Jalkapallon superporhojen ja korruptoituneiden kattojärjestöjen taistelu rahasta

Eurooppalaisessa jalkapallossa jysähti kunnon pommi maanantaina 19.4., kun 12 maanosan rikkaimpiin kuuluvaa seuraa ilmoitti aloittavansa oman suljetun Euroopan Superliigan. Tästä rikkaimpien kultapossukerhosta on jo vuosia puhuttu ja uhkailtu, joten sinänsä ilmoitus liigan perustamisesta ei tullut täydellisenä yllätyksenä. Toteutuessaan Superliiga tulee mylläämään vanhan mantereen jalkapallon perustuksia täydellisesti.

Miksi AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid ja Tottenham Hotspur sitten ovat aikeissa perustaa oman liigansa? Vastaus on hyvin yksinkertainen: raha. Omassa sarjassaan seurojen ei tarvitse antaa osuutta tv- sekä mainosrahoista jalkapallon Euroopan kattojärjestölle Uefalle, joka sitten jakaa niitä pikkumaille kuten Suomelle. Mallia on otettu Yhdysvaltojen suljetuista ammattilaisliigoista kuten NHL ja NBA. Eikä Superliigan kohdalla puhuta mistään pikkusummista, vaan mediatietojen mukaan pelkkä osallistumismaksu tulee olemaan 350 miljoonaa. Vertailun vuoksi viime vuoden Mestarien liigan voittaja FC Bayern München tienasi noin 60 miljoonaa. Siinä on aika hyvät melkein 300 miljoonaa syytä perustaa oma suljettu liiga.

Yleisesti tunnustettu täysin korruptoitunut ja hyvä veli -kerho Uefa (esim. entinen pj Michel Platini jäi kiinni korruptiosta) luonnollisesti vastustaa raivoisasti uuden Superliigan perustamista selkein perustein: oman vallan ja rahojen menetyksen pelko. Uefa pitää Euroopan jalkapalloa otteessaan EM-kisojen sekä Mestarien liigan avulla. Molemmista liitto tienaa rahaa ja parhaat pelaajat haluavat osallistua näihin fanien ja pelaajien arvostamiin turnauksiin. Jalkapallon arvoturnaukset eivät ole mikään jääkiekon vuosittaiset karnevaalit, jotka MM-kisojen nimellä kulkevat, joissa pelaavat ne, jotka nyt satutaan saamaan paikalle IIHF:n ja järjestäjien kassaa kasvattamaan. Superliiga uhkaa selkeästi vesittää Mestarien liigan, kun suurimmat seurat eivät enää pelaisi siinä. Tämän johdosta Herkkusieniliigan mainosrahat vähenevät, Uefan rahat vähenevät ja samoin käy kaikille tässä ravintoketjussa alaspäin kulkiessa.

Nyt kun Superliigan kortit ovat pöydässä on kiinnostavaa seurata mikä on Uefan vastaus. Liitto luonnollisesti ilmoitti tulikivenkatkuisesti vastustavansa Superliigaa, mutta mitä konkreettisia toimia on tiedossa? Spekulaatiot käyvät jo kuumana, kun lyhyen tähtäimen aikataululla perjantaina Uefan toimesta kokoustetaan ja ehdotuksia on Superliigan joukkueiden potkimista pihalle Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan loppuhuipennuksista. Nämä olisivat todella kovia ja välittömiä vastauksia, mutta niistä todennäköisesti Uefa joutuisi maksamaan korvauksia tv-oikeuksien omistajille, kun yhtäkkiä tapahtuisi näin dramaattisia muutoksia myytävään tuotteeseen. Ainakin oikeutta jouduttaisiin käymään aivan varmasti.

Pidemmällä tähtäimellä Superliigan seurat ja Uefa ovatkin jo haastaneet tai ainakin haastamassa toisiaan oikeuteen mahdollisista vahingonkorvauksista. Uefalla on omassa taistelussaan vielä muutama iso tykki käytössään, nimittäin kansalliset liigat sekä arvoturnaukset. Kansalliset sarjat eivät vähemmän yllättäen ole kauhean iloisia siitä, että niiden suurimmat seurat ovat sooloilemassa, tienaamassa enemmän rahaa ja kasvamassa yhä valtavammiksi. Superliigan seuroja uhkaa poispotkiminen niiden kansallisista sarjoista. Uefa myös uhkaa estää Superliigassa pelaavien pelaajien osallistumisen EM-kisoihin. Tämä asettaa pelaajat jännään paikkaan. Arvokisat vai pelaaminen Superliigassa parhaita vastaan? Naurettavan paljon rahaa pallonpotkimisesta vai paljon rahaa pallonpotkimisesta?

Superliiga sekä Uefan taistelussa kuninkaantekijäksi voi nousta jalkapallon kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, joka pyörittää suurinta ja kauneinta eli jalkapallon MM-kisoja. Fifan massiivinen ja perusvanlaatuinen korruption on jokaisen tiedossa (mitenköhän muuten keskelle aavikkoa myönnettiin täysin järjettömästi MM-kilpailut) niin liiton ratkaisua on mahdotonta ennakoida. Uefan tukeminen toisaalta tukisi vallitsevaa järjestystä ja omaa asemaa pyramidin huipulla. Superliigan markkina-arvoa vähentäisi todella paljon, jos joukkueiden pelaajat eivät pääsisi suurimpiin arvokisoihin. Riittäisikö edes täysin poskettomat pelaajapalkat tässä tilanteessa kaikkien parhaiden pelaajien hankkimiseen, joita seurat tarvitsevat liigansa oikeutukseen?

Toisaalta mikäli Fifassa haistellaan tuulten kääntymistä lopullisesti ja Superliigasta laitetaan tarpeeksi paljon nollia voitelurahastoon niin silloin Fifa voi hyvinkin sallia uuden liigan pelaajien osallistumisen MM-kisoihin. Ainahan on riskinä, että mikäli parhaat pelaajat eivät osallistu MM-kisoihin laskee kisojen arvostus ja samalla Fifan saamat tulot mainostajilta. Pelkona voi myös olla Superliigan kasvaminen ja liigan oma kansallinen lopputurnaus. Tällöin mainosrahoja olisi jakamassa kahdet arvokisat ja kaikki tämä olisi luonnollisesti pois Fifan kukkarosta.

Euroopan rikkaimpien seurojen ja kattojärjestöjen taistelu rahasta ja vallasta ratkeaa lopulta fanien ja katsojien päätöksiin. Jos/kun Superliiga perustetaan ja ihmiset ostavat tarpeelliset kalliit kanavapaketit otteluita nähdäkseen niin homma on siinä. Raha puhuu, uusi liiga on ja pysyy ja kattojärjestöjen on pakko siihen sopeutua. Mielenkiintoinen vaihtoehto taas olisi, mikäli uusi sarja ei olisikaan välitön hitti maksavien asiakkaiden silmissä. Paljonko uudelle muovisarjalle annetaan aikaa, mikäli Uefan ja Fifan järjestämät arvokisat tekisivät edelleen rahaa Superliigan tähtien poissaoloista huolimatta?

Varmaa on että seuraavina viikkoina ja kuukausina puukot tulevat lentämään ja siltoja palamaan, kun ökyrikkaat ja korruptoituneet taistelevat jalkapallon rahavirroista ja tulevaisuudesta.

Jyri Tuokko (sd)

Kuntavaaliehdokkaana Tampereella

+5
Jyri Tuokko
Sosialidemokraatit Tampere
Ehdolla kuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu