Bilbo Reppuli on Joseph Goebbels

Internetissä aika ajoin tulee esiin väittämä että länsimaisen kirjallisuuskulttuurin suuret nimet kuten Tolkien, Orwell ja Lewis olisivat nykyään äärioikeistolaisia ja valkoista ylivaltaa kiihottavia propagandisteja. Myös Helsingin Sanomat suuressa viisaudessaan ja kiihkossaan, yhtyy maailmalla kiertävään meemiin ja toteaa J.R.R Tolkienin Taru Sormusten Herrasta olevan radikaalin “oikeistonpelikirja, josta lainataan rasistista retoriikkaa ja teemoja. Syy peppukipuun mediassa, on “oikeistonvoittokulku lännessä kuten Ruotsissa ja Italiassa. Tekosyy miksi Tolkienia ei saisi lainata tai peilata eri teemoihin, on se että ihmiset lähtevät tarinoihin mukaan tunteella eikä järjellä. Tätä strategiaa saisi käyttää vain vasemmisto koska yleensä heidän politiikkansa perustuu vain tunteisiin.

Vasemmistolainen toimittaja Hesarissa ihmettelee koomisesti että tämähän on vain 70-vuotias fantasiakirjasarja, jonka on kirjoittanut ensimmäisen maailmansodan läpikäynyt konservatiivinen herrasmies. Sinänsä on hauskaa, että hän mollaa 70 vuotta vanhaa kaunokirjallisuutta poliittisen välineen käytöstä, mutta 155 vuotta vanhaa Karl Marxin, Pääoma kirjaa pidetään ajattomana klassikkona. Olisi ollut satojen miljoonien elämänkaarelle parempi että pitkäaikaistyötön Marx, olisi myös keskittynyt fantasiaan.

Tolkien puhuu lännestä moneen kertaan ja moni vertaa tätä Eurooppaan, koska kirjoittaja on rakentanut Ardan, germaanisten, suomalaisten ja muinaisten indoeurooppalaisten myyttien pohjalta. Toisaalta Tolkien tarkoitti lännellä Valinoria, haltiain maata joissa haltiat odottivat lopun aikoja ja uutta autuaampaa aikaa. Useat vasemmistolaiset aktiivit kritisoivat globaalin kulttuurin itä-, länsijakoa ja vertaamista keskimaahan. Kun “oikeistomainitsee lännen, se puhuu helposti käsitettävästä, jaetusta historiasta ja arvoista, sekä Euroopan menestyksestä. Se luo yhteisen rungon jonka jokainen oksa on oma kansa, omilla perinteillään ja mauillaan. Näin Rohan, Arnor ja Gondor ovat kaikki omia kansojaan, mutta nousevat taistelemaan likaisia ja raukkamaisia, idän pimeitä voimia vastaan.

Syy miksioikeistovanhat opukset kaapista, on monisyinen. Tolkienin kieli on arkakaanista ja polveilevaa, mutta tämä tekee lukemisesta seikkailun ja vielä antoisamman kokemuksen. Tolkienin maa on kaikkea muuta kuin mustavalkoinen. Ardassa esiintyy ultimaattinen hyvä ja paha mutta harmaan sävyjä on yhtä paljon kuin reikiä taivaankannessa. Tolkien rakensi paperilla elävän maailman, jonka elämästä kirjoitti talteen tarinoita, jotka peilaavat meidän jaettua todellisuutta. Ei Elessarin yhdistämät kansat jatkaneet onnellista eloaan ikuisuuksiin, niin kuin tuhannen vuoden valtakunta vaan se on osa nousun ja tuhon ikuista, luonnollista kiertoa. Kun suuri paha on pois ja kultainen aika loppuu, kansoista tulee välittämättömiä ja pikkumielisiä. Kovat ajat luo vahvoja ihmisiä. Vahvat ihmiset luo hyvät ajat. Hyvät ajat luo heikkoja ihmisiä. Heikot ihmiset luovat kovat ajat.

 

 Jyri Astokari

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu