Opettajia vuosityöaikaan haikailee tällä kertaa Sivista

Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen kritisoi kirjoituksessaan opettajien vanhanaikaista työaikajärjestelmää ja haikailee, kuinkas muutenkaan, vuosityöajan perään.

https://www.sivista.fi/blogi/sivistysalan-tyoehtosopimuksia-on-kyettava-uudistamaan-opettajia-koskeva-tyoaikajarjestelma-jopa-sadan-vuoden-takaa/

Samanlaisia kirjoituksia on vuosien varrella tullut työnantajapuolelta lukuisia. Kirjoittajilla on aina samat murheet ja toiveet. On heidän kannaltaan ikävää, että opettajien työehtosopimuksessa pääpaino on oppitunneilla ja muista tehtävistä on maksettava ylimääräistä. Toiveena olisi täysin ymmärrettävästi Molokin kita, johon kaikki opettajan työtehtävät voisi laittaa peruspalkalla. Kun tähän eivät opettajien edunvalvojat mukisematta suostu, alkaa kitinä siitä, että ei haluta uudistaa. Uudistaminen tarkoittaa tässä yhteydessä työehtojen heikentämistä sekä opetustyön halpuutusta. Sitten on vielä ne pitkät lomatkin…

Kirjoituksen loppupuolella mennään jo pahasti huumorin puolelle, kun Salonen kirjoittaa: ”Työehtosopiminen saattaa menettää hiljalleen arvostuksensa myös sivistysalan työnantajien ajatuksissa, jos aikansa eläneitä järjestelmiä ei pystytä yhdessä sopimalla muuttamaan. Sivistalla on halua ja kykyä työehtosopimusten muuttamiseen ja toivomme, että myös sopimuskumppaneillamme on rohkeutta, luovuutta ja ennakkoluulottomuutta uudenlaisille avauksille opetushenkilöstön työaikajärjestelmien uudistamiseen. Tavoitteemme on kuitenkin yhteinen: hyvinvoiva henkilöstö menestyvissä yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa. ”

Sivista onkin edunvalvonta- ja työmarkkinamaailmassa tunnettu rakentavasta ja yhteistyökykyisestä toiminnastaan.

Hyviä vuosityöaikasopimuksia on kyllä olemassa, joten jos Sivistan vuosityöaikahammasta kolottaa, aina voi yrittää sitä kautta. Esimerkiksi lukion oppilaanohjaajien sekä erityisopettajien kohdalla sopimukseen päästiin hyvinkin helposti, kun sopimus oli sillä tasolla, ettei palkkatason putoamisesta edeltävään verrattuna ollut vaaraa. Hyvätasoiset vuosityöaikasopimukset ovat tosin poikkeuksetta koskeneet pieniä opettajaryhmiä, enkä usko tilanteen ainakaan lähitulevaisuudessa muuttuvan. Esimerkiksi peruskouluille tarjottu kokeilusopimus oli tasoltaan jotain huonon vitsin ja loukkauksen välimaastosta, joten ymmärrettävästi edes kokeilijoita ei liiemmin löytynyt.

OAJ:n päätehtävä on opettajien edunvalvonta. Työnantajapuolen uhriutuminen vanhanaikaisesta työaikajärjestelmästä tai kehittämistarpeista ei voi olla syy jäsentemme työehtojen heikentämiseen.

 

juvehvilainen
Helsinki

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, luottamusmies, HOAY:n hallituksen jäsen ja OAJ:n valtuutettu. Kirjoitukseni edustavat vain ja ainoastaan omaa mielipidettäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu