Onko vuosityöaikasekoilu jo ohi?

OAJ:n valtuusto kokoontui viime viikolla. Ymmärrettävästi eniten keskustelua herättivät perusopetuksen vuosityöaikakokeilut sekä ammatillisten opettajien vuosityöajan ongelmat. Tein valtuustossa hyväksytyn ponnen, jonka mukaan OAJ:n hallitus tiedottaa jäsenistölle, että perusopetuksessa ei missään nimessä siirrytä pysyvästi vuosityöaikaan näin pienimuotoisen kokeilun perusteella. Se on iso voitto perusopetuksessa työskenteleville opettajille, ja odotan mielenkiinnolla kyseisen tiedotteen julkaisemista.

Samaan aikaan valtuusto kuitenkin päätti, että hallitus alkaa suunnitella nykyisten vuosityöaikakokeilujen tulosten pohjalta uutta kokeilumallia. Tästä asiasta ei oltu yksimielisiä, vaan asiasta äänestettiin tulo- ja palkkapoliittisessa valiokunnassa. Puheenvuorossani kyseenalaistin tämän idean. On hämmentävää, että samaa roskaa yritetään muotoilla uuteen pakettiin, vaikka nykyisenkään kokeiluun ei kokeilijoita löydy. Vuosityöaikauskovaisten kannalta ikävä tosiasia on, että saarnaamisesta huolimatta vain yksi yhtenäinen peruskoulu on lähtenyt kokeiluun mukaan. Opettajat eivät ole idiootteja.

Valtuustossa tehtiin myös mm. ponsi, jonka mukaan OAJ:n pitäisi pahoitella ammatillisille opettajille sitä, että vuosityöaika on ollut suurelle opettajajoukolle epäedullinen. Sadat opettajat ovat kertoneet, että heidän palkkansa on vuosityöajan takia laskenut. Tätä ei kuitenkaan koeta tarpeelliseksi pahoitella. Keskustelu asiasta äityi melko kiivaaksi etenkin tulo- ja palkkapoliittisessa valiokunnassa. Tämän seurauksena sain osakseni huutoryöpyn, jonka aikana minua syytettiin mm. kunnianloukkauksesta, vaikken maininnut puheenvuoroissani yhtäkään OAJ:n edustajaa nimeltä. Pahin herjaukseni taisi olla se, kun sanoin, ettei yksikään asia muutu todeksi sillä, että sen kirjoittaa OAJ-taustaiseen PowerPointiin. Olen asiasta syvästi pahoillani, ja tämä on julkinen anteeksipyyntö sinulle, OAJ-taustainen PowerPoint. En loukkaa tunteitasi enää koskaan.

Jotenkin sitä luulisi, että opettajiin verrattuna tripla- tai ainakin tuplapalkkaa tienaavilla edunvalvontaosaston herroilla olisi hieman paksumpi nahka, neljännesmiljoonan vuodessa tienaavasta puheenjohtajasta puhumattakaan. Minua on herjattu ihan nimellä mm. potaskanpuhujaksi ja tietoisesti väärää tietoa levittäväksi ihmiseksi. Anteeksipyyntöjä ei ole kuulunut, mutten silti ole kokenut tarpeelliseksi mennä huutamaan kenellekään suu vaahdossa tai uhkailemaan kunnianloukkaussyytteillä. Yhtenäisyyttä on vaikea odottaa, jos ihmisiä kohdellaan järjestön sisällä eriarvoisesti. Hyvä lähtökohta olisi se, että kaikki jäsenehdot täyttävät otettaisiin toimintaan mukaan.

 

 

juvehvilainen

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, Hoay:n hallituksen jäsen, luottamusmies ja OAJ-valtuutettu. Kirjoitukseni edustavat vain ja ainoastaan omaa mielipidettäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu