun on opettajana hyvin vaikea ymmärtää, miten nuorten syrjäytymistä ehkäistään leikkaamalla jo valmiiksi niukoista resursseista. Millä tavalla opettajan mahdollisuutta huomioida oppilas yksilöllisesti ja ennen kaikkea huomata hänet auttaa se, että luokkahuoneet ahdetaan täyteen oppilaita ja vähennetään opettajia sekä ohjaajia?

Helsingin ja pääkaupunkiseudun yksi ominaispiirteistä on myös se, että muuhun Suomeen verrattuna kouluissamme on paljon oppilaita, jotka opiskelevat suomea toisena kielenä. Minulle on aina ollut ilo opettaa maahanmuuttajataustaisia oppilaita, ja se on tehnyt työstäni entistä merkityksellisempää, koska voin auttaa heitä integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan sekä menestymään opinnoissa ja elämässä. Tämäkin työ vaatisi kuitenkin entistä vahvemmat resurssit, koska tällä hetkellä samassa opetusryhmässä saattaa olla juuri Suomeen muuttaneita, Suomessa syntyneitä ja jotain siltä väliltä. Etenkin valmistavaan opetukseen pitäisi satsata täysin eri tavalla kuin nykyisin tehdään.

Toivonkin nyt helsinkiläisiltä kuntapäättäjiltä järkeä ja kohtuullisuutta. Leikkaukset on helppo perua, koska taloudellista tarvetta niille ei ole. Mikä on tärkeämpää kuin lastemme tulevaisuus?

HOAY järjestää tänään mielenilmauksen koulutusleikkauksia vastaan:

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007881877.html

0
juvehvilainen
Helsinki

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, luottamusmies sekä HOAY:n ja OAJ:n hallituksen jäsen. Kirjoitukseni edustavat vain ja ainoastaan omaa mielipidettäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu