Professori Jahnukainen pelaa työnantajan pussiin

Erityispedagogiikan professori Markku Jahnukainen haikailee Sivistan haastattelussa opettajien siirtämistä vuosityöaikaan tai kokonaistyöaikaan:

https://www.sivista.fi/uutiset/markku-jahnukainen-tyoaikoja-kehittamalla-opettajan-tyohon-lisaa-tasa-arvoa/

Tämä on jälleen klassinen esimerkki siitä, kun täysin opetustyön arjesta vieraantunut henkilö tuo esiin näkemyksiään, jotka edistävät vain ja ainoastaan työnantajan asiaa. Iljettävintä kommentoinnissa on se, että hän tekee sen OAJ:n vastaneuvottelijan Sivistan julkaisussa.

Jahnukainen ei ehkä tiedä, että vuosityöaikakokeilut perusopetuksessa ovat juuri päättyneet. Kokeilijoita ei huonon sopimuksen sekä opetustyöhön soveltumattoman työaikajärjestelmän takia juuri löytynyt. Pienen kokeilujoukon tuloksetkin olivat erittäin kehnoja:

https://www.oaj.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/2022/kaikki-perusopetuksen-vuosityoaikakokeilut-paattyvat/

Vuosityöaikakokeiluista on teetetty myös Työterveyslaitoksen tutkimus, jossa tutkittiin mm. sitä, parantaako vuosityöaika opettajien työssajaksamista. Toivottavasti tämä tutkimus julkaistaan kevään aikana laajemmin nähtäväksi, niin senkin hölynpölyn voi lopettaa.

Jahnukainen myös kertoo, että tällä hetkellä osa opettajista tekee tunnollisesti opetustyön lisäksi muita työhön liittyviä tehtäviä. Tämä on ihan totta, mutta opetusvelvollisuustyöajassa näistä erilliskorvattavista tehtävistä sentään maksetaan. Vuosityöajassa nämäkin työt sisältyisivät peruspalkkaan. Kuulostaa hyvältä työnantajan näkökulmasta.

Jahnukainen ei myöskään ole selvästi seurannut, mitä vuosityöaika on tuonut ammatillisen puolen opettajille. SUKOL ry on tehnyt asiasta laajan kyselyn, johon vastasi yli 400 opettajaa. Kokemukset vuosityöajasta ovat pääosin kielteisiä:

https://www.sukol.fi/liitto/uutiset/sukolin_blogi/paljon_parannettavaa_-_ammatillisen_toisen_asteen_vuosityoaikakyselyn_tuloksia.2768.blog

Opettajat kaipaavat tällä hetkellä sitä, että saisimme keskittyä perustyöhömme. Tätä ei tue se, että jahnukaiset ja muut luokkahuoneista kaukana pysyttelevät visionäärit laukovat halpoja heittojaan, jotka eivät kestä minkäänlaista tarkastelua. Vuosityöaika on katastrofi, joka johtaa siihen, että opettaja tekee kouluympäristössä kaikki mahdolliset tehtävät entistä pienemmällä palkalla. Yleissivistävällä puolella tämä katastrofi on vielä estettävissä, mutta se vaatii vahvaa edunvalvontaa.

 

juvehvilainen
Helsinki

FM, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, luottamusmies, HOAY:n hallituksen jäsen ja OAJ:n valtuutettu. Kirjoitukseni edustavat vain ja ainoastaan omaa mielipidettäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu